Λουτρό αίματος στο Κίεβο – στους 25 οι νεκροί από τις βίαιες συγκρούσεις

Λουτρό αίματος στο Κίεβο – στους 25 οι νεκροί από τις βίαιες συγκρούσεις

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εικοσιπέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν ανάμεσα σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και αστυνομικούς στο Κίεβο, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί το ουκρανικό υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με το υπουργείο, 241 άνθρωποι νοσηλεύονται, ανάμεσά τους 79 αστυνομικοί και πέντε δημοσιογράφοι. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι μεταξύ των νεκρών είναι εννέα αστυνομικοί.

Ο Ουκρανός πρόεδρος κατηγόρησε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης για τη βία που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο των διαδηλωτών και των αστυνομικών. Αποκάλεσε μάλιστα ορισμένα από τα μέλη της αντιπολίτευσης «εγκληματίες» προειδοποιώντας ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη.

Σε διάγγελμα του ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς ανέφερε ότι έκανε πολλές προσπάθειες για συμβιβασμό, ωστόσο, όπως είπε, η αντιπολίτευση ξεπέρασε τη διαχωριστική γραμμή παρακινώντας πολίτες στη βία.

«Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης θα έπρεπε να ορίσουν μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους ίδιους και τις ακραίες ριζοσπαστικές δυνάμεις, ή να αναγνωρίσουν ότι υποστηρίζουν ακραίους ριζοσπάστες. Τότε η συζήτηση θα γινόταν σε διαφορετική βάση» υποστήριξε ο Γιανουκόβιτς.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ επέρριψε την ευθύνη για τους νεκρούς του Κιέβου στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, λέγοντας ότι «τα χέρια του είναι λερωμένα με αίμα».

«Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι: η τελική ευθύνη για τους νεκρούς και τη βία ανήκει στο πρόεδρο Γιανουκόβιτς. Έχει αίμα στα χέρια του», έγραψε στο Twitter ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών.

«Προσβλέπω στην ισχυρή ενότητα του (σουηδικού) κοινοβουλίου σήμερα κατά της βίας και της καταστολής στην Ουκρανία. Άνθρωποι πυροβολούνται και σκοτώνονται στους δρόμους μίας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας», πρόσθεσε. Ο Καρλ Μπιλτ έχει ταχθεί από χθες υπέρ της επιβολής κυρώσεων κατά του ουκρανικού καθεστώτος. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα διστάσει να λάβει μέτρα κατά των συμφερόντων των προσώπων που συνδέονται με τη βία και την καταστολή στην Ουκρανία», έγραψε χθες στο Twitter.

Ο επικεφαλής της Ουκρανικής Ολυμπιακής Επιτροπής και πρώην πρωταθλητής του άλμα επί κοντώ Σεργκέι Μπούμπκα έκανε έκκληση για τερματισμό της βίας στη χώρα του τονίζοντας ότι οι ουκρανοί αθλητές διαγωνίζονται ειρηνικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι.

«Θέλω να φέρω Ολυμπιακή εκεχειρία στη χώρα μου. Ο διάλογος είναι εξουσία, η βία είναι αδυναμία. Οι αθλητές μας αγωνίζονται σκληρά στο Σότσι αλλά ειρηνικά. Η βία δεν έχει θέση στον κόσμο» έγραψε ο Μπούμπκα στον λογαριασμό του στο Twitter.

Το υπουργείο Εσωτερικών και οι δυνάμεις ασφαλείας έθεσαν χθες τελεσίγραφο για τον άμεσο τερματισμό της αναταραχής, απειλώντας ότι, σε διαφορετική περίπτωση, «θα ληφθούν βαρύτατα μέτρα». Παράλληλα, το υπουργείο Αμυνας κάλεσε τους διαδηλωτές που είχαν καταλάβει στρατιωτική λέσχη να εκκενώσουν το κτίριο, αφήνοντας να αιωρείται ο φόβος για ενδεχόμενη επέμβαση του στρατού. Την ίδια ώρα, ο «Δεξιός Τομέας», μια ακροδεξιά, εθνικιστική οργάνωση που πρωτοστατεί στις ταραχές, κάλεσε τα μέλη και τους φίλους της να κατέβουν ένοπλοι στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, προκειμένου να εμποδίσουν ενδεχόμενη επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας – μια ανοιχτή πρόσκληση σε ένοπλη εξέγερση.

Λίγο μετά την ανατολή του ηλίου, μια στήλη μαύρου καπνού άρχισε να υψώνεται σε μικρή απόσταση από το κτίριο του κοινοβουλίου, καθώς διαδηλωτές έκαιγαν ελαστικά στα οδοφράγματα που είχαν στήσει. Λίγες ώρες αργότερα, διαδηλωτές οργάνωσαν πορεία προς το κοινοβούλιο, το οποίο συνεδρίαζε για να εξετάσει πρόταση της αντιπολίτευσης περί επαναφοράς του συντάγματος του 2004, κάτι που θα σήμαινε δραματική περικοπή των αρμοδιοτήτων του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Οι διαδηλωτές εκσφενδόνιζαν πέτρες και μολότοφ εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου- λάμψης και σφαίρες από καουτσούκ. Μια άλλη ομάδα διαδηλωτών κατάφερε προσωρινά να εισβάλει στο αρχηγείο του Κόμματος των Περιφερειών, προτού εκδιωχθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Σε ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι οι χθεσινές εξελίξεις υπήρξαν «άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής συνενοχής των Δυτικών πολιτικών και των ευρωπαϊκών θεσμών, οι οποίοι από την αρχή της κρίσης κλείνουν τα μάτια στις επιθετικές ενέργειες των ακραίων δυνάμεων». Ο Λευκός Οίκος κάλεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας να βάλει τέλος στην κλιμάκωση των βιαιοτήτων στο Κίεβο, προειδοποιώντας ότι η προσφυγή στη βία «δεν θα επιλύσει την κρίση». Η υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Κάθριν Αστον καταδίκασε «κάθε μορφή βίας, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης σε κρατική ή κομματικά κτίρια» και ζήτησε τον σχηματισμό κυβέρνησης κοινής αποδοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή