Τα στοιχεία για πληθωρισμό, μεταποίηση θα κρίνουν τα μέτρα της ΕΚΤ

Τα στοιχεία για πληθωρισμό, μεταποίηση θα κρίνουν τα μέτρα της ΕΚΤ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εβδομάδα προβληματισμού είναι η τρέχουσα για τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, καθώς τα στοιχεία που θα δοθούν στη δημοσιότητα μπορεί να αποτελέσουν ενδείξεις περί του αν χρειάζεται να παρέμβει η Τράπεζα ώστε να τονώσει την οικονομία της Ευρωζώνης η οποία απειλείται από κινδύνους οικονομικής φύσης και από γεωπολιτικούς παράγοντες όπως η κρίση στην Ουκρανία.

Σήμερα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα ο δείκτης διευθυντών προμηθειών, ο ΡΜΙ, που εκτιμάται πως θα βρίσκεται στις 53 μονάδες, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο. Αύριο πρόκειται, άλλωστε, να δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo που εκτιμάται ότι θα φέρουν την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία στις 110,4 μονάδες τον Απρίλιο, χαμηλότερα από τις 110,7 μονάδες του Μαρτίου, οπότε είχε σημειωθεί η πρώτη υποχώρηση του δείκτη ύστερα από πέντε μήνες. Εχει, άλλωστε, προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα ο δείκτης εμπιστοσύνης των επενδυτών του ινστιτούτου ZEW, ο οποίος σημείωσε πτώση για τέταρτο συναπτό μήνα, την οποία οι αναλυτές της αγοράς αποδίδουν εν μέρει στην παρατεινόμενη κρίση στην Ουκρανία.

Κι ενώ ο πρόεδρος της ΕΚΤ έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει η Τράπεζα σε ποσοτική χαλάρωση, δεν αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα κάτι τέτοιο. Σύμφωνα, άλλωστε, με τον Μπενουά Κερ, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, η Ευρωζώνη είναι κατακερματισμένη γι’ αυτό και οι αγορές ομολόγων ίσως δεν αποτελούν την κατάλληλη λύση όπως είναι για τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ιαπωνίας. Στους κόλπους της ΕΚΤ εκφράζονται, άλλωστε, επιφυλάξεις και από άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους όπως ο διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας, Λούις Λιντ, ο οποίος χαρακτήρισε χθες δύσκολη την εφαρμογή ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ. Ο κ. Λιντ τόνισε πως η πορεία του πληθωρισμού της Ευρωζώνης τους επόμενους δύο μήνες είναι αυτή που θα καθορίσει το αν η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα τόνωσης. Προσέθεσε, όμως, ότι αν καταστεί αναγκαία η ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ, θα είναι δύσκολο να εφαρμοσθεί τέτοιο πρόγραμμα στην Ευρωζώνη.

Στον αντίποδα των εκτιμήσεων αυτών βρίσκεται ο Γκιγιόμ Μενουέ, αναλυτής του τραπεζικού ομίλου Citigroup, που δίνει τουλάχιστον 50% πιθανότητα να εγκαινιάσει φέτος η ΕΚΤ ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα χωρίς να προχωρήσει παράλληλα σε απορρόφηση της συνεπακόλουθης ρευστότητας. Τοποθετεί μάλιστα τον χρόνο εκκίνησης του προγράμματος μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2014. Ο ίδιος εκτιμά πως μια διεύρυνση του ισολογισμού της ΕΚΤ θα συνεισφέρει στη μείωση των αποδόσεων αλλά και στη διολίσθηση του ευρώ. Ο ίδιος προβλέπει, πάντως, πως προτού προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση, η ΕΚΤ θα μειώσει για μια ακόμη φορά τα επιτόκια του ευρώ από το ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,25%, σε μια προσπάθεια να ανακόψει την πτωτική πορεία του πληθωρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή