Διχάζει το ωράριο καταστημάτων στο Παρίσι

Διχάζει το ωράριο καταστημάτων στο Παρίσι

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται η δημόσια συζήτηση στη Γαλλία γύρω από το φλέγον ζήτημα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές με τον υπουργό Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, να τάσσεται υπέρ της ρύθμισης αυτής. Αφορμή έδωσαν πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις, βάσει των οποίων τίθεται τέλος στη λειτουργία έως αργά το βράδυ εμβληματικών καταστημάτων του Παρισιού. Σε χθεσινές δηλώσεις του ο Λοράν Φαμπιούς διεμήνυσε πως όσοι επισκέπτονται τη χώρα θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ψωνίζουν μέχρι τελικής πτώσεως και επί επτά ημέρες την εβδομάδα. «Ο τουρισμός αποτελεί έναν κλάδο ζωτικής σημασίας για τη Γαλλία, εφόσον τροφοδοτεί το 7% των θέσεων εργασίας και προσφέρει ευρύ πεδίο περαιτέρω ανάπτυξής του», πρόσθεσε ο κ. Φαμπιούς.

«Οι τουρίστες, οι οποίοι βρίσκονται μια Κυριακή στο Παρίσι και βρίσκουν τα καταστήματα κλειστά, δεν θα παρατείνουν τη διαμονή τους έως την Πέμπτη για να ψωνίσουν», διευκρίνισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Τα καταστήματα πρέπει να μένουν ανοιχτά τις Κυριακές και οι εργαζόμενοι να αμείβονται αναλόγως». Το ισχύον καθεστώς προβλέπει αυστηρούς όρους για τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή. Σύμφωνα με πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις, μεγάλα πολυκαταστήματα στα Ηλύσια Πεδία αναγκάστηκαν να παύσουν να παρέχουν τη δυνατότητα αγορών μέχρι αργά το βράδυ, καθεστώς ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των τουριστών. Οι αποφάσεις ήταν το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας εργατικών συνδικάτων, τα οποία προσέφυγαν στα δικαστήρια, προασπιζόμενα την αρχή ότι η απασχόληση κατά τις βραδινές ώρες και τις Κυριακές θα πρέπει να έχει έκτακτο χαρακτήρα και να μην αποτελεί τον κανόνα. Εντούτοις, αρκετοί εργαζόμενοι αντέδρασαν έντονα, γιατί επεδίωκαν την επιπλέον αμοιβή, την οποία προέβλεπε η εργασία τις Κυριακές. Το θέμα αυτό εντάσσεται σε μια ευρύτερη και γενικευμένη συζήτηση στη Γαλλία, η οποία εστιάζεται στην ανταγωνιστικότητα της χώρας και την ανελαστικότητα της αγοράς εργασίας. Μία ανάλογη δικαστική διαμάχη για τη λειτουργία των καταστημάτων «Φτιάχτο μόνος σου» επιλύθηκε, καθώς η κυβέρνηση έδωσε περιθώρια να τροποποιηθεί η νομοθεσία έως τα μέσα του 2015 .

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT