Με τα εύσημα Γερμανίας και Βρυξελλών η έξοδος στις αγορές

Με τα εύσημα Γερμανίας και Βρυξελλών η έξοδος στις αγορές

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σκυτάλη των θετικών δημοσιευμάτων και δηλώσεων για την Ελλάδα πήρε χθες ο γερμανικός Τύπος και οι πολιτικοί της χώρας. Μετά τις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες και τους ίδιους τους επενδυτές, ήρθε και η γερμανική κυβέρνηση να χαιρετίσει την προσπάθεια της ελληνικής για επιστροφή της χώρας στις αγορές, δείχνοντας ότι υπάρχει η απαραίτητη στήριξη για το εγχείρημα, αλλά και το ότι πλησιάζει η στιγμή που θα συμβεί αυτό. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας χαιρέτισε χθες την πρόθεση της Ελλάδας για έξοδο στις αγορές και δήλωσε ότι αυτό αποτελεί «δείγμα επιτυχίας της πορείας του προγράμματος».

Μάλιστα, συμπλήρωσε πως δεν πρόκειται για καινούργια σχέδια, ενώ εκτίμησε ότι η επικείμενη έκδοση νέου ομολόγου θα είναι άλλη μία απόδειξη της επιστροφής της εμπιστοσύνης των χρηματαγορών.

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της Deutsche Welle (DW) ανέφερε χθες πως μπορεί οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης να ήταν επιφυλακτικοί στις αρχές του έτους -όταν η κυβέρνηση είχε εκφράσει την πρόθεση να βγει στις αγορές μέσα στο 2014- ωστόσο σήμερα δεν υπάρχει καμία επιφύλαξη. Aντίθετα, προσθέτει, πιστεύουν ότι η χρονική συγκυρία είναι καλή κι αυτό προκύπτει από την αποκλιμάκωση των επιτοκίων στον Νότο της Ευρωζώνης.

Η θετική πλέον στάση των Βρυξελλών στο θέμα της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές οφείλεται, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές και όπως αναφέρει η DW, σε δύο σημαντικούς λόγους. Ο πρώτος ήταν η πρόσφατη εντυπωσιακή έξοδος στις διεθνείς κεφαλαιαγορές των δύο συστημικών τραπεζών, δηλαδή της Πειραιώς και της Alpha Bank, οι οποίες όχι μόνο βρήκαν τα ποσά που ζητούσαν, αλλά η συνολική προσφορά ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ο δεύτερος λόγος αλλαγής του κλίματος ήταν η επιβεβαίωση από την τρόικα του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 και μάλιστα το γεγονός ότι το μέγεθός του ξεπέρασε τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις.

Μάλιστα, στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως οι κοινοτικοί παράγοντες εκτιμούν ότι στην παρούσα φάση και ενόψει της εξόδου στις αγορές, αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι οι εταίροι να σταθούν δίπλα της, αναδεικνύοντας στους ξένους επενδυτές τα επιτεύγματα της χώρας, κυρίως την τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή.

Από την πλευρά του, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters επεσήμαινε πως οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν σε χαμηλό τετραετίας χθες, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά στα ισχυρότερα σημάδια που δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ενδέχεται να προχωρήσει σε αγορά στοιχείων ενεργητικού για την καταπολέμηση του χαμηλού πληθωρισμού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, οι επενδυτές δεν επηρεάστηκαν από την κίνηση της Moody’s να μην εκδώσει την αξιολόγησή της για την Ελλάδα την προηγούμενη Παρασκευή, όπως αναμενόταν, αλλά να την αναβάλει για τον Αύγουστο. Και προσθέτει ότι η ζήτηση για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα παρέμεινε άθικτη σε μια αγορά που κάνει ράλι μετά το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, σύμφωνα με το οποίο η ΕΚΤ εξέτασε μοντέλο για τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις μιας αγοράς στοιχείων ενεργητικού ύψους 1 τρισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή