Εσπασε η φωνή του Ερντογάν από τις ομιλίες

Εσπασε η φωνή του Ερντογάν από τις ομιλίες

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ύφος ήταν γνώριμο, αλλά ο τόνος αγνώριστος. Αντί για τη γνώριμη, βαριά φωνή, οι οπαδοί του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), που είχαν συγκεντρωθεί χθες στην πόλη Βαν της ανατολικής Τουρκίας, αντίκρισαν έναν Ταγίπ Ερντογάν να τους απευθύνεται σε πολύ… υψηλότερη συχνότητα, καθώς οι φωνητικές του χορδές δεν άντεξαν στο βάρος των προεκλογικών του υποχρεώσεων. «Σας ζητώ συγγνώμη για τη φωνή μου, αλλά δεν θα μπορούσα να ακυρώσω τις ομιλίες μου στο Βαν και στο Ντιγιαρμπακίρ», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, αναφέροντας τις δύο κατά κύριο λόγο κουρδικές πόλεις, τελευταίους μέχρι στιγμής σταθμούς της εκστρατείας του ενόψει των τοπικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής. Από τις αρχές αυτού του μήνα, ο Ερντογάν σαρώνει την Τουρκία, εκφωνώντας κατά μέσον όρο δύο έως τρεις δημόσιες ομιλίες ημερησίως. Από μόνο του αυτό το γεγονός αντανακλά την κρισιμότητα των εκλογών, που μόνο με «τοπικές» δεν μοιάζουν: ο ίδιος ο Ερντογάν έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμος να παραιτηθεί αν το ΑΚΡ ηττηθεί στην πρώτη σοβαρή δοκιμασία του ύστερα από το κύμα των αιματηρών ταραχών μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και αστυνομίας, το περασμένο καλοκαίρι και το μέγα σκάνδαλο των δωροδοκιών, που ξέσπασε τον Δεκέμβριο.

Σε μια προσπάθεια να κρατήσει αρκετά χαμηλά τον πήχυ των προσδοκιών, η ηγεσία του ΑΚΡ τονίζει ότι θα θεωρήσει επιτυχία οποιοδήποτε ποσοστό άνω του 38,8% – κάτι που αντιστοιχεί στην επίδοση του κυβερνώντος κόμματος στις τοπικές εκλογές του 2009 και βρίσκεται πολύ μακριά από το 49% που είχε αποσπάσει στις βουλευτικές εκλογές του 2011. Οι δημοσκοπήσεις δεν προσφέρονται για ασφαλείς προβλέψεις, καθώς τα ποσοστά του ΑΚΡ εμφανίζουν πολύ μεγάλες διακυμάνσεις, από 35% έως και 45%. Στη διάρκεια της πρόσφατης συγκέντρωσης του ΑΚΡ στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν δήλωσε ότι «όποιος κερδίζει εδώ, κερδίζει όλη την Τουρκία». Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι το ΑΚΡ πολύ δύσκολα θα χάσει την Κωνσταντινούπολη, όπως και ότι το κεμαλικό CHP πολύ δύσκολα θα χάσει τη Σμύρνη, ενώ αμφίρροπη διαγράφεται η αναμέτρηση στην πρωτεύουσα, Αγκυρα, η οποία ενδέχεται να κρίνει τη μάχη των εκλογών, τουλάχιστον στο επίπεδο των εντυπώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή