Αγεφύρωτο το χάσμα για τις τράπεζες

Αγεφύρωτο το χάσμα για τις τράπεζες

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαφωνία τόσο για το ποσό, όσο και για το χρόνο που θα έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες για να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους, διαπιστώθηκαν μετά τη νέα μαραθώνια σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρα, με τους επικεφαλής της τρόικας.

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε στις 2 π.μ. της Πέμπτης, με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών να αναφέρει αμέσως μετά ότι στο ακανθώδες ζήτημα των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών «οι διαφορές παραμένουν». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι ο κ. Στουρνάρας κατέθεσε μία συμβιβαστική πρόταση η οποία προβλέπει:

1.   Να ανακοινωθούν σήμερα τα αποτελέσματα των stress tests που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

2.  Να διαπιστωθούν οι νέες κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών.

3.   Εφόσον η τρόικα – και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) – συνεχίζει να διαφωνεί με τα παραπάνω αποτελέσματα, όποια τράπεζα το επιθυμεί θα μπορεί να προχωρήσει σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ). Επίσης, εάν οι τράπεζες δεν συγκεντρώσουν τα απαραίτητα κεφάλαια από τις ΑΜΚ, να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

4.   Να μην κλείσει η υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησής τους έως ότου ολοκληρωθούν και τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ώστε ένα προκύψουν επιπλέον ανάγκες να καλυφθούν. 

Στο σχέδιο αυτό αντιδρά κυρίως το ΔΝΤ όπως ξεκαθάρισε το ίδιο υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών και διευκρίνισε ότι θέτει το θέμα και του χρόνου που θα έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες για να προχωρήσουν στην ανακεφαλαιοποίησή τους. Επί της ουσίας, το Ταμείο ζητά να γίνει πολύ πιο γρήγορα από ότι προτείνει η ελληνική κυβέρνηση και συγκεκριμένα «μέσα σε λίγους μήνες», σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα «ζητά ίση μεταχείριση». Δηλαδή, ο χρόνος που θα δοθεί από την ΕΚΤ σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες, να διατεθεί και για την Ελλάδα. Πρόσθεσε, δε, ότι «σεβόμαστε τη θέληση του ΔΝΤ να μείνει στον έλεγχο των τραπεζών των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα, αλλά πρέπει να λύσει τις διαφωνίες του με την ΕΚΤ. Δεν θέλουμε η Ελλάδα να αποτελέσει πεδίο επίλυσης των διαφορών τους».

Ο έλεγχος συνεχίζεται

Πέραν του θέματος των τραπεζών, σήμερα θα υπάρξει σειρά επαφών των επικεφαλής της τρόικας με ελληνικές αρχές. Στην ατζέντα των επαφών είναι ραντεβού μεταξύ τρόικας και των υπουργών Ανάπτυξης, κ. Κ. Χατζηδάκη, Εργασίας, κ. Ι. Βρούτση, ενώ θα υπάρξουν επαφές και για θέματα ενέργειας, ναυτιλίας, αποκρατικοποιήσεων και βέβαια για τις τράπεζες με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΤτΕ.  Σε ότι έχει να κάνει με τις εξελίξεις επί των δημοσιονομικών μεγεθών, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι το δημοσιονομικό κενό του 2014 δεν έχει κλείσει οριστικά, αλλά «σε πολύ μεγάλο βαθμό η τρόικα έχει αποδεχθεί ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2014. Είμαστε πολύ πιο κοντά από όλα σε συμφωνία για αυτό». Μάλιστα, το ίδιο στέλεχος υποστήριξε ότι η ελληνική πλευρά υποστηρίζει πως «δεν υπάρχει ή είναι πολύ μικρό» και το δημοσιονομικό κενό του 2015.

Πάντως, στο οικονομικό επιτελείο συνεχίζουν να εκτιμούν ότι θα ήταν «πολύ φιλόδοξο να έχουμε τεχνική συμφωνία (staff level agreement) έως το Eurogroup της Δευτέρας». Υψηλόβαθμο στέλεχος πρόσθεσε ότι η συμφωνία αυτή μπορεί να επιτευχθεί ακόμα και την επόμενη ημέρα, αλλά δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο οι επικεφαλής της τρόικας να επιστρέψουν στην Αθήνα μετά το Eurogroup. Σε κάθε περίπτωση κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι για να εξυπηρετηθούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδας τον Μάιο (ανέρχονται σε 9,8 δις ευρώ) απαιτείται η εκταμίευση των δόσεων. Μάλιστα, σημείωσε ότι δεν υπάρχει «σχέδιο Β» που να προβλέπει ότι η Ελλάδα θα φθάσει στο Μάιο χωρίς τη δόση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή