Χατζηδάκης: Να γίνουν πιο ευέλικτα τα χρηματοδοτικά προϊόντα για τις χώρες που πλήττονται από την κρίση

Χατζηδάκης: Να γίνουν πιο ευέλικτα τα χρηματοδοτικά προϊόντα για τις χώρες που πλήττονται από την κρίση

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δυσκολία χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελεί το βασικότερο πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στη χώρα μας, όπως παραδέχθηκε χθες ο επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική, Γιοχάνες Χαν, επισημαίνοντας τόσο τα προβλήματα ρευστότητας όσο και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την ίδρυση επιχειρήσεων.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, στο πλαίσιο του άτυπου Συμβουλίου για την πολιτική συνοχής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κ. Χαν σημείωσε ότι παρά τον διπλασιασμό του ποσού –από τα 70 στα 140 δισ. ευρώ– που θα διατεθεί για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ε.Ε., η ρευστότητα στην αγορά δεν είναι ικανοποιητική και σε αρκετές περιπτώσεις τα κονδύλια που δεσμεύονται δεν φτάνουν στους τελικούς αποδέκτες.

Οπως σημείωσε ο κ. Χαν, η Επιτροπή θα παρουσιάσει σύντομα τις προτάσεις της για τη δημιουργία νέων χρηματοοικονομικών προϊόντων, με δεδομένο ότι υπάρχει έλλειψη σε κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών. «Υπάρχουν συγκεκριμένες προκλήσεις γιατί υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν έχουν τις απαραίτητες εγγυήσεις για να αποκτήσουν τα δάνεια και θα παρουσιάσουμε πολύ σύντομα προς αυτή την κατεύθυνση νέα χρηματοοικονομικά προϊόντα, για να αντιμετωπίσουμε έτσι το θέμα με τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία. Αυτό είναι το πιο επείγον θέμα για να μειώσουμε τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την έλλειψη εγγυήσεων των επιχειρήσεων ιδιαίτερα των ΜμΕ για να έχουν πρόσβαση στα δάνεια. Θα δώσουμε τις απαραίτητες εγγυήσεις εμείς και γι’ αυτό τον λόγο θα τροποποιήσουμε την αλυσίδα των προϊόντων μας» κατέληξε ο κ. Χαν.

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που προωθούνται, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε την ανάγκη να διαμορφωθούν ειδικώς προσαρμοσμένα ευέλικτα χρηματοδοτικά προϊόντα για τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Ε.Ε. για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που προχωρεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, γνωστό ως Small Business Act. «Η ενιαία προσέγγιση στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν οδηγεί πουθενά, γιατί οι χώρες που πλήττονται από την κρίση έχουν συγκεκριμένες χρηματοδοτικές ανάγκες», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, υποστηρίζοντας επίσης ότι «πρέπει να μπορούμε να έχουμε ευελιξία και να αναπροσαρμόζουμε εύκολα τα εργαλεία, ανταποκρινόμενοι με ταχύτητα στις εκάστοτε ανάγκες χωρίς τους στενούς περιορισμούς που υπάρχουν».

Ο κ. Χατζηδάκης επέμεινε επίσης ότι είναι αναγκαίο να αντιμετωπίσουμε τις δυσμενείς επιπτώσεις που δημιουργούνται από τις λεγόμενες κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, σε σχέση με τον ανταγωνισμό, τις κρατικές ενισχύσεις, οι οποίες ενίοτε λειτουργούν εις βάρος αδύναμων κρατών. Για την περίπτωση της Ελλάδας, οι κατευθυντήριες αυτές γραμμές έχουν εκπονηθεί με στατιστικά στοιχεία της περιόδου 2008 – 2010 όταν είχαμε μια άλλη Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή