Δακρυγόνα στην Κωνσταντινούπολη για την Πρωτομαγιά

Δακρυγόνα στην Κωνσταντινούπολη για την Πρωτομαγιά

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν να επέτρεψε, για πρώτη φορά από τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, αλλά ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε με την αστυνομική καταστολή στην προσπάθεια των εργατικών συνδικάτων να παρελάσουν στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Ρωσία και Τουρκία, δύο χώρες που πρωταγωνιστούν, για διαφορετικούς λόγους, στη διεθνή επικαιρότητα των τελευταίων μηνών, έβαλαν τη σφραγίδα τους και στον χθεσινό εορτασμό της επετείου των 128 χρόνων από την αιματηρή εξέγερση των εργατών του Σικάγου για το οκτάωρο, το 1886.Στην Κωνσταντινούπολη, περί τους 40.000 αστυνομικούς, με την υποστήριξη δεκάδων τεθωρακισμένων οχημάτων και αντλιών νερού, βρίσκονταν από το πρωί επί ποδός, προκειμένου να εμποδίσουν τα συνδικάτα να γιορτάσουν την Πρωτομαγιά στην πλατεία Ταξίμ, την οποία φρόντισαν να αποκλείσουν από τους γύρω δρόμους, υψώνοντας οδοφράγματα. Χιλιάδες διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, αλλά αντιμετώπισαν βροχή δακρυγόνων και πίδακες νερού υψηλής πίεσης. Οπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της τουρκικής μεγαλούπολης, ενενήντα άνθρωποι, περιλαμβανομένων 19 αστυνομικών, τραυματίστηκαν και ενενήντα συνελήφθησαν.

Διαδοχικές τουρκικές κυβερνήσεις απαγόρευαν τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς στην πλατεία Ταξίμ ύστερα από την τραγική έκβαση του εορτασμού του 1977, όταν 34 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους. Το 2009, η κυβέρνηση Ερντογάν επέτρεψε για πρώτη και τελευταία, μέχρι στιγμής, φορά τον εορτασμό, για να τον απαγορεύσει εκ νέου τον επόμενο χρόνο, επικαλούμενη τα σχέδια «ανάπλασης» της πλατείας και του παρακείμενου πάρκου Γκεζί, που οδήγησαν στην έκρηξη των περσινών αντιπολιτευτικών διαδηλώσεων.

Στη Μόσχα, περί τους 100.000 εργαζομένους παρήλασαν στο ιστορικό κέντρο της Μόσχας με κόκκινες σημαίες και συνθήματα υπέρ του Βλαντιμίρ Πούτιν και των ρωσόφωνων αυτονομιστών στην Ουκρανία. Αντίθετα, στο Κίεβο μόλις 2.000 άνθρωποι κατέβηκαν στην πλατεία Ανεξαρτησίας, με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία να κάνουν λόγο για «περιρρέουσα ατμόσφαιρα απαισιοδοξίας». Τουλάχιστον 70.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους στη Συμφερούπολη και τη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, πανηγυρίζοντας για την προσάρτηση της περιοχής στη Ρωσία.

Μαχητικές διαδηλώσεις, με συνθήματα εναντίον της ανεργίας και της λιτότητας, έλαβαν χώρα σε πολλές πόλεις της Ιταλίας, ιδιαίτερα στο Τορίνο και άλλες πόλεις του βιομηχανικού Βορρά. Τον κώδωνα του κινδύνου για την «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης του κόσμου της εργασίας» έκρουσε ο πρόεδρος της χώρας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή