Η Fed αισιοδοξεί και μειώνει κατά 10 δισ. δολ.τις αγορές ομολόγων

Η Fed αισιοδοξεί και μειώνει κατά 10 δισ. δολ.τις αγορές ομολόγων

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες παρέβλεψαν την απότομη επιβράδυνση της οικονομίας το α΄ τρίμηνο του 2014 και δείχνοντας εμπιστοσύνη στην ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας μείωσαν, όπως αναμενόταν, κατά ακόμη 10 δισ. δολάρια τις μηνιαίες αγορές ομολόγων και στεγαστικών δανείων.

Στην ανακοίνωση της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) τονίζεται ότι σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία «η οικονομική δραστηριότητα έχει αυξηθεί μετά την απότομη επιβράδυνση (που σημειώθηκε) τον χειμώνα εν μέρει εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών».

Πράγματι, χθες ανακοινώθηκε ότι η καταναλωτική δαπάνη στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 0,9% τον Μάρτιο, ρυθμός που είναι ο υψηλότερος σχεδόν των τελευταίων πέντε ετών, στοιχείο που ενισχύει την άποψη πολλών οικονομολόγων ότι η υποχώρηση του αμερικανικού ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο του έτους στο 0,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο ήταν απλώς μια παρένθεση στην ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Την Τετάρτη η πρόεδρος της Fed κ. Τζάνετ Γέλεν εμφανίστηκε πιο αισιόδοξη για την πορεία της οικονομίας και ανακοίνωσε την περικοπή των μηνιαίων αγορών στα 45 δισ. δολάρια από 55 δισ. προηγουμένως. «Αυτό που υποστηρίζει η Fed είναι ότι θα πρέπει να αγνοήσουμε τα στοιχεία για το ΑΕΠ του α΄ τριμήνου, διότι δεν αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια την ισχύ της οικονομίας», εξηγεί στο Reuters ο κ. Φιλ Ορλάντο, επικεφαλής αναλυτής χρηματιστηριακών αγορών της Federal Investors στη Νέα Υόρκη. Η σταδιακή μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων σχεδόν στο μισό (από 85 δισ. δολάρια) φέρνει όλο και πιο κοντά το τέλος της εποχής της ποσοτικής χαλάρωσης με την οποία η κεντρική τράπεζα στήριξε την έξοδο της οικονομίας από την ύφεση και στη συνέχεια την ανάκαμψή της ουσιαστικά τυπώνοντας χρήμα και διατηρώντας τα επιτόκια δανεισμού σχεδόν σε μηδενικό επίπεδο από το τέλος του 2008. Στη διάρκεια των τελευταίων πέντε χρόνων ο ισολογισμός της Fed σχεδόν τετραπλασιάστηκε ανερχόμενος στα 4,2 τρισ. δολάρια και τώρα ο τερματισμός των αγορών ομολόγων (περί το φθινόπωρο εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά) φέρνει την κ. Γέλεν αντιμέτωπη με το κρίσιμο ερώτημα: πότε θα αρχίσουν και πάλι να αυξάνονται τα αμερικανικά επιτόκια. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τη συνεδρίαση της Fed, η κ. Γέλεν δεν προσέφερε νέα στοιχεία σχετικά με τα επιτόκια ή το πώς οι κεντρικοί τραπεζίτες σχεδιάζουν να μειώσουν τον ισολογισμό της τράπεζας. Η επιτροπή που αποφασίζει για τα επιτόκια δανεισμού ανακοίνωσε ότι θα παραμείνουν στα σημερινά, σχεδόν μηδενικά επίπεδα, «για σημαντικό» χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Προς το παρόν η πλειονότητα των επενδυτών προβλέπει ότι η πρώτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού θα έρθει περίπου στα μέσα του 2015. Με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται τον Μάρτιο στο 1,5%, αρκετά χαμηλότερα από τον επίσημο στόχο του 2% και την ανεργία να εξακολουθεί να βρίσκεται στο 6,7% (επίπεδο αρκετά υψηλό για τα αμερικανικά δεδομένα), η κ. Γέλεν τόνισε ότι υπάρχει ακόμη σημαντικό περιθώριο βελτίωσης, γεγονός που σημαίνει ότι είναι αναγκαίο να διατηρηθεί η παρούσα επεκτατική νομισματική πολιτική.

Τα στοιχεία για τη μεγαλύτερη αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης (0,9%) τον Μάρτιο από τον Αύγουστο του 2009 και για την αύξηση της βιομηχανικής δραστηριότητας στο 54,9 τον Απρίλιο από 53,7 τον Μάρτιο ενισχύουν την άποψη ότι το αμερικανικό ΑΕΠ θα ενισχυθεί σημαντικά το β΄ τρίμηνο, με ορισμένους οικονομολόγους να κάνουν λόγο για αύξηση 3,5% σε τριμηνιαία βάση.

Η αναπάντεχη αύξηση των αιτήσεων για καταβολή επιδόματος ανεργίας κατά 14 χιλιάδες στις 344 χιλιάδες δεν ανησυχεί τους αναλυτές, διότι η γενική τάση είναι πτωτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT