Ελεύθερος ένας εκ των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία

Ελεύθερος ένας εκ των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ καταδίκασε την Κυριακή την κράτηση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ από τις επαναστατικές φιλο-ρωσικές ομάδες στην ανατολική Ουκρανία και απηύθυνε έκκληση για την απελευθέρωσή τους.

Ο κ. Μπουρχάλτερ μίλησε για μια «απαράδεκτη» κατάσταση και ζήτησε να υπάρξει εγγύηση της ασφάλειας των διεθνών παρατηρητών.

Εν τω μεταξύ ένας από τους οκτώ κρατούμενους παρατηρητές απελευθερώθηκε την Κυριακή το βράδυ για λόγους υγείας και έφυγε από τον τόπο κράτησής του, στην πόλη του Σλαβιάνσκ, συνοδευόμενος από δύο διαπραγματευτές του ΟΑΣΕ, δήλωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP). Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η Στέλλα Κορόσεβα, εκπρόσωπος Τύπου του επικεφαλής των αυτονομιστών και  ντε φάκτο δημάρχου της πόλης, Βιατσεσλάβ Πονομάριοφ, δήλωσε ότι ο παρατηρητής που αφέθηκε ελεύθερος «ήταν Σουηδικής καταγωγής και έπασχε από διαβήτη», ενώ διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να αφεθεί κανένας άλλος ελεύθερος σήμερα.

Συνολικά, δώδεκα άνδρες – οκτώ ξένοι και τέσσερις Ουκρανοί – κρατούνται από την Παρασκευή από αυτονομιστές, οι οποίοι τους χαρακτηρίζουν «αιχμάλωτους πολέμου» και θέλουν να ανταλλάξουν τους ομήρους αυτούς με δικούς τους κρατούμενους από τις ουκρανικές αρχές.

Σε συνέντευξη Τύπου που οργάνωσαν οι αυτονομιστές, ένας γερμανός παρατηρητής που μετέχει στην αποστολή, ο συνταγματάρχης Άξελ Σνάιντερ, είπε στους δημοσιογράφους "ότι δεν τον άγγιξαν" και ότι κανένα μέλος της αποστολής δεν υπέστη σωματική κακοποίηση.

"Όλοι οι ευρωπαίοι αξιωματικοί είναι καλά στην υγεία τους και κανένας τους δεν είναι άρρωστος. Δεν έχουμε κάποια ένδειξη για το πότε θα επιστρέψουμε στην πατρίδα μας", είπε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι ο ντε φάκτο δήμαρχος του Σλαβιάνσκ έχει εγγυηθεί για την ασφάλεια των παρατηρητών.

"Από τα βάθη της ψυχής μας ευχόμαστε να επιστρέψουμε στις χώρες μας το συντομότερο δυνατό", είπε ο Σνάιντερ.

Υπό κατάληψη ο τηλεοπτικός σταθμός στο Ντόνετσκ

Παράλληλα, στην κατάληψη του κεντρικού τηλεοπτικού σταθμού στο Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία προχώρησαν το απόγευμα της Κυριακής φιλορώσοι αποσχιστές, όπως ανέφερε το Reuters.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ρεπορτάζ, τέσσερις αποσχιστές που φορούν μάσκες, φέρουν στρατιωτική περιβολή και κρατούν ασπίδες, στέκονται στην είσοδο του κτηρίου και ελέγχουν την πρόσβαση σε αυτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT