Ελληνική συμμετοχή στον εορτασμό των 50 ετών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος

Ελληνική συμμετοχή στον εορτασμό των 50 ετών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Ευρωκοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, γιορτάστηκαν τα 50 χρόνια από την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), με τη συμμετοχή του si-Cluster, του Ελληνικού Συνεργατικού Σχηματισμού Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών.

Στην έκθεση, που εγκαινιάστηκε για την επέτειο, παρουσιαστήκαν τα επιτεύγματα της επιστημονικής έρευνας και τεχνολογικής συνεργασίας στην Ευρώπη στο χώρο του διαστήματος, με την παρουσία άνω των 100 εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υψηλόβαθμων στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οργανισμών της Ευρωπαϊκής διαστημικής βιομηχανίας και άλλων φορέων. Στην Ελληνική αποστολή του si-Cluster έλαβαν μέρος εκπρόσωποι του Corallia, της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ), της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), της Geosystems Hellas, της Planetek Hellas, της Space Hellas και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

H έκθεση διοργανώθηκε από την ESA, υπό την αιγίδα του Ευρωβουλευτή, καθ. Ιωάννη Τσουκαλά και μέλους της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία της διαστημικής βιομηχανίας μέσα από το πλήθος των εφαρμογών της σε διάφορους κλάδους. Ο καθ. Τσουκαλάς ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή να συνδιοργανώνω αυτή την έκθεση με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, έχοντας συμμετάσχει πριν από 10 χρόνια στην υπογραφή της ένταξης της Ελλάδας στην ESA από τον πρώην πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Σιούφα, τότε Υπουργό Ανάπτυξης. Τότε, φέραμε την Ελλάδα σε αυτή τη λέσχη της επιστημονικής και τεχνολογικής αριστείας και σήμερα αισθάνομαι δικαιωμένος από την προσπάθεια που κάναμε, βλέποντας εδώ την ύπαρξη ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο με αποτελέσματα πολλαπλάσια του μεγέθους της χώρας». Με τη σειρά του, ο κ. Δημήτρης Σιούφας, πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κατά την ομιλία του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Corallia και χαιρέτισε τη συμμετοχή του si-Cluster στα εγκαίνια της έκθεσης.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση εγκαινίων της έκθεσης απηύθυναν, επίσης, η κα. Μαρία Δαμανάκη, Επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας, ο κ. Franco Ongaro, Διευθυντής Τεχνολογίας της ESA, ο κ. Rene Oosterlinck, Πρώην Διευθυντής Προγραμμάτων πλοήγησης της ESA, ο Αστροναύτης Leopold Εyharts και ο κ. Vittorio Prodi, Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος της διακομματικής ομάδας εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου «Ουρανός και Διάστημα».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ένα από τα εκθέματα της έκθεσης είναι το μοντέλο του διαστημοπλοίου Rosetta, το οποίο αποτελεί την πρώτη διαστημική αποστολή της ESA, ενώ παρουσιάστηκαν σε ζωντανή μετάδοση οι προετοιμασίες εκτόξευσης του δορυφόρου Sentinel-1 από το Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας. Ο Sentinel-1 αποτελεί τον πρώτο δορυφόρο που αναπτύχθηκε  στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος παρακολούθησης περιβάλλοντος Copernicus και έχει σχεδιαστεί κατάλληλα για άμεση απόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (πλημμύρες, σεισμοί, κ.λπ.).

Η ελληνική αντιπροσωπεία, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, είχε σημαντικές συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνα για την Διαστημική Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βιομηχανιών Αεροδιαστημικής και Άμυνας με κύριο σκοπό την ανεύρεση τρόπων περαιτέρω ανάπτυξης της Βιομηχανίας Αεροδιαστημικής στην Ελλάδα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή