Για φόνο του 1972 ανακρίθηκε ο Τζέρι Ανταμς

Για φόνο του 1972 ανακρίθηκε ο Τζέρι Ανταμς

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΕΛΦΑΣΤ. Τον ηγέτη του Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς, ανέκρινε χθες η αστυνομία της Βορείου Ιρλανδίας σε σχέση με τη διαβόητη δολοφονία μιας γυναίκας, που εθεωρείτο πληροφοριοδότρια από τον ΙRA, το 1972. Ο 65χρονος πολιτικός συνελήφθη το βράδυ της Τετάρτης, κατηγορούμενος για ανάμειξη στη δολοφονία της μητέρας δέκα παιδιών Τζιν Μακ Κόνβιλ, αφότου προσήλθε εθελοντικά σε αστυνομικό τμήμα της πόλης Αντρίμ για να απαντήσει στις ερωτήσεις των Αρχών. Ο Ανταμς αρνήθηκε κατηγορηματικά τη συμμετοχή του στο έγκλημα, ένα από τα χειρότερα στη βίαιη ιστορία της Β. Ιρλανδίας. Χαρακτήρισε μάλιστα κακόβουλες τις κατηγορίες, εκδίδοντας σχετική ανακοίνωση.

«Αν και ουδέποτε έχω αποστασιοποιηθεί από τον IRA και ούτε θα το κάνω στο μέλλον, είμαι αθώος στην υπόθεση απαγωγής, δολοφονίας και ταφής της Μακ Κόνβιλ», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση. Το Σιν Φέιν ήταν η άλλοτε πολιτική πτέρυγα του Ιρλανδικού Ρεπουμπλικανικού Στρατού (IRA), της παραστρατιωτικής οργάνωσης που διεξήγε μια αιματηρή εκστρατεία επί τρεις δεκαετίες προκειμένου να απαλλαγεί από τον βρετανικό έλεγχο η Βόρεια Ιρλανδία και να γίνει κομμάτι της Ιρλανδίας.

Το κόμμα μοιράζεται τώρα την εξουσία με το φιλοβρετανικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα στην κυβέρνηση του Μπέλφαστ. Επίσης εκπροσωπείται στο ιρλανδικό Κοινοβούλιο, στο Δουβλίνο. Η αντιπρόεδρος του Σιν Φέιν, Μέρι Λου Μακντόναλντ, χαρακτήρισε πολιτικά υποκινούμενη τη σύλληψη του Ανταμς καθώς σημειώθηκε τρεις εβδομάδες πριν από τις τοπικές και ευρωπαϊκές εκλογές. Η Μακ Κόνβιλ, 37 ετών και χήρα με δέκα παιδιά, απήχθη από το σπίτι της στο δυτικό Μπέλφαστ και έγινε ένας από τους δέκα και πλέον «αγνοούμενους» της σύγκρουσης. Ο IRA είχε κατηγορήσει τη γυναίκα ότι ήταν πληροφοριοδότρια του βρετανικού στρατού, αν και αργότερα η αστυνομία δεν εντόπισε στοιχεία που να επιβεβαιώνουν αυτήν την εκδοχή. Το 1999, ο Ιρλανδικός Ρεπουμπλικανικός Στρατός παραδέχθηκε τη δολοφονία της, τέσσερα χρόνια αφότου είχαν εντοπιστεί τα απομεινάριά της, θαμμένα σε παραλία της κομητείας Λάουθ. Από τη νεκροψία διαπιστώθηκε ότι εκτελέστηκε με μία σφαίρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

Ο γιος της, Μάικλ, ο οποίος ήταν έντεκα χρόνων όταν δολοφονήθηκε η μητέρα του, δήλωσε ικανοποιημένος από το έργο της αστυνομίας. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι, παρόλο που είδε τους ανθρώπους που απήγαγαν τη μητέρα του, δεν θα μπορούσε να τους κατονομάσει, φοβούμενος για την ασφάλεια της οικογένειάς του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή