Mικρό το νέο υπουργικό συμβούλιο στη Γαλλία

Mικρό το νέο υπουργικό συμβούλιο στη Γαλλία

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. «Στενό υπουργικό σχήμα», με 16 υπουργούς -με μόλις τους μισούς από αυτούς να είναι άνδρες- επέλεξε χθες ο νεοδιορισθείς πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς.

Το υπουργικό του συμβούλιο, με μόλις δύο νέα πρόσωπα, αποτελείται από 14 μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος και δύο από το συνεργαζόμενο Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς (PRG), ενώ οι Πράσινοι αποσύρθηκαν από την κυβέρνηση. Παρότι ο πρόεδρος Ολάντ φρόντισε να εκπροσωπούνται όλες οι τάσεις του Σοσιαλιστικού Κόμματος στο νέο υπουργικό συμβούλιο, στενοί του συνεργάτες τοποθετήθηκαν στα υπουργεία-κλειδιά, ενώ θέση βρέθηκε και για την πρώην συμβία του προέδρου, Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

Την κυβερνητική επικοινωνία «κλείδωσε» πρώτα ο πρόεδρος Ολάντ, διορίζοντας τον στενό του συνεργάτη Στεφάν Λεφόλ στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου και υπουργού Γεωργίας. Αλλον έναν στενό του συνεργάτη, τον Μπερνάρ Καζνέβ, τοποθέτησε ο κ. Ολάντ στο σημαντικό υπουργείο Εσωτερικών, διαψεύδοντας τα προγνωστικά που ήθελαν στη θέση αυτή τον Φρανσουά Ρεμπσαμέν. Αυτός διορίσθηκε εντέλει στο υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στο υπουργείο Εσωτερικών -γνωστό ως πλατεία Μποβόο κ. Βαλς επιθυμούσε να διορίσει τον Ζαν-Ζακ Ουρβοάς, για να υποχωρήσει τελικά μπροστά στην επιλογή του προέδρου.

Η Ρουαγιάλ υπουργός

Στην κυβέρνηση εισέρχεται η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, πρώην σύντροφος του Ολάντ και μητέρα των τεσσάρων παιδιών του, που αναλαμβάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το χαρτοφυλάκιό του των Εξωτερικών διατηρεί και ο πρώην πρωθυπουργός Λοράν Φαμπιούς, παραμένοντας υπ’ αριθμόν δύο της κυβέρνησης.

Την αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος εκπροσωπεί ο Μπενουά Αμόν, πρώην ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος του κόμματος, που ανέλαβε το υπουργείο Παιδείας και Ερευνας. Προαγωγή εξασφάλισε και ο Αρνό Μοντεμπούρ, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Ο διορισμός του Μοντεμπούρ αναμένεται να προκαλέσει την ανησυχία των Ευρωπαίων εταίρων της Γαλλίας, λόγω της επιμονής του νεοδιορισθέντος στην ανάγκη αναπτυξιακής πολιτικής για την Ευρώπη και εγκατάλειψης της λιτότητας. Τις ευρωπαϊκές ανησυχίες καλείται να διασκεδάσει, όμως, ο υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, γνωστός για τις φιλελεύθερες θέσεις του.

Το υπουργείο Δικαιωμάτων των Γυναικών, καθώς και τις αρμοδιότητες του αθλητισμού, ανέλαβε η νεαρή, αλλά δημοφιλής πολιτικός Νατζάτ Βαλό-Μπελκασέμ, πρώην εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Τέλος, η γυναίκα-κόκκινο πανί για τη γαλλική Δεξιά, η μαύρη υπουργός Δικαιοσύνης και μέλος του PRG Κριστιάν Τομπιρά, παραμένει στη θέση της, όπως και η Ορελί Φιλιπετί στον Πολιτισμό και ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στην Αμυνα.

Σκωπτικά σχόλια προκάλεσε χθες στον δεξιό Τύπο της Γαλλίας η απόφαση του Φρανσουά Ολάντ να «αποκαταστήσει πολιτικά» την πρώην συμβία του, Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Παρότι η κ. Ρουαγιάλ υπήρξε αποτελεσματική και δημοφιλής πρόεδρος της περιοχής Πουατού-Σαράντ τα τελευταία δέκα χρόνια, η λήξασα σχέση της με τον κ. Ολάντ χρησιμοποιείται συστηματικά από τους πολιτικούς της αντιπάλους ως επιχείρημα εναντίον της.

Ο δρόμος του λαϊκισμού

Η αυστηρή πολιτική λιτότητας που επέβαλε η σοσιαλιστική κυβέρνηση στερεί έτσι από τη Δεξιά τα παραδοσιακά της επιχειρήματα -περί κρατισμού και σπατάλης- εναντίον των Σοσιαλιστών και οδηγεί έτσι την αντιπολίτευση στον ολισθηρό δρόμο του λαϊκισμού.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT