Ρεκόρ συναλλαγματικών αποθεμάτων στην Κίνα

Ρεκόρ συναλλαγματικών αποθεμάτων στην Κίνα

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβεβαίωση της εντύπωσης ότι πίσω από τη διολίσθηση του γουάν βρίσκεται το στιβαρό χέρι της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας αποτελεί η εκτίναξη των συναλλαγματικών διαθεσίμων του ασιατικού οικονομικού γίγαντα που εγγίζουν πλέον τα 4 τρισ. δολάρια. Ετσι, τουλάχιστον, ερμηνεύουν οικονομικοί αναλυτές τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας και φέρουν τα διαθέσιμά της να έχουν αυξηθεί κατά 129 δισ. δολάρια μόνον μέσα στους τρεις πρώτους μήνες, φθάνοντας στο ιστορικό ρεκόρ των 3,95 τρισ. δολαρίων. Στο ίδιο χρονικό διάστημα και κυρίως από τα μέσα Φεβρουαρίου το κινεζικό νόμισμα υποτιμήθηκε συνολικά κατά 2,7% έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία του να βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου ενός και πλέον έτους, καθώς ένα δολάριο αντιστοιχεί σε περίπου 6,22 γουάν.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, μεταξύ των οικονομικών αναλυτών επικρατεί η πεποίθηση πως η εσκεμμένη αποδυνάμωση του κινεζικού νομίσματος αποσκοπεί στο να αναχαιτίσει την κερδοσκοπία επιχειρήσεων και επενδυτών που είχαν θεωρήσει βέβαιο ότι το γουάν κινείται πλέον μόνον ανοδικά. Οικονομικοί αναλυτές που μίλησαν στη βρετανική εφημερίδα εκτιμούν πως μέσα στον Μάρτιο τα διαθέσιμα της Κίνας αυξήθηκαν κατά 40 δισ. δολάρια και δεδομένου ότι το εμπορικό της πλεόνασμα ήταν μόνον 7 δισ. δολάρια καταδεικνύει παρέμβαση στις αγορές συναλλάγματος. Είναι, άλλωστε, γεγονός πως η συνεχιζόμενη διολίσθηση ακολούθησε την ανακοίνωση της Κίνας ότι διευρύνει το εύρος διακύμανσης του νομίσματός της. Ως εκ τούτου, σημαντική μερίδα οικονομικών αναλυτών προεξοφλεί πως το κινεζικό νόμισμα θα επανέλθει σε ανοδική πορεία.

Η σημαντική πτώση του γουάν αναθερμαίνει την παλαιά διελκυστίνδα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα γύρω από τη χαμηλή ισοτιμία του γουάν που, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον διασφαλίζει αθέμιτη ανταγωνιστικότητα των κινεζικών εξαγωγών έναντι των αμερικανικών επιχειρήσεων. Προσφάτως, η Ουάσιγκτον προειδοποίησε εκ νέου το Πεκίνο να μην αντιστρέψει την πορεία προς μια ισοτιμία του γουάν, καθοριζόμενη από την αγορά. Η Κίνα αναμένεται να δώσει σήμερα στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου που εκτιμάται ότι θα επιβεβαιώνουν την επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Στροφή προς το ευρώ

Η σύνθεση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Κίνας παραμένει άγνωστη, καθώς η Κίνα τηρεί στάση μυστικοπάθειας. Εκτιμάται, πάντως, πως περίπου τα 2/3 των διαθεσίμων της είναι σε δολάρια και το 1/4 σε ευρώ και τα υπόλοιπα αποτελούνται από γιεν, στερλίνες και άλλα νομίσματα. Μερίδα των οικονομικών αναλυτών εικάζει πως η στροφή της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας προς το ευρώ, με την αύξηση του ποσοστού των διαθεσίμων της στο ευρωπαϊκό νόμισμα, έχει αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα στην πρόσφατη ανατίμηση του ενιαίου νομίσματος έναντι του δολαρίου.

Σε ό,τι αφορά τα παρεπόμενα της υποτίμησης του γουάν, έχει ήδη καταγραφεί μείωση των εισροών κεφαλαίων στη χώρα. Σύμφωνα μάλιστα με μερίδα των οικονομικών αναλυτών, η μείωση αυτή των εισροών κεφαλαίων ευθύνεται για την επιβράδυνση που σημείωσε τον Μάρτιο η αύξηση της προσφοράς χρήματος στη χώρα. Ο δείκτης προσφοράς χρήματος Μ2 βρισκόταν τον Μάρτιο στο 12,1%, ενώ οι προβλέψεις των αναλυτών μιλούσαν για 13%. Μετά την ανακοίνωση ότι αυξήθηκαν τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κίνας, ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης υποχώρησε κατά 1,4%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT