Η Ασία… αλλάζει το κλίμα

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγές στις καιρικές συνθήκες έχει προκαλέσει η ατμοσφαιρική ρύπανση που πλήττει την Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική μελέτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ρύποι έχουν οδηγήσει σε ισχυρότερες καταιγίδες πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, οι οποίες στη συνέχεια επηρεάζουν τα καιρικά φαινόμενα και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, με τη μεταβολή αυτή να είναι πιο αισθητή τους μήνες του χειμώνα.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, διεκπεραιώθηκε από το εργαστήριο Jet Propulsion του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνιας. Οπως σχολίασε ο επικεφαλής της ομάδας των μελετητών, Γιουάν Γουάνγκ, οι συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι τεράστιες και δημιουργούν πυκνότερα σύννεφα.

Στην Ασία βρίσκονται συγκεντρωμένες μερικές από τις πιο μολυσμένες πόλεις τους κόσμου. Στο Πεκίνο, η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνη, ενώ στο Νέο Δελχί οι εκπομπές καυσαερίων συχνά ξεπερνούν το ασφαλές όριο που προτείνει ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας.

Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Κίνα, για να καταλήξουν στο συμπέρασμα σχετικά με την επίδραση της ασιατικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα καιρικά φαινόμενα, χρησιμοποίησαν ειδικά μοντέλα σχεδιασμένα σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η επιστημονική ομάδα εξήγησε ότι τα μικροσκοπικά σωματίδια των ρύπων μεταφέρονται από τον αέρα προς τον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό, όπου αυτά συνδέονται με τις σταγόνες νερού που υπάρχουν στον αέρα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό οδηγεί στη μεγαλύτερη πυκνότητα των συννέφων και κατ’ επέκταση σε πιο έντονες καταιγίδες στην περιοχή. «Επειδή οι καταιγίδες στον Ειρηνικό Ωκεανό είναι καθοριστικός παράγοντας για την παγκόσμια κίνηση των βροχοπτώσεων, οι επιπτώσεις της ασιατικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε αυτές τείνουν να επηρεάζουν και τα καιρικά φαινόμενα σε άλλα μέρη του πλανήτη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ειδικά σε περιοχές όπως η Νότια Αμερική», σχολίασε ο Γ. Γουάνγκ. «Αντιλαμβανόμαστε όλο και περισσότερο ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να έχει συνέπειες τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε άλλες περιοχές του πλανήτη», δήλωσε από την πλευρά της η καθηγήτρια Κλιματικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Ρίντινγκ, Ελι Χάιγουντ. «Επίσης, έχουν υπάρξει υποθέσεις ότι οι αεροψεκασμοί πάνω από τον Βόρειο Ατλαντικό επηρεάζουν τις καταιγίδες στην περιοχή και ότι οι αεροψεκασμοί στην περιοχή των μουσώνων, πάνω από τη Νότια Ασία, μπορούν να έχουν συνέπειες σε όλο τον κόσμο», συμπλήρωσε η ίδια.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της Κίνας προετοιμάζεται για την ψήφιση ενός νέου περιβαλλοντικού νόμου, που θα διευκολύνει το κλείσιμο των εργοστασίων που ευθύνονται για την ατμοσφαιρική ρύπανση, τη δίωξη των υπευθύνων, καθώς και την προστασία ορισμένων περιοχών, όπου θα απαγορεύεται η βιομηχανική δραστηριότητα. Σύμφωνα με ειδικούς που ασχολήθηκαν με τη δημιουργία του νομοσχεδίου, η προτεραιότητα του περιβάλλοντος έναντι της οικονομίας θα κατοχυρωθεί νομικά. Η νομοθεσία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ αργότερα αυτό τον χρόνο, ενώ το νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή