Υπό κατάληψη κυβερνητικά κτίρια στην Κριμαία – σε κατάσταση μάχης ρωσικά μαχητικά

Υπό κατάληψη κυβερνητικά κτίρια στην Κριμαία – σε κατάσταση μάχης ρωσικά μαχητικά

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επιφυλακή βρίσκονται απο το πρωί οι δυνάμεις ασφαλείας της Ουκρανίας, καθώς ένοπλοι κατέλαβαν δύο κυβερνητικά κτίρια στην περιοχή της Κριμαίας και ύψωσαν ρωσικές σημαίες. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι ένοπλοι κατέλαβαν την έδρα της τοπικής κυβέρνησης και το κτίριο του κοινοβουλίου στην Κριμαία, θέατρο συγκρούσεων χθες ανάμεσα σε υποστηρικτές της νέας ουκρανικής ηγεσίας και φιλορώσους οπαδούς της απόσχισης της περιοχής.

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι έχει θέσει σε κατάσταση μάχης τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

"Διεξάγονται διαρκείς αεροπορικές περιπολίες από μαχητικά αεροσκάφη στις περιοχές των συνόρων. Από τη στιγμή που έλαβαν διαταγή να βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, οι αεροπορικές δυνάμεις της δυτικής στρατιωτικής ζώνης αναχώρησαν για τις …αεροπορικές βάσεις", αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αρσεν Αβάκοφ, δήλωσε ότι η περιοχή των κυβερνητικών κτιρίων στη Συμφερούπολη έχει αποκλειστεί απο αστυνομικές δυνάμεις για να αποφευχθεί "αιματοκύλισμα" και πρόσθεσε ότι οι καταλήψεις των κτιρίων είναι "έργο προβοκατόρων".

Το πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε το μήνυμα του τοπικού τατάρου ηγέτη Ρεφάτ Τσουμπάροφ στο Facebook: "Εμαθα ότι τα κτίρια του κοινοβουλίου και του υπουργικού συμβουλίου κατελήφθησαν από ένστολους ενόπλους χωρίς διακριτικά. Μέχρι στιγμής δεν έχουν διατυπώσει αιτήματα".

"Ακουσα πυρά αυτόματων όπλων τη νύκτα, κατέβηκα και είδα πολλούς ανθρώπους να εισβάλλουν. Ορισμένοι έφυγαν. Δεν ξέρω πόσοι έχουν μείνει μέσα", δήλωσε ένας κάτοικος στο Ρόιτερς.

Η ατμόσφαιρα στη Συμφερούπολη άρχισε να ηλεκτρίζεται επικίνδυνα την Τρίτη, όταν ομάδες ρωσόφωνων κατασκήνωσαν έξω από το Κοινοβούλιο ζητώντας να μην αναγνωριστεί η νέα εξουσία στο Κίεβο, να επανέλθει το Σύνταγμα της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, που ίσχυσε προσωρινά το 1992, και να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα με το ερώτημα της προσχώρησης στη Ρωσία. Η πλειονότητα των κατοίκων της Κριμαίας είναι ρωσόφωνοι, ενώ οι τουρκικής καταγωγής Τάταροι, οι οποίοι αποτελούν την πιο σημαντική μειονότητα, διάκεινται αρνητικά έναντι της Μόσχας λόγω του μαζικού εκτοπισμού των προγόνων τους από τον Στάλιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή