Επικίνδυνη άνοδος στις τιμές τροφίμων

Επικίνδυνη άνοδος στις τιμές τροφίμων

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων (FAO) για την εκτίναξη των τιμών των βασικών ειδών διατροφής σε υψηλά επίπεδα για τα δεδομένα του Μαρτίου. Ο FAO καταρτίζει τον σχετικό δείκτη τιμών, ο οποίος καταγράφει τις τιμές ενός καλαθιού βασικών προϊόντων, όπως τα δημητριακά, τα σπορέλαια, τα γαλακτοκομικά, το κρέας και η ζάχαρη. Αυτός διαμορφώθηκε τον προηγούμενο μήνα στις 212,8 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 4,8 μονάδων έναντι του αντίστοιχου του Φεβρουαρίου. Πρόκειται για αύξηση της τάξεως του 2,3% από τον ένα μήνα στον άλλον, ενώ τα επίπεδα των 212,8 μονάδων είναι και τα υψηλότερα από τον Μάιο του 2013. Bασικοί παράγοντες, οι οποίοι επηρέασαν την άνοδο των τιμών των ειδών διατροφής, ήταν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τα ακραία κλιματολογικά φαινόμενα σε κομβικές περιοχές του πλανήτη για την παραγωγή των τροφίμων.

Εξίσου αρνητικά λειτούργησε και το ότι εκδηλώθηκαν σοβαρές γεωπολιτικές εντάσεις στους σιτοβολώνες της Μαύρης Θάλασσας. Αξίζει να σημειωθεί πως η ανισότητα εισοδημάτων και οι επιπτώσεις από τις κλιματικές αλλαγές απειλούν την κατανομή της τροφής στον πλανήτη, όπως έχει επισημανθεί από τον ΟΗΕ. Χαρακτηριστικά, αναφέρει ο FAO ότι ετησίως κάθε άνθρωπος στον πλανήτη πετάει στα σκουπίδια 300 κιλά τροφίμων, όταν την ίδια στιγμή περισσότερα από 800 εκατ. άνθρωποι πεινούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT