Νομοσχέδιο – σκούπα για φόρο υπεραξίας, πρόστιμα και αγρότες

Νομοσχέδιο – σκούπα για φόρο υπεραξίας, πρόστιμα και αγρότες

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διορθωτικές κινήσεις των τελευταίων φορολογικών νόμων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών με νομοσχέδιο που καταθέτει την επόμενη Πέμπτη (27/2) στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, με το σχέδιο νόμου θα αμβλύνονται τα πρόστιμα για τη μη έκδοση αποδείξεων, μειώνονται οι επιβαρύνσεις για τους αγρότες και αυξάνεται το ακατάσχετο ποσό από μισθούς και συντάξεις στα 1.500 ευρώ από 1.000 ευρώ που είναι σήμερα. Επίσης έρχονται βελτιώσεις στον φόρο υπεραξίας ακινήτων και μετοχών, καθώς και ρυθμίσεις για τον συμψηφισμό χρεών στο Δημόσιο (στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα).

Επίσης, με τις νέες διατάξεις αποσυνδέεται η υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ από την πληρωμή του φόρου, ενώ θα διορθωθούν και οι διατάξεις για τα επιδόματα των ενστόλων. Το σχέδιο νόμου θα συμπεριλαμβάνει και άλλες ρυθμίσεις για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Αρχικώς είχε αποφασισθεί το νομοσχέδιο να κατατεθεί πριν από την άφιξη της τρόικας, ωστόσο, η νομική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών ζήτησε επιπλέον χρόνο προκειμένου να αποφευχθούν λάθη όπως στα περισσότερα φορολογικά νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί τον τελευταίο διάστημα. Ειδικότερα το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει.

1. Πρόστιμα. Μειώνονται τα πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής ΦΠΑ και μη έκδοσης αποδείξεων. Ειδικότερα:

• Μειώνεται το πρόστιμο των 1.000 ευρώ που επιβάλλεται στους επιτηδευματίες και επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία Β΄ κατηγορίας) στα 400 ευρώ (μείωση προστίμου 60%), ενδεχομένως και στα 250 ευρώ.

• Μειώνεται το πρόστιμο των 2.500 ευρώ που επιβάλλεται στους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία Γ΄ κατηγορίας) στα 800 ευρώ (μείωση προστίμου 68%) ενδεχομένως και στα 500 ευρώ.

Επίσης θα εφαρμόζεται πλαφόν στο πρόστιμο προκειμένου το ποσό να μην αυξάνεται απεριόριστα. Το πλαφόν ορίζεται στα 30.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι η εισήγηση που έχει σταλεί στην τρόικα προβλέπει τις μικρότερες ποινές από αυτές που προαναφέρθηκαν. Δηλαδή 250 ευρώ για τις μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες και 500 ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

2. Φόρος υπεραξίας ακινήτων. Απαλλάσσονται τα ακίνητα άνω των 25 ετών από τον φόρο υπεραξίας ακινήτων. Για τα υπόλοιπα ακίνητα θα εφαρμόζεται ένα σύστημα αυτόματου προσδιορισμού της τιμής κτήσης που θα «αποπληθωρίζει» την αξία του κάθε ακινήτου. Ουσιαστικά θα τιμαριθμοποιείται η τιμή κτήσης (κόστος αγοράς) του ακινήτου, ώστε να γίνεται ορθά η σύγκριση με τις σημερινές τιμές πώλησης. Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί σημαντικά ο φόρος υπεραξίας, ενώ θα είναι σωστότερος ο τρόπος υπολογισμού του φόρου. Ο συντελεστής θα διατηρηθεί στο 15%. Επίσης διατηρείται η απαλλαγή από τον φόρο υπεραξίας για όσους έχουν κέρδος από την πώληση έως 25.000 ευρώ και έχουν κρατήσει το ακίνητο στην ιδιοκτησία τους τουλάχιστον πέντε χρόνια. Ο φόρος υπεραξίας θα υπολογίζεται και θα βεβαιώνεται από τις εφορίες και οι συμβολαιογράφοι θα είναι υπεύθυνοι για την είσπραξη και την απόδοση του φόρου στο Δημόσιο.

3. Αγρότες. Ολοι οι αγρότες (ακόμα και όσων το εισόδημα είναι άνω των 15.000 ευρώ) δεν θα έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων παρά μόνο συγκεντρωτικών παραστατικών εσόδων και εξόδων. (Εξαιρούνται όσοι έχουν άλλες δραστηριότητες και για τις οποίες ήδη τηρούν βιβλία). Δηλαδή κανένας αγρότης δεν θα τηρεί βιβλία. Θα συγκεντρώνει όλα τα παραστατικά (έσοδα – έξοδα) και βάσει αυτών θα προκύπτει το πραγματικό εισόδημα.

4. Ακατάσχετο μισθών και συντάξεων. Αυξάνεται το ακατάσχετο ποσό στα 1.500 ευρώ από 1.000 ευρώ που είναι σήμερα. Επίσης, διευρύνεται χρονικά η προστασία των μισθοδοτικών λογαριασμών από την κατάσχεση από το ένα 24ωρο στη μία εβδομάδα. Ταυτόχρονα, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός δεν θα προχωράει σε κατασχέσεις όταν η οφειλή είναι κάτω των 500 ευρώ.

5. Συμψηφισμός οφειλών. Η νέα ρύθμιση θα προβλέπει τη δυνατότητα συμψηφισμού απαιτήσεων των πολιτών από όλο τον δημόσιο τομέα με οφειλές τους προς όλο τον δημόσιο τομέα.

6. Υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ. Αποσυνδέεται η υποβολή της περιοδικής δήλωσης από την καταβολή του φόρου. Το νέο σύστημα θα προβλέπει:

• Η χρεωστική περιοδική δήλωση ΦΠΑ θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά χωρίς την καταβολή του οφειλόμενου ποσού. Η υποβολή θα μπορεί να γίνει χωρίς την πληρωμή των 10 ευρώ.

• Η προθεσμία υποβολής των χρεωστικών περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για φορολογικές περιόδους που λήγουν από τον Ιανουάριο και μετά μετατίθεται από την 20ή στην 26η μέρα του μήνα που έπεται της φορολογικής περιόδου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT