Βλέπουν βελτίωση, αλλά ο δρόμος είναι μακρύς

Βλέπουν βελτίωση, αλλά ο δρόμος είναι μακρύς

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα έχει ακόμα δρόμο να διανύσει, όπως υποστήριξε ο επικεφαλής του τμήματος Αξιολογήσεων της Standard&Poor’s (S&P), Μόριτζ Κρέμερ, την ώρα που δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο έκαναν λόγο για «χαρμόσυνο μήνυμα» με αφορμή το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013.

Οπως ανέφερε ο κ. Κρέμερ στο Reuters, οι τιμές των ελληνικών ομολόγων έχουν πλέον επανέλθει σχεδόν στα προ κρίσης επίπεδα, αλλά πρόσθεσε πως αν παρατηρήσει κανείς τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας θα δει μια εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτήν που ήταν πριν αρχίσει η κρίση. «Η οικονομία βρίσκεται ένα περίπου τρίμηνο πίσω, η ανεργία έχει σκαρφαλώσει σε ιστορικά επίπεδα…», σημείωσε ο ίδιος, αλλά συμπλήρωσε ότι «αυτό δεν αναιρεί τα όσα μέχρι στιγμής έχει επιτύχει η Ελλάδα. Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο, αλλά ο δρόμος είναι ακόμα μεγάλος και μπροστά, ως εκ τούτου η S&P διατηρεί σε βαθμίδα υψηλής επισφάλειας την Ελλάδα».

Από την πλευρά της, η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» έκανε λόγο χθες για «χαρμόσυνο μήνυμα», ενώ ανέφερε ότι «η Ελλάδα πηγαίνει καλύτερα, αλλά όχι πραγματικά καλά», σημειώνοντας ότι «αυτήν την είδηση (του πρωτογενούς πλεονάσματος) την περίμενε η Ελλάδα τόσο επιτακτικά όσο περιμένει τη βροχή μια χώρα που πλήττεται από μακρά περίοδο ξηρασίας».

Πάντως, η εφημερίδα θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό το στοιχείο ότι το πρωτογενές πλεόνασμα αποτελεί προϋπόθεση, προκειμένου η Ελλάδα να λάβει διευκολύνσεις στην αποπληρωμή του χρέους της. «Πρόκειται για μείωση του επιτοκίου και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων», σύμφωνα με την «Handelsblatt». Σε άρθρο γνώμης της γερμανικής εφημερίδας Bild, με τίτλο «Κανένας λόγος για γιορτή», ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα στην Ελλάδα, καθώς, όπως λέει, οι μεταρρυθμίσεις έχουν καθυστερήσει, ενώ «παντού ανθεί η διαφθορά».

Ο τίτλος του δημοσιεύματος της εφημερίδας «Die Welt» ήταν ότι «η Ευρώπη βγάζει τον εαυτό της από τη μιζέρια», στο οποίο με αφετηρία την Ελλάδα, αναφέρεται ότι η Ευρώπη ξαναβρίσκει τον βηματισμό της.

Πάντως, η ελβετική εφημερίδα Tages-Anzeiger, σε σχόλιό της θεωρεί ότι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτο.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής οικονομολόγος της Zürcher Kantonalbank της Ελβετίας, Αν. Φραγκουλίδης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ δήλωσε ότι «η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι πολύ καλύτερη απ’ ό,τι ήταν πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια» και πρόσθεσε πως «σε κάθε περίπτωση υπάρχει μια σαφής βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης στην Ελλάδα και αν συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο θα μπορέσουμε να πούμε ότι τουλάχιστον για τις δαπάνες του ελληνικού κράτους υπάρχουν και τα αντίστοιχα έσοδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT