Η πιο δαπανηρή αναζήτηση

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς η αναζήτηση του εξαφανισμένου Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών μπήκε στον δεύτερο μήνα, η μοναδική βεβαιότητα είναι ότι πρόκειται για την πιο ακριβή επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην ιστορία της αεροπορίας. Ενας πολυεθνικός στόλος σκαφών και αεροπλάνων ψάχνει σπιθαμή προς σπιθαμή τον Ινδικό Ωκεανό, με κόστος που ανέρχεται σε πολλά εκατ. ευρώ την ημέρα.

Οι δώδεκα χώρες που συμβάλλουν με πληρώματα, μέσα και γνώσεις έχουν αναλάβει την κάλυψη του κόστους, χωρίς να αποκαλύπτουν το ύψος του. Μάλιστα, όλοι οι αξιωματούχοι απαντούν ότι θα ήταν ιδιαίτερα κακόγουστο να μιλήσουν για χρήματα τη στιγμή που ένα επιβατικό αεροσκάφος με 239 επιβαίνοντες παραμένει άφαντο.

Καθώς, όμως, συνεχίζεται η αναζήτηση, πολλές από τις κυβερνήσεις που συμμετέχουν θα αναγκαστούν να αποφασίσουν κατά πόσο μπορούν να επωμίζονται το τεράστιο κόστος. Μέχρι σήμερα η πιο δαπανηρή επιχείρηση έρευνας και διάσωσης ήταν αυτή που ακολούθησε τη συντριβή του αεροσκάφους της AirFrance που εκτελούσε την πτήση ΑF447, εκατοντάδες χιλιόμετρα ανοικτά των ακτών της Βραζιλίας, το 2009. Το κόστος ανήλθε στα 115 εκατ. ευρώ.

Η αναζήτηση, όμως, της πτήσης ΜΗ370 είναι απείρως πολυπλοκότερη και πιθανώς να έχει ήδη ξεπεράσει αυτό το κόστος. Μόνο και μόνο το κόστος κίνησης κάποιων από τα πλοία που συμμετέχουν στην έρευνα ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Πολλά από τα εξειδικευμένα αεροσκάφη χρειάζονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ανά ώρα για να πετάξουν.

Ακόμα, όμως, και αν τελικά καταφέρουν να εντοπίσουν το ακριβές σημείο όπου βρίσκονται τα μαύρα κουτιά του αεροπλάνου καθώς και τα συντρίμμια του, τότε θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο, αυτό της υποθαλάσσιας αναζήτησης και της ενδεχόμενης ανάσυρσης πτωμάτων, συντριμμιών και άλλων αποδεικτικών στοιχείων που τώρα βρίσκονται σε βάθη που ξεπερνούν τα 4,8 χλμ. Ηδη ο Αυστραλός επικεφαλής της επιχείρησης, ο Ανγκους Χιούστον, δήλωσε ότι αυτή ακριβώς η φάση θα χρειαστεί πολλούς μήνες για να ολοκληρωθεί. Μέχρι σήμερα το κόστος του εγχειρήματος επωμίζονται η Αυστραλία, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Μαλαισία, η Νέα Ζηλανδία, η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ. Από αυτές μόνο οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα έχει δημοσιοποιήσει το ύψος των εξόδων. Το Πεντάγωνο δαπάνησε περίπου 3,3 εκατ. δολάρια και έχει υπολογίσει επιπλέον 3,6 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη του ειδικού υποθαλάσσιου ανιχνευτή μαύρων κουτιών και πολλά άλλα.

Τις πρώτες τρεις εβδομάδες, η Νότια Κορέα δαπάνησε 408 χιλιάδες ευρώ για να καλύψει τα έξοδα ενός αεροσκάφους P-3C Orion, ενός μεταγωγικού C-130 και για τις διάφορες δαπάνες 39 πιλότων και άλλου προσωπικού. Πολλά εκατομμύρια ευρώ έχουν δαπανηθεί και για την ανάλυση των δορυφορικών στοιχείων και των καταγραφών των ραντάρ, αλλά και για την αστυνομική έρευνα, στη Μαλαισία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT