Θετικές προσδοκίες για την οικονομία

Θετικές προσδοκίες για την οικονομία

48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρή υποχώρηση σημείωσε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο, ύστερα από ένα τρίμηνο συνεχούς βελτίωσης, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη, πάντως, κινείται ανοδικά για δεύτερο διαδοχικό μήνα, στα λιγότερο αρνητικά επίπεδα της τελευταίας τετραετίας.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στις 95,4 μονάδες από 97,5 τον προηγούμενο μήνα και αποτελεί την υψηλότερη επίδοση από τον Οκτώβριο του 2008. Στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, οι τάσεις είναι μεικτές: στις επιχειρηματικές προσδοκίες στις υπηρεσίες καταγράφεται ανάκαμψη, στη βιομηχανία και τις κατασκευές το κλίμα επιδεινώνεται, ενώ στο λιανικό εμπόριο κυριαρχεί η σταθερότητα.

Οπως σημειώνει στην ανάλυσή του το ΙΟΒΕ, τα θετικά μηνύματα για την πορεία της οικονομίας (με προεξάρχουσα ίσως την έκδοση κρατικού πενταετούς ομολόγου μετά 4 χρόνια, με ικανοποιητικό επιτόκιο χρηματοδότησης από τις διεθνείς αγορές), αλλά και επιμέρους εξελίξεις που συνδέονται με τη συνεχή επιβράδυνση της ύφεσης, όπως αυτή τουλάχιστον αντανακλάται στα επίσημα στοιχεία, δημιουργούν προοπτικές που ενθαρρύνουν εν μέρει τις, χαμηλές ακόμη, προσδοκίες σε πολίτες και επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή