Σχέδιο για συγκράτηση τουριστικών αφίξεων – εσόδων από Ρωσία

Σχέδιο για συγκράτηση τουριστικών αφίξεων – εσόδων από Ρωσία

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκροτημένο σχέδιο για τη συγκράτηση των αφίξεων τουριστών και των ταξιδιωτικών εσόδων από τη Ρωσία για φέτος, τουλάχιστον στα επίπεδα του 2013, έχει καταρτίσει το υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η υπ. Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη θα μεταβεί στη Μόσχα όπου θα έχει αύριο σειρά συναντήσεων με υψηλόβαθμα στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης και με περίπου 40 εκπροσώπους της τουριστικής αγοράς της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, στη Μόσχα προγραμματίζει να μεταβεί και ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, προκειμένου να παρουσιάσει από κοινού με την κ. Κεφαλογιάννη τις προοπτικές ανάπτυξης του τουρισμού υγείας στη χώρα μας. Παράλληλα, πολυμελής αντιπροσωπεία του ΣΕΤΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρο Ανδρέα Ανδρεάδη, θα συνοδεύσει το υπουργικό δίδυμο, παρουσιάζοντας στις συναντήσεις με τους Ρώσους tour operators τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ιδιωτική αγορά για την περαιτέρω ανάπτυξη των τουριστικών σχέσεων των δύο χωρών. Για παράδειγμα, ο κ. Ευτ. Βασιλάκης, αντιπρόεδρος της Αegean, θα αναφερθεί στις νέες πτήσεις που έχει δρομολογήσει η αεροπορική εταιρεία από τη Ρωσία στον ελληνικό προορισμό. Ο κ. Ανδρεάδης εκτιμά πως, τελικά, ο αριθμός των αφίξεων από τη Ρωσία θα ανέλθει στα περυσινά νούμερα του 1,3 εκατ. τουριστών. Επίσης, κάνει λόγο για σταδιακή ομαλοποίηση του ρυθμού των κρατήσεων καθώς η πτώση έχει περιορισθεί στο 10% από 20% που ήταν πριν από περίπου ένα μήνα. Υποστηρικτικά στην ελληνική αποστολή θα λειτουργήσει και η παρουσία του γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτη Μίχαλου σε ό,τι αφορά το ζήτημα των θεωρήσεων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, για το πρώτο τρίμηνο του έτους ο αριθμός των εκδοθεισών θεωρήσεων από τις προξενικές μας αρχές στη Ρωσία αυξήθηκε κατά 12% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, ενώ μόνο τον Μάρτιο κατά 7%.

Στο μεταξύ, άνοδο κατά 15,5% (ή κατά 2,4 εκατ.) παρουσίασε ο αριθμός των αφίξεων ξένων τουριστών στην Ελλάδα την περυσινή σεζόν σε σχέση με το 2012 φθάνοντας στο ρεκόρ των 17,9 εκατ., σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Από τις βασικές αγορές άντλησης επισκεπτών σημειώθηκε σημαντική αύξηση των επισκεπτών, με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο απ’ όπου καταγράφηκε πτώση κατά 3,9% (1,85 εκατ.). Ειδικότερα, οι αφίξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 7,5% (2,26 εκατ.), από τη Ρωσία κατά 54,7% (1,35 εκατ.), από τη Γαλλία κατά 17,9% (1,15 εκατ.), από την Ιταλία κατά 13,7% (964.314), από την Τουρκία κατά 38% (831.113), από τη Σερβία κατά 25,5% (778.765), από τη Βουλγαρία κατά 15,5% (691.874), από την Ολλανδία κατά 21,4% (580.867) και από τις ΗΠΑ κατά 24,8% (466.520). Επίσης, από την ανερχόμενη αγορά της Κίνας οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 132,1% (28.328).

Η Αθήνα αναμένει φέτος 700.000 περισσότερες αφίξεις τουριστών

Για δυναμική επιστροφή της Αθήνας στη διεθνή τουριστική αγορά τη φετινή περίοδο έκανε λόγο, χθες, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αφορμή την έναρξη του 2ου ετήσιου Τravel Trade.

Επικαλούμενος εκτιμήσεις τουριστικών παραγόντων, σημείωσε ότι αναμένονται συνολικά 700.000 περισσότερες αφίξεις επισκεπτών στην πρωτεύουσα σε σχέση με πέρυσι. Παράλληλα, στα θετικά δεδομένα για τουρισμό της Αθήνας περιέλαβε την απόφαση πολλών αεροπορικών εταιρειών να ξεκινήσουν νέες συνδέσεις ή να πυκνώσουν τις υφιστάμενες προς την Αθήνα. Ως παραδείγματα ανέφερε τη δημιουργία βάσης από τη Ryanair στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, τις συνδέσεις με 14 νέους προορισμούς εξωτερικού από την Aegean Airlines και την επανέναρξη πτήσεων της Gulf Air από το Μπαχρέιν προς την Αθήνα. Το επαγγελματικό work shop Τravel Trade διοργανώνεται από τον δήμο, την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του δήμου και το Athens Convention and Visitors Bureau -που ξεπέρασε πρόσφατα τα 100 μέλη- σε συνεργασία με τον σύνδεσμο Tour Operators Ευρώπης. Ο κ. Καμίνης τόνισε ότι φέτος συμμετέχουν 85 ξένοι επαγγελματίες από 22 χώρες και περίπου 170 ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οργανωτών, θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 2.000 συναντήσεις μεταξύ των ξένων και Ελλήνων τουριστικών επαγγελματιών.

Τόσο ο δήμαρχος όσο και ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της ΕΑΤΑ Γιώργος Μπρούλιας αναφέρθηκαν στη διοργάνωση τον επόμενο Οκτώβριο στην Αθήνα του TBEX Europe που αποτελεί την ετήσια παγκόσμια συνάντηση των μπλόγκερ και ταξιδιωτικών συντακτών στην οποία θα συμμετάσχουν 1.000 άτομα. Η κ. Μαρί Τζο Μανζανάρις που εκπροσωπεί τον διεθνή φορέα διοργάνωσης του TBEX, εκτίμησε ότι η συνάντηση θα είναι αφορμή ώστε η Αθήνα να αποτελέσει για μία ακόμη φορά προορισμό αιχμής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή