Οι συνταγές της Δέσποινας

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτή την εβδομάδα μαγειρεύουμε παραδοσιακά με μικρές εναλλακτικές πινελιές. Σαν πρώτο πιάτο ξεκινάμε με μία σαλάτα με σουσάμι και λιαστή ντομάτα, σαν κυρίως συνεχίζουμε με σουτζουκάκια και ολοκληρώνουμε το γεύμα μας με καρυδόπιτα με ινδική καρύδα.

Σαλάτα με σουσάμι και λιαστή ντομάτα

Υλικά:

1 μαρούλι μικρό

1 σγουρό μαρούλι (λόλα) κόκκινο

2 ντομάτες

1 αγγούρι

6 λιαστές ντομάτες

150 γρ. φέτα

2 χούφτες κρουτόν με φυσική γεύση

100 γρ. σουσάμι λευκό

Αλάτι- πιπέρι

Λάδι – 1 κ. σ. μπαλσάμικο

Εκτέλεση:

Πλένουμε τα λαχανικά, τα στεγνώνουμε, τα κόβουμε σε μια σαλατιέρα και βάζουμε κομματάκια τις λιαστές ντομάτες. Αλατίζουμε. Σε ένα μπωλ χτυπάμε το λάδι με το μπαλσάμικο, ρίχνουμε το μείγμα στη σαλάτα μας κι ανακατεύουμε. Στο τέλος προσθέτουμε σε κυβάκια την φέτα, το κρουτόν, το σουσάμι και λίγο πιπέρι.

Σουτζουκάκια

Υλικά:

¾ κιμάς μοσχαρίσιος

½ φρατζόλα ψωμί μπαγιάτικο (κατά προτίμηση ζυμωτό)

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο

1 κ.σ. κύμινο

Αλάτι πιπέρι

Υλικά για την σάλτσα:

½ κρεμμύδι

1 σκελίδα σκόρδο

1 γαρύφαλλο

1 κομμάτι κανέλα

1.2 κ.γ. κύμινο

1 ντιματάκι αποφλοιωμένο

½ κ. γ. ζάχαρη

Αλάτι- πιπέρι

Λάδι

½ ποτήρι ζεστό νερό

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε τον κιμά με το μουσκεμένο ψωμί και τα υπόλοιπα υλικά για τα σουτζουκάκια. Ζυμώνουμε για 10 λεπτά περίπου. Πλάθουμε μακρόστενα τα σουτζουκάκια μας και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε βάλει λαδόκολλα. Τα ψήνουμε στο grill και τα βγάζουμε πριν ξεραθούν.

Εκτέλεση σάλτσας:

Λιώνουμε το κρεμμύδι, το τσιγαρίζουμε στο λάδι χωρίς να κάψει και ρίχνουμε το αποφλοιωμένο ντοματάκι λιωμένο. Προσθέτουμε το σκόρδο, το γαρύφαλλο, την κανέλα και τη ζάχαρη. Αφήνουμε για 10 λεπτά να βράσει η σάλτσα και ρίχνουμε το κύμινο. Προσθέτουμε το ζεστό νερό και τα σουτζουκάκια και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά ώσπου να δέσουν όλα τα υλικά. Σερβίρουμε κατά προτίμηση με ρύζι.

Καρυδόπιτα με ινδική καρύδα

Υλικά:

2 φλυτζάνια αλεύρι

1 κ. γ. μπέικιν πάουντερ

1 ποτήρι ζάχαρη

1 ποτήρι γάλα

4 αυγά

1 βανίλια

250 γρ βούτυρο

2 φλυτζάνια ινδική καρύδα

Υλικά για το σιρόπι:

2 ποτήρια ζάχαρη

1 ποτήρι νερό

1 φλούδα λεμονιού

Σταγόνες από ½ λεμόνι

Εκτέλεση:

Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη σε ένα μπωλ με το μίξερ. Προσθέτουμε το βούτυρο, χλιαρό το γάλα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με μία σπάτουλα. Ρίχνουμε τη βανίλια, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Όταν ενωθούν τα υλικά προσθέτουμε την καρύδα και συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα.Βουτυρώνουμε ένα ταψί, το αλευρώνουμε και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει για 10 λεπτά με σκοπό να μην μας κολλήσει το μείγμα. Μετά το βγάζουμε από το ψυγείο, ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μισή ώρα μέχρι να χρυσίσει.

Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 3 λεπτά και τα ρίχνουμε στην κρύα καρυδόπιτα.

Πασπαλίζουμε με ινδική καρύδα και σερβίρουμε.

*Την Δέσποινα θα την βρείτε στην κουζίνα του L’abbuffata

Οι συνταγές της Δέσποινας-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή