Κατά μεταναστών η προεκλογική εκστρατεία UKIP

Κατά μεταναστών η προεκλογική εκστρατεία UKIP

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Διασκεδάζοντας τις αιτιάσεις ότι οι προεκλογικές του αφίσες είναι ρατσιστικές, εγκαινίασε χθες την εκστρατεία του ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου το ευρωσκ επτικιστικό Κόμμα της Ανεξαρτησίας (UKIP) του Νάιτζελ Φαράζ στη Βρετανία. Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι το UKIP θα έρθει δεύτερο ξεπερνώντας τα ποσοστά των Συντηρητικών του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά πίσω από το Εργατικό του Εντ Μίλιμπαντ, το UKIP ελπίζει ότι θα βάλει πλώρη για τις πρώτες έδρες του στο βρετανικό Κοινοβούλιο το 2015 και θα πιέσει έτσι τα τρία μεγάλα κόμματα να διαρρήξουν τις σχέσεις της χώρας με την Ε.Ε. Το ευρωφοβικό κόμμα έχει στόχο την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. και τον τερματισμό της πολιτικής «ανοιχτών θυρών» στον τομέα της μετανάστευσης.

Παρουσιάζοντας την προεκλογική του εκστρατεία στο Σέφιλντ, το UKIP κυκλοφόρησε μια σειρά αφισών στην οποία καλεί τους πολίτες να «ξαναπάρουν στα χέρια τους τον έλεγχο της χώρας», εκλέγοντας υποψηφίους του κόμματος. Στο τρέχον Ευρωκοινοβούλιο το UKIP διαθέτει εννέα έδρες. Ενα πόστερ φιλοξενεί το ρητορικό ερώτημα «Είκοσι έξι εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη αναζητούν εργασία. Και ποιανού θέση εργασίας πιστεύετε ότι εποφθαλμιούν;». Μια άλλη αφίσα δείχνει έναν άνδρα ντυμένο σαν εργάτη να ζητιανεύει στον δρόμο: «Η πολιτική της Ε.Ε. εν δράσει. Οι Βρετανοί εργάτες πλήττονται σκληρά από την απεριόριστη φθηνή εργασία».

Η εκστρατεία κόστισε 1,5 εκατομμύριο στερλίνες, χρηματοδοτήθηκε από τον υποστηρικτή του κόμματος Πολ Σάικς και είναι η μεγαλύτερη διαφημιστική εκστρατεία του κόμματος μέχρι σήμερα. Οι αντιδράσεις πάντως στην αντιπολίτευση αλλά και στην Καθολική Εκκλησία ήταν έντονες.

Ο καρδινάλιος Βίνσεντ Νίκολς, επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας στην Αγγλία και την Ουαλλία, επέκρινε την «κινδυνολογική» ρητορική για τους μετανάστες και δήλωσε στην Daily Telegraph ότι η πλειονότητα (των μεταναστών) «συνεισφέρει στην ευημερία μας». «Η εκστρατεία αυτή του UKIP είναι μια ρατσιστική, ξενοφοβική εκστρατεία σχεδιασμένη για να συγκεντρώσει ψήφους εντείνοντας την έχθρα κατά των ξένων που ζουν, εργάζονται και συνεισφέρουν σε αυτή τη χώρα», υποστήριξε από την πλευρά του ο βουλευτής των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Μάικ Γκέιπς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT