Μαγνήτης επενδύσεων η ευρωπαϊκή αγορά επαγγελματικών ακινήτων

Μαγνήτης επενδύσεων η ευρωπαϊκή αγορά επαγγελματικών ακινήτων

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το καλύτερο τρίμηνο από τότε που ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 αποδείχθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2013, όσον αφορά τις επενδύσεις σε επαγγελματικά ακίνητα στην Ευρώπη. Σύμφωνα με έρευνα της Real Capital Analytics (RCA), η συνολική αξία των αγοραπωλησιών ανήλθε σε 60,1 δισ. ευρώ κατά το τέταρτο τρίμηνο, ποσό αυξημένο κατά 52% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2012. Συνολικά, κατά το 2013, η αξία των συναλλαγών άγγιξε τα 177,8 δισ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο της τάξεως του 17% έναντι του προηγούμενου έτους. Σημαντική συμβολή στην παραπάνω εξέλιξη είχαν οι επενδυτές εκτός Ευρώπης, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για το 27% των επενδύσεων, το υψηλότερο ποσοστό από το 2007.

Βασικός λόγος της βελτίωσης αυτής ήταν η κατακόρυφη άνοδος των επενδύσεων σε ακίνητα των χωρών της περιφέρειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο όγκος των συναλλαγών σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία και Ισπανία αυξήθηκε πάνω από 80% το 2013, όντας άλλωστε σε πολύ χαμηλό επίπεδο στο τέλος του 2012. Οι χαμηλές αποτιμήσεις των ακινήτων στις παραπάνω χώρες, σε συνδυασμό με την υποχώρηση των ανησυχιών για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, οδήγησαν στην αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος των επενδυτών, που με τη σειρά του μετουσιώθηκε σε πράξεις αγοραπωλησίας, σημειώνεται στην ανάλυση της RCA.

Αντίστοιχα, σημαντική ήταν και η επενδυτική δραστηριότητα που σημειώθηκε στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπως στην Τουρκία και τη Ρωσία. Στον αντίποδα, μικρή ήταν η υποχώρηση των επενδύσεων στις σκανδιναβικές χώρες και την Ελβετία, που στο πρόσφατο παρελθόν λειτούργησαν ως ασφαλή επενδυτικά καταφύγια έναντι της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης. Από τις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές αγορές ακινήτων, ξεχωρίζει η πτώση των επενδύσεων στη Γαλλία, καθώς αποκτήθηκαν ακίνητα αξίας 18,4 δισ. ευρώ, ποσό που ήταν 7% χαμηλότερο από το 2012. Μάλιστα, η πτωτική αυτή τάση επιταχύνθηκε κατά το τέταρτο τρίμηνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι συνολικά κατά το 2013 οι επενδύσεις σε ακίνητα στο Παρίσι, που αποτελεί τον δεύτερο δημοφιλέστερο προορισμό μετά το Λονδίνο, η μείωση άγγιξε το 15%, καθώς η αξία των συναλλαγών δεν ξεπέρασε τα 12,2 δισ. ευρώ. Αντιθέτως, το Λονδίνο προσείλκυσε επενδύσεις 33,1 δισ. ευρώ το 2013, μια αύξηση κατά 35%, με αποτέλεσμα πλέον να αποτελεί τον δεύτερο δημοφιλέστερο προορισμό για επενδύσεις σε επαγγελματικά ακίνητα παγκοσμίως, καθώς υπολείπεται μόνο της Νέας Υόρκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή