Ουκρανία: Έκκληση για ενότητα και εδαφική ακεραιότητα από τον ΟΗΕ

Ουκρανία: Έκκληση για ενότητα και εδαφική ακεραιότητα από τον ΟΗΕ

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν κάλεσε «να προστατευθεί η ενότητα και η εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας και απέστειλε έναν από τους συμβούλους του στο Κίεβο, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Νεσίρκι.

Ο Μπαν ευχήθηκε να δημιουργηθεί στην Ουκρανία «μια πολιτική διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς που θα αντανακλά τις προσδοκίες όλων των Ουκρανών και που θα προστατεύσει την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ επανέλαβε την έκκλησή του να αποφευχθεί η βία και ζήτησε από όλους «να σεβαστούν τις αρχές της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό κλίμα για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές».

Σύμφωνα με τον Νεσίρκι, ο Μπαν έχει στείλει στο Κίεβο έναν από τους βασικούς του συμβούλους, τον Ρόμπερτ Σέρι, προκειμένου να εκφράσει στον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ «την αλληλεγγύη του προς όλους τους Ουκρανούς και τη δέσμευσή του να υποστηρίξει μια πολιτική διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς».

Εξάλλου ο δεύτερος τη τάξει της αμερικανικής διπλωματίας Ουίλιαμ Μπερνς αναμένεται να φτάσει αύριο στο Κίεβο για να υποστηρίξει τη νέα κυβέρνηση και να ζητήσει μια οικονομική και πολιτική ανάταξη της χώρας, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Μπερνς, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, θα είναι ο πιο υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος που έχει μεταβεί στην Ουκρανία εδώ και εβδομάδες, μετά την επίσκεψη τον Δεκέμβριο της υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιας για ευρωπαϊκά θέματα Βικτόρια Νούλαντ.

«Στο Κίεβο (ο Μπερνς) θα συζητήσει με ουκρανούς αξιωματούχους, επιχειρηματίες και την κοινωνία των πολιτών για την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες της Ουκρανίας να διασφαλίσει ένα δημοκρατικό μέλλον χωρίς συγκρούσεις», αναφέρει μια ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στη διάρκεια του ταξιδιού του αύριο και μεθαύριο ο Μπερνς αναμένεται να συναντηθεί κυρίως με τον μεταβατικό πρόεδρο Τουρτσίνοφ.

Ο υπουργός θα ζητήσει από τις νέες αρχές «να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων προεδρικών εκλογών τον Μάιο και την άμεση δημιουργία μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας», σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τον Μπερνς θα συνοδεύουν εκπρόσωποι του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι «θα συνεργαστούν με εταίρους όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να συζητήσουν την απαραίτητη οικονομική υποστήριξη» της Ουκρανίας.

Στο μεταξύ ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επισκεφθεί «σύντομα» την Ουκρανία, τονίζοντας παράλληλα ότι η χώρα έχει ανάγκη άμεσης διεθνούς οικονομικής βοήθειας ώστε να αναταχθεί η οικονομία της.

Ο Χέιγκ θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον σήμερα για να συζητήσει το θέμα της Ουκρανίας με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι και το ΔΝΤ. Ο ίδιος είπε ότι το ΔΝΤ είναι στην καλύτερη θέση να προσφέρει οικονομική υποστήριξη και συμβουλές στην Ουκρανία.

Ενότητα της χώρας το αίτημα Μέρκελ και Τουσκ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ απηύθυνε έκκληση στις ουκρανικές αρχές να διασφαλίσουν την ενότητα της χώρας μετά την αλλαγή της εξουσίας στο Κίεβο.

Η Μέρκελ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους νέους ηγέτες της Ουκρανίας και τόνισε ότι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις νότιες και ανατολικές περιοχές της χώρας κατά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, όπως είπε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Προτεραιότητά τους θα πρέπει να είναι η εξεύρεση ενός δρόμου που θα οδηγήσει στη σταθεροποίηση της χώρας, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ζάιμπερτ, παραμένει ακόμη ανοιχτή η δυνατότητα υπογραφής μιας συμφωνίας σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από τη Βαρσοβία, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε τις νέες ουκρανικές αρχές να μην επιχειρήσουν να "εκδικηθούν" τους πολιτικούς αντιπάλους τους. "Το αίσθημα δικαιοσύνης υπαγορεύει την τιμωρία όσων ευθύνονται για εγκλήματα και, αναμφίβολα, έγιναν εγκλήματα στο Κίεβο. Αναφέρομαι κυρίως στις πραγματικές εκτελέσεις στις οποίες προέβησαν οι ελεύθεροι σκοπευτές. Όμως αν η επανάσταση θέλει να επιφέρει θετικούς καρπούς δεν μπορεί να οικοδομηθεί στη λογική της εκδίκησης ή της ανταπόδοσης", τόνισε ο Πολωνός πρωθυπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους.

"Το στοίχημα για την Ουκρανία δεν είναι να εκδικηθεί αλλά να σώσει την οικονομία της και τα δημόσια οικονομικά της", πρόσθεσε.

Ο Τουσκ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για το μέλλον της γειτονικής χώρας στην οποία, όπως είπε, η κατάσταση παραμένει "ιδιαίτερα περίπλοκη".

Νωρίτερα σήμερα εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και πολλών άλλων αξιωματούχων για "μαζικές δολοφονίες" πολιτών. Ο Γιανουκόβιτς, ο οποίος καθαιρέθηκε το Σάββατο από το κοινοβούλιο, δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως τις δύο τελευταίες ημέρες και ενδέχεται να κρύβεται στην ανατολική Ουκρανία.

Από τις βίαιες ταραχές στο Κίεβο, την περασμένη εβδομάδα, έχασαν τη ζωή τους 82 άνθρωποι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή