Αλμούνια: «Η Ελλάδα θα τα καταφέρει»

Αλμούνια: «Η Ελλάδα θα τα καταφέρει»

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

“Η Ελλάδα έχει διανύσει τον σωστό δρόμο. Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρει”. Με αυτή τη φράση έκλεισε την ομιλία του πριν από λίγο στο Ζάππειο στο πλαίσιο της ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιείται για την Ευρωπαϊκή Ημέρα του Ανταγωνισμού ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιας για θέματα Ανταγωνισμού επίτροπος κ. Χοακίν Αλμούνια, συγχαίροντας παράλληλα την Ελλάδα για τη σημερινή της έξοδο στις αγορές και τον ελληνικό λαό για τις θυσίες και την έντονη δέσμευσή του στις υποχρεώσεις που ανέλαβε. Λίγο νωρίτερα, βεβαίως, είχε επισημάνει τις δυσκολίες που απομένουν λέγοντας χαρακτηριστικά: “Η πορεία δεν έχει τελειώσει. Ο δρόμος είναι μακρύς και όχι εύκολος. Είναι αγώνας αντοχής, είναι μαραθώνιος και όχι αγώνας ταχύτητας”. Συνέστησε δε στην κυβέρνηση να μην χάνει τη γραμμή τερματισμού.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Αλμούνια στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. “Στηρίζουμε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό για να δούμε επιπλέον εάν η μεγάλη βοήθεια που λαμβάνουν οι τράπεζες θα φτάσει στην πραγματική οικονομία. Παραμένουν οι προκλήσεις. Είναι σημαντικό οι τράπεζες να επιστρέψουν στην κερδοφορία με βάση τις βασικές δραστηριότητές τους”, δήλωσε.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν απέδωσε τα εύσημα και στην ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, επισημαίνοντας την πολύ καλή δουλειά που έχει κάνει μέσα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον. “Πρέπει να στηριχθεί το έργο της Επιττροπής Ανταγωνισμούν για να είναι οι αγορές ανοιχτές και αποτελεσματικές. Είναι προαπαιτούμενο για να κερδίσει η Ελλάδα και η Ευρώπη το χαμένο έδαφος”, προσέθεσε. Επίσης, αναφέρθηκε και στην πολύ καλή δουλειά, όπως είπε, της ελληνικής προεδρίας, ειδικά σε ό,τι αφορά την επίτευξη συμφωνίας για την κοινοτική οδηγία η οποία προβλέπει τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από επιχειρήσεις που έχουν καταδικασθεί για συμμετοχή σε καρτέλ.

“Δεν εφησυχάζουμε. Ο δρόμος είναι μακρύς”, δήλωσε από την πλευρά του και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας, επισημαίνοντας ότι οι τελευταίοι μήνες ήταν εξαιρετικά δύσκολοι, αλλά ταυτόχρονα και παραγωγικοί. “Η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στην έξοδο από την κρίση”, τόνισε, αναφερόμενος στα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης όπως η επίτευξη πλεονασμάτων στον προϋπολογισμό και και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. “Πλέον πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία για την ανάπτυξη”, προσέθεσε. Αναφέρθηκε επίσης στη δυσκαμψία στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ αναφερόμενος στην αγορά εργασίας είπε: “Όταν η αγορά εργασίας είναι αυστηρά ρυθμιζόμενη, η ανεργία μπορεί να μην αυξάνεται, αλλά δύσκολα δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας”.

“Δεν κάναμε πίσω στις πιέσεις”, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης αναφερόμενος στα πρόσφατα γεγονότα που συνόδεψαν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, αλλά και προηγούμενες διαρθρωτικές αλλαγές. Τόνισε επίσης ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ενσωματώσει την οδηγία για τις αποζημιώσεις από καρτέλ άμεσα, χωρίς να αναμένει τις καταληκτικές προθεσμίες.

“Δεν μας διαφεύγε ότι ακόμη πολλά πρέπει να γίνουν προκειμένου να τεθούν ισχυρές βάσεις για την αποτελεσματική και εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Πολλά και δύσκολα από τα οποία τα περισσότερα ενδεχομένως και να ξεπερνούν τα όρια της δικής μας αρμοδιότητας. Όπως το υψηλό χρηματοοικονομικό κόστος, η υψηλή φορολογία, η ελλειμματική εγχώρια παραγωγική βάση και η εξάρτηση από τις εισαγωγές, η κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, η εκμετάλλευση της ανελαστικότητας της ζήτησης στα είδη πρώτης ανάγκης, οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες που γεννούν υψηλά μεταφορικά κόστη, η επικράτηση συντεχνιακών λογικών και η έλλειψη καταναλωτικής συνείδησης” ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Δ. Κυριτσάκης. Προς το τέλος της ομιλίας του μάλιστα σχολίασε μια αρκετά κυρίαρχη νοοτροπία που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία: “Όλοι ζητούν λύσεις ανέξοδες, αλλά παράλληλα άκρως  αποτελεσματικές. Όλοι ή σχεδόν όλοι  επιθυμούμε  να γίνουν «διορθώσεις» που θα φέρουν αποτέλεσμα. Διορθώσεις που, όμως, κατ’ ανάγκη θα ενοχλήσουν και εμάς. Κι αυτό γιατί το ζητούμενο είναι το γενικό συμφέρον”.

"Είμαι πολύ χαρούμενος που υπάρχουν καλά νέα απο την Ελλάδα. Σήμερα είναι μία  καλή μέρα" δήλωσε ο Επίτροπος Αλμούνια στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, προσθέτοντας ότι "συνεργαζόμαστε πολύ ομαλά με τις ελληνικές αρχές για να λύσουμε τις περιπτώσεις κρατικών ενισχύσεων σε επιχειρήσεις, ώστε να επιστρέψουν στις αγορές ή ακόμα και να ιδιωτικοποιηθούν". Μάλιστα, ο κ. Αλμούνια εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον των ελληνικών τραπεζώ και χαρακτήρισε "καλό βήμα" τον νέο νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και ειδικά εκείνη της Eurobank. Ανέφερε δε ότι στην περίπτωση της Eurobank ενδεχομένως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να συνεισφέρει εν μέρει στην ανακεφαλαιοποίησή της.

Απο την πλευρά του, ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένα σημείο τριβής με την Επιτροπή ανταγωνισμού και δήλωσε ότι έγινε συζήτηση σήμερα για όλες τις ανοιχτές περιπτώσεις, σε μία προσπάθεια να βρεθούν αμοιβαίως επωφελείς λύσεις. Ο κ. Αλμούνια προσιόρισε ως ανοιχτά μέτωπα, εκτός απο το θέμα των τραπεζών, τις περιπτώσεις κρατικών ενισχύσεων σε ΤΡΕΝΟΣΕ και ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΕΑΣ, COSCO-ΟΛΠ, Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (τα χαρακτήρισε "πολύπλοκο θέμα") ΔΕΗ και ΟΠΑΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή