Τρία κρίσιμα ερωτήματα στον δήμαρχο Ελληνικού

Τρία κρίσιμα ερωτήματα στον δήμαρχο Ελληνικού

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπος με πειθαρχικές, επί του παρόντος, ευθύνες βρίσκεται ο δήμαρχος Αργυρούπολης-Ελληνικού σχετικά με τον θάνατο του 13χρονου σε λούνα παρκ στο Ελληνικό την περασμένη Κυριακή και τον τραυματισμό της αδελφής του. Ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Μανώλης Αγγελάκας, με έγγραφό του καλεί τον δήμαρχο Χρήστο Κορτζίδη σε γραπτή απολογία εντός δέκα ημερών. Ευθύνες στον δήμαρχο Ελληνικού αποδίδονται, σύμφωνα με πληροφορίες, και στο πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που παρενέβη στην υπόθεση ύστερα από εντολή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ την ίδια ώρα με αφορμή το τραγικό περιστατικό η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη ζητεί από τους προϊσταμένους των Εισαγγελιών Εφετών της χώρας να διενεργήσουν ελέγχους σε λούνα παρκ, πίστες μικρών αυτοκινήτων (καρτ), τσίρκο κ.λπ. Οπου εντοπιστούν παρανομούντες, να εφαρμόζονται άμεσα τα νόμιμα, δηλαδή αυτόφωρη διαδικασία (όπου προβλέπεται) και σφράγιση του χώρου.

Μέχρι χθες το πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης δεν είχε ολοκληρωθεί. Ωστόσο, εντός δεκαημέρου ο δήμαρχος Ελληνικού καλείται να απολογηθεί γραπτώς στον κ. Αγγελάκα.

Τρία είναι τα βασικά ερωτήματα που υποβάλλονται στον κ. Κορτζίδη, προκειμένου να εξεταστεί εάν προκύπτει το παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος από δόλο ή βαριά αμέλεια.

Πρώτον, ο δήμαρχος καλείται να απαντήσει γιατί εκμίσθωσε την έκταση στο λούνα παρκ χωρίς άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας και χωρίς να έχει κατατεθεί φάκελος που να αναφέρεται στα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Δεύτερον, γιατί, αν και γνώριζε την εγκατάσταση του λούνα παρκ, επέτρεψε τη λειτουργία της χωρίς την προβλεπόμενη άδεια. Το ερώτημα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα εάν υπολογιστεί πως στον συγκεκριμένο χώρο είχε λειτουργήσει και πάλι λούνα παρκ κατά τα έτη 2011- 2012, από την ίδια εταιρεία, και πάλι μόνο με συμβόλαιο εκμίσθωσης, χωρίς να έχει εκδοθεί άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας.

Τρίτον, καλείται σε απολογία διότι δεν μερίμνησε για την παύση της λειτουργίας του λούνα παρκ, καθώς ακόμα και αυτό το συμβόλαιο εκμίσθωσης είχε λήξει από τον Φεβρουάριο 2014. Σε περίπτωση που ο κ. Κορτζίδης δεν απαντήσει θα του επιβληθεί η ποινή της αργίας, ενώ μετά την παρέλευση του δεκαημέρου η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο αιρετών, το οποίο έχει τη δικαιοδοσία να αποφασίσει για την τύχη του δημάρχου. Εάν έχει καταθέσει γραπτή απολογία, αυτή θα ληφθεί υπόψη στην απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου. Εάν το Συμβούλιο αποφασίσει πως ο κ. Κορτζίδης έχει υποπέσει σε παραπτώματα, μπορεί να επιβάλει την ποινή της αργίας ή της καθαίρεσης.

Της χθεσινής έγγραφης κλήσης σε απολογία του κ. Κορτζίδη από τον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής είχε προηγηθεί αποστολή εγγράφου την Τρίτη 29 Απριλίου προς τον δήμαρχο Αργυρούπολης – Ελληνικού, με το οποίο ζητούνταν εξηγήσεις σχετικά με τη μη έκδοση άδειας λειτουργίας του λούνα παρκ. Ζητήθηκε επίσης από τον Δήμο ο πλήρης φάκελος στον οποίο αναφέρονται τα μέτρα ασφαλείας που απαιτούνται για τη λειτουργία του παιδότοπου, καθώς και το σχετικό συμφωνητικό μίσθωσης για να διαπιστωθεί αν κατά την ημερομηνία που έλαβε χώρα το συμβάν το συμφωνητικό ήταν ακόμη εν ισχύι.

Ο Δήμος απέστειλε τα έγγραφα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και έτσι εντοπίστηκαν τα συγκεκριμένα κενά, που εγείρουν σοβαρότατα ερωτήματα.

Ελεγχοι

Εν τω μεταξύ με την παραγγελία της προς τους διευθύνοντες τις Εισαγγελίες Εφετών της χώρας η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητεί τη διενέργεια ελέγχων από τα αρμόδια όργανα (αστυνομία, τεχνικές υπηρεσίες ΟΤΑ ή της ΤΥΔΚ, πυροσβεστική κ.λπ.), την εποπτεία τους από τους εισαγγελείς καθώς και την άμεση εφαρμογή των προβλεπόμενων από τον νόμο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT