Ο Ασωπός βρίσκεται ακόμη σε κίνδυνο

Ο Ασωπός βρίσκεται ακόμη σε κίνδυνο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβληματική παραμένει η κατάσταση στον Ασωπό, παρά τις προσπάθειες των αποδυναμωμένων ελεγκτικών μηχανισμών. Σύμφωνα με πρόσφατες μετρήσεις, η ρύπανση παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ενώ οι Αρχές δείχνουν αδυναμία να την αντιμετωπίσουν, όπως αναφέρθηκε προχθές στη Βουλή, όπου καταγγέλθηκε ότι μεγάλο μέρος της ρύπανσης έχει αποδοθεί σε συγκεκριμένη βιομηχανία, χωρίς όμως να έχουν κινηθεί διαδικασίες εναντίον της.

Η κατάσταση στον Ασωπό απασχόλησε για δεύτερη φορά την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής. Αυτή τη φορά τον λόγο πήραν οι εκπρόσωποι των ελεγκτικών μηχανισμών και οι τοπικοί φορείς. Οπως ανέφερε ο δήμαρχος Τανάγρας, Βαγγέλης Γεωργίου, από πρόσφατες μετρήσεις του ΕΜΠ στην περιοχή, οι τιμές του ολικού χρωμίου κυμαίνονται από 2.500 μg/l έως και 5.000 μg/l σε συγκεκριμένα σημεία (όταν το όριο είναι 50 μg/l). Μάλιστα η μεγαλύτερη ρύπανση, σημείωσε, εντοπίζεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή. «Το ρυπαντικό φορτίο σε κάποιο σημείο καταδεικνύει αυτό που φοβόμασταν, ότι υπάρχουν θαμμένοι πολλοί τόνοι από επικίνδυνα στερεά απόβλητα», συμπλήρωσε η πρώην ειδική γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (και πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη) Μαργαρίτα Καραβασίλη. «Αυτό είναι ένα κρίσιμο θέμα, πρέπει να αρχίσουμε να βγάζουμε τις ποσότητες αυτές, γιατί όσο υπάρχουν θαμμένα αυτά κάτω από τη γη, θα συνεχίζεται και η ρύπανση».

«Εμπλέκεται μια τεράστια βιομηχανία, που πιθανόν να ευθύνεται και για το 50% της ρύπανσης στην περιοχή», ανέφερε ο πατέρας Ιωάννης Οικονομίδης, που πρωτοστατεί επί χρόνια στον αγώνα για τον Ασωπό. «Από τον Οκτώβριο που έχει γίνει αυτή η αποκάλυψη δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα και αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό να μην εφαρμόζει τον νόμο. Κατά την άποψή μας, προστατεύεται ο ρυπαίνων».

Στη συνεδρίαση ακούστηκαν σημαντικά στοιχεία για την εξέλιξη της υπόθεσης:

• Από τις περίπου 50 βιομηχανίες που διαθέτουν επεξεργασμένα λύματα στον Ασωπό, πολλές δεν διαθέτουν αναθεωρημένους περιβαλλοντικούς όρους «και συνεπώς λειτουργούν χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση και ως εκ τούτου χωρίς άδεια λειτουργίας». Επίσης, «παρόλη την προσπάθεια που γίνεται, οι έλεγχοι είναι αποσπασματικοί, δεν έχουν συνέχεια και δεν ιεραρχούνται σε σχέση με τα απόβλητα των βιομηχανιών. Αποσπασματικές και χωρίς κλιμάκωση είναι οι επιβαλλόμενες κυρώσεις». (Αγγελική Μποσδογιάννη, ειδική επιστήμονας, Συνήγορος του Πολίτη).

• Αν δεν προχωρήσει η εκταφή αποβλήτων, δεν μπορεί να προχωρήσει η εξυγίανση του υδροφόρου ορίζοντα (Γεωργία Κοτίνη, επιθεωρητής Περιβάλλοντος).

• Η σύμβαση ανάμεσα στον Δήμο Τανάγρας, την ΕΥΔΑΠ και το ΥΠΕΚΑ υπεγράφη στο τέλος του 2013 και έχει «κολλήσει» στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Αντιστοίχως δεν έχουν προχωρήσει οι διαγωνισμοί για την ύδρευση μέσω ΕΥΔΑΠ νέων περιοχών στη Βοιωτία. Ενώ οι βιομηχανίες της περιοχής δεν έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για την κατασκευή βιολογικού καθαρισμού επικίνδυνων αποβλήτων ως οφείλουν. (Γιώργος Χαβάκης, γενικός διευθυντής ΕΥΔΑΠ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT