Δημοτικές εκλογές εθνικών διαστάσεων

Δημοτικές εκλογές εθνικών διαστάσεων

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις λίγα 24ωρα πριν από τις βαρύνουσας σημασίας δημοτικές εκλογές, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε ένα σημαντικό μήνυμα στους Τούρκους ψηφοφόρους. Απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του κόμματός του στον Πόντο και στη δυτική Τουρκία, δήλωσε ότι οι εκλογές της 30ής Μαρτίου δεν έχουν μόνο «τοπικό» χαρακτήρα. Κατά την άποψή του, υπό τη σκιά της μεγάλης αναμέτρησης της κυβέρνησής του με το πανίσχυρο Κίνημα Γκιουλέν και των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων, οι δημοτικές εκλογές έχουν λάβει εθνικές και ιστορικές διαστάσεις.

Σήμερα, με την ψήφο τους, οι Τούρκοι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν για το πολιτικό μέλλον της Τουρκίας και του συντάγματος του 1982. Ανασυγκρότηση του τουρκικού πολιτεύματος υπό το αυστηρό βλέμμα του κ. Ερντογάν και του κύκλου των συνεργατών του ή επιστροφή στην περίοδο των κυβερνήσεων συνεργασίας των κεμαλικών και εθνικιστικών δυνάμεων; Σύμφωνα με τον Ερντογάν το διακύβευμα στις δημοτικές εκλογές είναι μεγάλο.

Ο πρωθυπουργός Ερντογάν και το κόμμα του ετοιμάζονται για τις εκλογές υπό την σκιά του μεγάλου σκανδάλου διαφθοράς και της ισχυρής αναμέτρησης με το Κίνημα Γκιουλέν. Μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του 2011, το συγκεκριμένο Κίνημα, το οποίο σύμφωνα με κάποιους Τούρκους αναλυτές έχει πάνω από 10 εκατομμύρια υποστηρικτές, βρισκόταν στο πλευρό της κυβέρνησης Ερντογάν. Η ιστορική συμμαχία διαλύθηκε όταν μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2011, ο Ερντογάν έλαβε μια σειρά πρωτοβουλιών στο πεδίο της εσωτερικής διακυβέρνησης και του Κουρδικού ζητήματος, οι οποίες δεν βρήκαν σύμφωνη την ηγεσία του Κινήματος. Στα τέλη του 2013, το Κίνημα και η τουρκική κυβέρνηση έφτασαν στο σημείο της ανοιχτής αντιπαράθεσης.

Σήμερα, παρά τη σύγκρουσή τους, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) εξακολουθεί να διατηρεί σημαντικό εκλογικό προβάδισμα στα μεγάλα αστικά κέντρα και στην ανατολική ενδοχώρα της Τουρκίας. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, στην Κωνσταντινούπολη, ο υποψήφιος του ΑΚΡ, Καντίρ Τοπμπάς βρίσκεται τουλάχιστον πέντε μονάδες μπροστά από τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Μουσταφά Σαρίγκιουλ. Στην Αγκυρα, τα ποσοστά του υποψηφίου του ΑΚΡ, Μελίχ Γιοκτσέκ αγγίζουν το 50%, όπως και σε άλλα σημαντικά αστικά κέντρα της Ανατολίας.

Το CHP εισήλθε στην προεκλογική περίοδο με μεγάλες ελπίδες και με αναπτερωμένο ηθικό. Εχοντας διακόψει τη συνεργασία του με το κυβερνών κόμμα, σε διάφορες πόλεις, το Κίνημα Γκιουλέν έχει προσεγγίσει τους υποψήφιους της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η συγκεκριμένη εξέλιξη σε συνδυασμό με τη δυναμική της υπόθεσης Γκιουλέν έχουν δημιουργήσει ένα θετικό, αισιόδοξο κλίμα στην ηγεσία του CHP. Παρ’ όλα αυτά οι τελευταίες δημοσκοπήσεις και προβλέψεις δεν σηματοδοτούν σημαντική άνοδο στα ποσοστά του. Οι Τούρκοι αναλυτές πιστεύουν ότι τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος θα κυμανθούν περί το 27%-30%.

Σε αντίθεση με την περίπτωση του CHP, οι προσεκτικοί Τούρκοι αναλυτές αναμένουν σημαντική ανάκαμψη στα ποσοστά του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ). Οι τελευταίες ενδείξεις και πληροφορίες δείχνουν ότι το Κίνημα των Γκρίζων Λύκων έχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις θέλουν το ΜΗΡ να λαμβάνει ποσοστό της τάξεως 14%-16% στη σημερινή εκλογή αναμέτρηση.

Ενα άλλο εθνικιστικό κίνημα, του οποίου τα ποσοστά σημειώνουν αξιοσημείωτη αύξηση σε ολόκληρη την Τουρκία, συμμετέχει στις δημοτικές εκλογές. Πρόκειται για την πολιτική πτέρυγα του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος, το οποίο κατεβαίνει στις εκλογές με δύο κόμματα. Στις κουρδικές επαρχίες της Τουρκίας, το κίνημα υποστηρίζει το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP). Οι τελευταίες πληροφορίες της «Κ», κατατείνουν στο ότι το BDP βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από μια ιστορική νίκη σε σημαντικά κουρδικά αστικά κέντρα, όπως το Ντιγιάρμπακιρ, Χακάρι, Βαν, Αγρι και Σίρνακ. Στην Ούρφα, όπου ο ντόπιος ψηφοφόρος μέχρι σήμερα έχει υποστηρίξει τα συντηρητικά και κεντροδεξιά κόμματα, το BDP έχει αυξήσει τα ποσοστά του από το 16% στο 30-32%. Στη δυτική Τουρκία, το αυτονομιστικό κίνημα συμμετέχει στις εκλογές υπό τη σκέπη του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP). Σε σημαντικά αστικά κέντρα της δυτικής Τουρκίας και της Μικράς Ασίας, το HDP έχει συνάψει συμμαχία με τις σοσιαλιστικές και μαρξιστικές δυνάμεις της χώρας.

Μόλις λίγες ημέρες πριν από τις κρίσιμες δημοτικές εκλογές, ο γνωστός καθηγητής Μπασκίν Οράν εξέφραζε τον έντονο προβληματισμό για το μέλλον της Τουρκίας και όπως και ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμιζε ότι οι δημοτικές εκλογές έχουν μετεξελιχθεί προ πολλού σε εθνικές εκλογές. Μια εθνική αναμέτρηση, η οποία επιφυλάσσει πολλές εξελίξεις για τη «γειτονιά» της Τουρκίας, το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή