Από τεχνικές βλάβες μέχρι… Αρειανούς έχουν οι θεωρίες

Από τεχνικές βλάβες μέχρι… Αρειανούς έχουν οι θεωρίες

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eίναι το θέμα των ημερών. Στα τραπέζια, τις διαδικτυακές αίθουσες συζήτησης, στα τηλεοπτικά στούντιο, η συζήτηση ανάβει και όλοι προσπαθούν να δώσουν απάντηση σε ένα καυτό ερώτημα: «Πώς είναι δυνατόν να εξαφανιστεί ένα πελώριο αεροσκάφος χωρίς να αφήσει πίσω του το παραμικρό ίχνος;».

Πέρα από τις αναμενόμενες θεωρίες απαγωγής του αεροσκάφους των Malaysia Airlines από Aρειανούς, κάποιοι προχώρησαν πιο πολύ λέγοντας ότι πρόκειται για τα γυρίσματα μιας νέας περιόδου της δημοφιλούς σειράς «Lost». Ομως δεν είναι όλες οι θεωρίες για την τύχη του αεροσκάφους τόσο ακραίες ή εξωπραγματικές. Στα μπλογκς και τις διαδικτυακές αίθουσες συνομιλίας, όπου συμμετέχουν ειδικοί της αεροπορικής βιομηχανίας και πιλότοι, η συζήτηση είναι πιο συγκρατημένη και κατάφορτη τεχνικών λεπτομερειών και λογικοφανών σεναρίων σχετικά με το τι συνέβη στην πτήση MH370. Συνέβη, άραγε, αποσυμπίεση της ατράκτου ή μήπως μια ηλεκτρική βλάβη είναι αυτή που προκάλεσε την εξαφάνιση του αεροσκάφους από τα ραντάρ του πύργου ελέγχου της Μαλαισίας; Πώς είναι δυνατόν το αεροσκάφος να έγινε αόρατο στα ραντάρ; Ακόμα και οι καλά καταρτισμένοι ειδικοί, όμως, φτάνουν σε λογικά αδιέξοδα.

Η μοναδική σταθερά που δεν αποτελεί απλώς πιθανότητα είναι ότι εν κατακλείδι, όπως και να έχει, η ιστορία αυτή κρύβει μια τρομερή τραγωδία. Ομως το πώς οδηγηθήκαμε έως εκεί παρουσιάζει ένα τεράστιο κενό.

«Το βασικό συστατικό στοιχείο για τη δημιουργία και τη μετάδοση φημών είναι η αβεβαιότητα», εξηγεί ο Νίκολας ντι Φόνζο, κοινωνικός ψυχολόγος στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ρότσεστερ και συγγραφέας του βιβλίου «Το φαινόμενο του ψύκτη».

Ο λόγος, όμως, που αυτή η μυστηριώδης εξαφάνιση προσελκύει το ενδιαφέρον είναι ότι μας επιτρέπει να παίξουμε τους ντετέκτιβ.

Το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας για την τύχη της πτήσης MH370 ενισχύθηκε όταν η DigitalGlobe, μια εταιρεία από το Κολοράντο, έδωσε σε κάθε ενδιαφερόμενο τη δυνατότητα να ψάξει σπιθαμή προς σπιθαμή τις δορυφορικές φωτογραφίες εκατοντάδων χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων στις περιοχές όπου εστιάζεται η έρευνα για τον εντοπισμό του χαμένου αεροπλάνου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Denver Post, περισσότεροι από 80.000 εθελοντές περνούν ατελείωτες ώρες αναζητώντας κάποιο σημάδι που θα μαρτυρεί την τύχη της πτήσης ΜΗ370.

Στις πιο εξειδικευμένες αίθουσες συζήτησης, οι ειδικοί ασχολούνται με πιο σοβαρές ενασχολήσεις, όπως παραδείγματος χάρη για ποιο λόγο τα αεροσκάφη δεν διαθέτουν πιο εξελιγμένη τεχνολογία προκειμένου να κοινοποιούν τη θέση τους όταν βρίσκονται σε κατάσταση κινδύνου. Οπως λέει ο Χανς Πίτερ Μπροόντμο, επικεφαλής του τμήματος καινοτομίας και χαρτογράφησης της Nokia, το ιστιοφόρο του διαθέτει έναν μηχανισμό που, στην περίπτωση που αντιμετωπίσει πρόβλημα, αποστέλλει αμέσως τις συντεταγμένες και σήμα κινδύνου.

Τέλος, σε αίθουσα διαδικτυακών συνομιλιών στην οποία συμμετέχουν πιλότοι, η συζήτηση πήρε φωτιά με κύριο θέμα το γιατί ο πιλότος του χαμένου αεροσκάφους δεν έστειλε σήμα κινδύνου αλλά και κατά πόσο θα μπορούσε αυτό να οφείλεται στο ότι όλοι οι επιβαίνοντες λιποθύμησαν λόγω αποσυμπίεσης και υποξίας. Κάποιοι άλλοι πιο ευφάνταστοι διερωτώνται κατά πόσον θα ήταν δυνατό η πτήση ΜΗ370 να μεταφέρει κάτι τόσο πολύτιμο ώστε πραγματικά το αεροπλάνο να κατελήφθη από αεροπειρατές και να οδηγήθηκε σε άγνωστη κατεύθυνση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή