Οι συναντήσεις Ασμουσεν εκτός πρωτοκόλλου στην Αθήνα

Οι συναντήσεις Ασμουσεν εκτός πρωτοκόλλου στην Αθήνα

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υφυπουργός Εργασίας της Γερμανίας κ. Γεργκ Ασμουσεν βρέθηκε στην Αθήνα την Τετάρτη 30 Απριλίου, συμμετέχοντας στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Εργασίας της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο. Κατά την παραμονή του στην Αθήνα, ο κ. Ασμουσεν (φωτ.) είχε δύο συναντήσεις εκτός πρωτοκόλλου. Η μία, που δημοσιοποιήθηκε, ήταν με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα. Ο κ. Ασμουσεν από την εποχή που ήταν μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κρατούσε μια θετική στάση έναντι της Ελλάδας. Από τότε διατηρεί μια πολύ καλή σχέση με τον κ. Στουρνάρα και η εμπειρία του στη Φραγκφούρτη θα φανεί χρήσιμη στον Ελληνα υπουργό, όταν ο κ. Στουρνάρας αναλάβει οσονούπω τη διοίκηση της ΤτΕ και θα συμμετέχει στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Το άλλο πρόσωπο που συνάντησε ο κ. Ασμουσεν στην Αθήνα είναι ένας πρώην υπουργός Οικονομικών, ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Είναι κι αυτή μια πολύ καλή σχέση, που χτίστηκε την πρώτη -δυσκολότερη- περίοδο των Μνημονίων και συνεχίζεται αδιατάρακτη από τα γυρίσματα των καιρών. Ο κ. Ασμουσεν επιδιώκει να συναντηθεί με τον κ. Παπακωνσταντίνου κάθε φορά που επισκέπτεται την Αθήνα. Την προηγούμενη φορά, τον περασμένο Αύγουστο, ο κ. Παπακωνσταντίνου έλειπε. Ο κ. Ασμουσεν είχε αναφέρει στις δημόσιες δηλώσεις του ότι είχε ζητήσει αλλά δεν κατέστη εφικτό να δει έναν πρώην υπουργό Οικονομικών και προκειμένου να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις ένας συνεργάτης του διευκρίνιζε ότι αναφερόταν στον κ. Παπακωνσταντίνου.

Το νέο δ.σ. του ΣΕΤΕ

Συγκροτήθηκε σε Σώμα το νέο δ.σ. του ΣΕΤΕ με την επανεκλογή του κ. Ανδρέα Ανδρεάδη στη θέση του προέδρου. Οι άλλες θέσεις στο δ.σ. είναι: A΄ αντιπρόεδρος Ρέτσος Γιάννης, Αντιπρόεδροι Βασιλάκης Ευτύχιος, Μπρεντάνος Κωνσταντίνος, Τσιλίδης Λύσανδρος, αντιπρόεδρος Οικονομικών Κωνσταντινίδης Κώστας, γενικός γραμματέας Βερνίκος Γιώργος, μέλη Αγγελόπουλος Αλέξανδρος, Αλεξόπουλος Κωνσταντίνος, Βασιλικός Αλέξανδρος, Βενετόπουλος Λάκης, Γαλιατσάτος Σπύρος, Γιαννούλης Μανώλης, Θεοφανοπούλου Μαρία, Θωμόπουλος Αριστοτέλης, Καλλίνικος Καλλίνικος, Κοκοτός Φώτης-Ιωσήφ, Μεγάλου Χρήστος, Παράσχης Γιάννης, Σακέλλης Μιχάλης, Σμπώκου Αγάπη, Στυλιανόπουλος Ανδρέας. Επίτιμοι πρόεδροι στο ΣΕΤΕ είναι οι κ. Κοκοτός Σπύρος, Ανδρεάδης Σταύρος και Αγγελόπουλος Νίκος.

Eκνευρισμό έχει προκαλέσει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η καθυστέρηση που παρατηρείται στην έναρξη λειτουργίας της νέας αγοράς ενέργειας στο χρηματιστήριο. Ενώ έχουν συμφωνήσει όλες οι εισηγμένες που εμπλέκονται στην ενέργεια μαζί με τη ΔΕΗ να συμμετάσχουν, το υπουργείο Περιβάλλοντος εμφανίζεται διστακτικό έως αρνητικό και δεν διευκολύνει με τη στάση του να ξεκινήσει η νέα αγορά που με βάση τον σχεδιασμό θα έπρεπε να είχε λειτουργήσει εντός του Απριλίου. Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία της ευρωπαϊκής οδηγίας MiFiD από φέτος κάθε κράτος-μέλος μπορεί να οργανώσει χονδρεμπορικά αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Αλλαγές στην ΤτΕ

Σε αλλαγές στην οργανωτική της δομή προχώρησε η Τράπεζα της Ελλάδος με στόχο να ενισχύει την Εποπτεία ενόψει της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ενοποίησης. Τη Διεύθυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναλαμβάνει η νυν Επόπτρια κ. Β. Ζάκκα. Η κ. Ζάκκα μέσω του Συμβουλίου Εποπτείας θα συντονίζει τις δράσεις και των τριών άλλων Διευθύνσεων: τη Διεύθυνση Εποπτείας του Πιστωτικού Συστήματος, τη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΔΕΙΑ) και τη νεοϊδρυθείσα Διεύθυνση Επιτόπιων Ελέγχων. Επικεφαλής στη ΔΕΙΑ, αναλαμβάνει η κ. Ι. Σεληνιωτάκη, μέχρι πρότινος αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεύθυνσης Εποπτείας Τραπεζικού Συστήματος. Τη Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος αναλαμβάνει ο κ. Σπ. Ζάρκος. Τέλος, τη νεοϊδρυθείσα Διεύθυνση Επιτόπιων Ελέγχων αναλαμβάνει ο κ. Γ. Πάσχας, από τα πλέον έμπειρα τραπεζικά στελέχη, επί χρόνια γενικός διευθυντής Επιθεώρησης της Εθνικής Τράπεζας.

Μειώσεις επιτοκίων καταθέσεων

Με καταιγιστικό ρυθμό συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις από τις τράπεζες, καθώς τη σκυτάλη από την Alpha Bank, πήραν η Εθνική και η Eurobank, ανακοινώνοντας νέα επιτόκια που θα ισχύουν από αύριο. Η τάση υπαγορεύει μείωση στις αποδόσεις τόσο για τις μακροχρόνιες όσο και τις βραχυχρόνιες διάρκειες, με στόχο το μέσο ετησιοποιημένο επιτόκιο να συμπιεστεί κοντά στην περιοχή του 2,40% ακόμη και για τα προϊόντα που απαιτούν διακράτηση πάνω από χρόνο. Στις μικρότερες διάρκειες το μέσο επιτόκιο δεν ξεπερνά πλέον το 2%, αλλά με δεδομένο ότι η πτώση θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, το φράγμα του 2% δεν θα κρατήσει ακόμη για πολύ. Το όφελος από μια ραγδαία μείωση των επιτοκίων της τάξης της μιας μονάδας είναι σημαντικό για τις τράπεζες, εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι προθεσμιακές καταθέσεις ανέρχονται σε 84 δισ. ευρώ και μια μείωση κατά 100 μονάδες βάσης μεταφράζεται σε όφελος 840 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT