Η Πορτογαλία θα ζητήσει πλήρη έξοδο από το Μνημόνιο στο Eurogroup

Η Πορτογαλία θα ζητήσει πλήρη έξοδο από το Μνημόνιο στο Eurogroup

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Xωρίς προληπτική γραμμή πίστωσης αναμένεται να επιστρέψει η Πορτογαλία στις αγορές όταν ολοκληρωθεί το τριετές δανειοδοτικό πρόγραμμα των 78 δισ. ευρώ στις 17 Μαΐου. Την απόφαση αυτή της πορτογαλικής κυβέρνησης αναμένεται να επιβεβαιώσει ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο, πριν από το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, ίσως και σήμερα, αν και έχει ήδη προεξοφληθεί από τις αγορές. Θα έχει προηγηθεί έκτακτο υπουργικό συμβούλιο μέχρι τα τέλη αυτής της εβδομάδας. Η Πορτογαλία θα είναι η δεύτερη χώρα-μέλος της Ευρωζώνης που εξέρχεται από το Μνημόνιο μετά την Ιρλανδία, η οποία ολοκλήρωσε το δικό της τριετές δανειοδοτικό πρόγραμμα τον Δεκέμβριο του 2013, επιστρέφοντας τον Ιανουάριο με επιτυχία στις αγορές χωρίς προληπτική γραμμή πίστωσης. Η Πορτογαλία, παράλληλα, δρομολογεί αύξηση του φόρου κατανάλωσης το 2015 και προσβλέπει σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό έως το 2018, όπως ανακοίνωσε χθες η Λισσαβώνα.

Οπως αναφέρουν πηγές των Financial Times, η τρόικα είχε παροτρύνει την Πορτογαλία να λάβει υπόψη της το ενδεχόμενο να ζητήσει μια ανοικτή γραμμή πίστωσης για προαιρετική χρήση, δεδομένων των υποχρεώσεων της χώρας απέναντι στους επενδυτές μέσα στην επόμενη διετία. Ωστόσο, η απευθείας έκδοση 10ετούς ομολόγου 750 εκατ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα, χωρίς δηλαδή κοινοπρακτική έκδοση όπου οι υποψήφιοι ανάδοχοι έχουν εγγυηθεί εκ των προτέρων για το μέρος του ομολόγου, έπεισε τους Ευρωπαίους εταίρους ότι η Πορτογαλία μπορεί να διαχειριστεί μια καθαρή «έξοδο» στις αγορές. Συν τοις άλλοις, η Πορτογαλία έχει συγκεντρώσει 15 δισ. ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος.

Οι συνθήκες στην πορτογαλική οικονομία παραμένουν μια πρόκληση για την κεντροδεξιά κυβέρνηση του κ. Κοέλιο, ο οποίος στοιχηματίζει πολιτικά με την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο ενόψει των εκλογών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτόν τον μήνα και των εθνικών εκλογών μέσα στο 2015. Η οικονομία της χώρας απαλλάχθηκε από τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 25 ετών το δεύτερο τρίμηνο του 2013, αλλά με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και ανεργία που παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, η κυβέρνηση δηλώνει αισιόδοξη και διαβλέπει ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας τη διετία 2017-18.

Σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 1,2% το 2014 και στο 1,5% το 2015, ενώ θα επιταχυνθεί στο 1,7% το 2016 και στο 1,8% το 2017-18. Οι επενδύσεις αναμένεται να έχουν αυξηθεί κατά 3,8% το 2018 από το 3,3% το τρέχον έτος. Οι εξαγωγές εκτιμάται πως θα αναρριχηθούν σε ρυθμό 5% το 2018 αντί του 5,7% για το τρέχον έτος. Ο κ. Κοέλιο έχει δεσμευτεί με μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4% του ΑΕΠ το 2014 και προβλέπει πως θα έχει υποχωρήσει στο όριο του 3% το 2015. Μέχρι το 2018, η κυβέρνηση προσβλέπει σε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Για να επιτύχει τον στόχο της, έχει δρομολογήσει αύξηση του φόρου κατανάλωσης κατά 0,25% στο 23,35% το 2015 και των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,2% στο πλαίσιο μέτρων συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Στόχος της πορτογαλικής κυβέρνησης είναι να αναπληρώσει το κενό που δημιουργείται από την κατάργηση έκτακτης εισφοράς που είχε επιβάλει στις συντάξεις και η οποία κρίθηκε αντισυνταγματική από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας. Την ίδια ώρα, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα αποκαταστήσει σταδιακά τις μειώσεις που έχουν επιβληθεί στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων την τελευταία πενταετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT