Εξαετές αποταμιευτικό ομόλογο από την Κύπρο

Εξαετές αποταμιευτικό ομόλογο από την Κύπρο

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έκδοση κρατικού ομολόγου προχωρεί η Κύπρος, το οποίο θα έχει εξαετή διάρκεια, κλιμακωτό επιτόκιο και θα απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα. Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες κυπριακών εφημερίδων, η κυβέρνηση δεν έχει θέσει στόχο άντλησης κεφαλαίων από την έκδοση των τίτλων.

Η πρωτοβουλία αυτή προέρχεται από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο αποφάσισε να καταρτίσει πρόγραμμα έκδοσης ομολόγων με αποδέκτες φυσικά πρόσωπα – πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και αλλοδαπούς. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει επιπλέον πως «τα εν λόγω χρεόγραφα είναι με τέτοιον τρόπο σχεδιασμένα, ούτως ώστε να ανταποκρίνονται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των φυσικών προσώπων ως επενδυτών».

Τέτοια είναι η απόδοση, η ασφάλεια και η ρευστότητα, εξ ου και το προαναφερθέν εξαετές ομόλογο δύναται να είναι οποτεδήποτε ρευστοποιήσιμο, αρκεί να προηγηθεί προειδοποίηση 30 ημερών.

Οι τίτλοι αυτοί δεν θα είναι εισηγμένοι σε χρηματιστήριο, ενώ και η μεταβίβασή τους σε τρίτο πρόσωπο θα υπόκειται σε συγκεκριμένους περιορισμούς. Το επιτόκιο, το οποίο προβλέπεται και θα είναι κλιμακωτό, ξεκινά από το 2,75%. Το 2,75% θα ισχύει τα πρώτα δύο χρόνια και θα αυξάνεται σταδιακά μέχρι το 5,75%, εφόσον ο ομολογιούχος το διατηρεί ακόμα στην κατοχή του έως τη λήξη του. Με τον τρόπο αυτό το μέσο ετήσιο επιτόκιο, το οποίο θα λάβει ο ομολογιούχος καθ’ όλη την εξαετία, θα είναι της τάξεως του 4,125%. Αναφορικά, τώρα με το φορολογικό καθεστώς, το οποίο διέπει τα κρατικά ομόλογα, είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό. Επιβάλλεται εισφορά στο τόκους με συντελεστή 3%. Αυτό σημαίνει πως το μέσο ετήσιο επιτόκιο, το οποίο θα λάβει ο επενδυτής, κατέχοντας το αξιόγραφο στη διάρκεια της εξαετίας, θα διαμορφωθεί στο 4% μετά φόρων. Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει τη διαδικασία λήψης των αιτήσεων, καθώς και την κατάρτιση και τήρηση του αρχείου των κατόχων. Τα ομόλογα, πάντως, δεν είναι εισηγμένα σε αυτό. Εκδίδονται σε μηνιαία βάση κατά την πρώτη εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα. Αυτό θα ισχύσει μετά την πρώτη έκδοση, η οποία τοποθετείται στις 2 Ιουνίου τρέχοντος. Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου θα δέχεται τις σχετικές αιτήσεις την περίοδο από αύριο 2 Μαΐου έως και τις 20 Μαΐου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT