Κλιμάκωση επιθετικότητας από Βόρεια Κορέα

Κλιμάκωση επιθετικότητας από Βόρεια Κορέα

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΑΓΗ. Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε χθες δύο πυραύλους μέσου βεληνεκούς, την ώρα που Νότια Κορέα, Ιαπωνία και ΗΠΑ πραγματοποιούσαν τριμερή σύνοδο κορυφής στη Χάγη, με θέμα την επιθετικότητα της Πιονγιάνγκ.

Η εκτόξευση των πυραύλων Ροντόνγκ, η πρώτη μετά το 2009, παραβιάζει αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και σηματοδοτεί κλιμάκωση της βορειοκορεατικής επιθετικότητας, μετά τις δοκιμαστικές εκτοξεύσεις σειράς πυραύλων μικρού βεληνεκούς την περασμένη εβδομάδα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια που πραγματοποίησαν αμερικανικές και νοτιοκορεατικές δυνάμεις.

Οι χθεσινοί πύραυλοι πέταξαν πάνω από τη Βόρεια Κορέα, για να πέσουν σε θαλάσσια περιοχή στα ανατολικά της χώρας και σε απόσταση 650 χιλιομέτρων από τις ακτές.

Το πυραυλικό οπλοστάσιο της Πιονγιάνγκ, το οποίο η Δύση εκτιμά σε 300 πυραύλους Ροντόνγκ, είναι θεωρητικά ικανό να εξοπλισθεί με πυρηνικές κεφαλές, ενώ το ανώτατο βεληνεκές των 1.300 χλμ. των Ροντόνγκ φέρνει εντός της ακτίνας τους τις αμερικανικές βάσεις στην Ιαπωνία και στο Τόκιο.

Η χθεσινή εκτόξευση προγραμματίστηκε κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να συμπέσει με τη συνάντηση Σίνζο Αμπε, Παρκ Γκέουν Χίε και Μπαράκ Ομπάμα στη Χάγη, που είναι και η πρώτη του Ιάπωνα πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Νότιας Κορέας. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Τύπο της Νότιας Κορέας, νέοι κανόνες θα διέπουν από εδώ και στο εξής την κόμμωση των ανδρών στη Βόρεια Κορέα.

Υποχρεωτικό κούρεμα

Πριν από δύο εβδομάδες, οι Αρχές του σταλινικού καθεστώτος αποφάνθηκαν πως οι πολίτες οφείλουν να κουρεύονται στα πρότυπα του ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν. Μέχρι σήμερα, οι Βορειοκορεάτες μπορούσαν να επιλέξουν μεταξύ 10 κουρεμάτων οι άνδρες και 18 οι γυναίκες, ενώ πριν από δύο μήνες, το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας εγκαινίασε εκστρατεία κατά των μακριών μαλλιών, με τίτλο: «Ας κουρέψουμε τα μαλλιά μας σύμφωνα με τον σοσιαλιστικό τρόπο ζωής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT