Το style του anti-style

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γράφει η Τάνια Ραμόνδου

Αναρωτιέμαι μερικές φορές αν θα μπορούσε κανείς παρακολουθώντας τους περαστικούς να ξεχωρίσει άτομα που δουλεύουν στο χώρο της μόδας. Αν υπάρχει κάτι στην εμφάνιση τους που προδίδει την προσπάθεια τους να δημιουργήσουν ένα προσωπικό στυλ. Προχθές βράδυ λοιπόν αποφασίσαμε όλη η παρέα, φίλοι και γνωστοί που σπουδάζουν το αντικείμενο, να κάνουμε εμφάνιση σε μία soirée που διοργάνωνε η Σχολή μου σε ένα από τα πιο εναλλακτικά clubάκια του Παρισιού. Οι ομαδικές μεταμεσονύκτιες εξορμήσεις τέτοιου είδους είναι γενικά σπάνιες αλλά όταν τις κάνουμε είναι αν μη τι άλλο αρκετά φαντασμαγορικές, ειδικά όταν αποφασίζουμε να «παίξουμε το παιχνίδι» και να προκαλέσουμε στιλιστικό πανικό.

Και ενώ κανείς θα περίμενε ενδυματολογικές υπερβολές και επιλογές που θα τραβάνε τα βλέμματα, βλέποντας μας όλους μαζί συνειδητοποίησα κάτι που τόσο καιρό μου περνούσε απαρατήρητο και συνηθισμένο.

Κανείς από εμάς δεν έδειχνε διαφορετικός και τελικά κανείς δεν έδειχνε να έχει κάνει κάποια προσπάθεια. Ίσα ίσα συγκρίνοντας μας με τους υπόλοιπους θαμώνες του μαγαζιού θα έλεγε κανείς πως είμαστε μια παρέα Αμερικανών τουριστών που μετά από ένα τουρ στο Λούβρο βγήκε να ξεσκάσει. Οι περισσότεροι φορούσαμε χαλαρά μονόχρωμα μπλουζάκια, vintage πετροπλυμένα ψηλόμεσα τζιν, κάποιοι ακόμα είχαν ρίξει στους ώμους τους και ένα fleece φούτερ που είχαν βρει σε κάποιο second hand shop. Και για τακούνια ούτε λόγος.

Αυτό λοιπόν που μας χαρακτήριζε είναι αυτό το στυλ normcore, τάση που ακούγεται πολύ τώρα τελευταία. Normcore λοιπόν, η αλλιώς «σκληροπυρηνικά» νορμάλ, είναι αυτός ο mainstream μινιμαλισμός που έχει υιοθετηθεί κατά κόρον από όλους τους fashion insiders. Ξεκινώντας σαν μια αντίδραση στην υπερπροσπάθεια να είσαι «in fashion», οι φαν επιστρέφουν στα ρούχα που είναι απλά και πρακτικά, χωρίς πολλά λούσα και φιοριτούρες, και υιοθετούν μια επιμελώς ατημέλητη αισθητική που φέρνει στο μυαλό τα 90’s. Σκέψου το λίγο σαν το στυλάκι στα πρώτα επεισόδια του Friends.

Αυτός λοιπόν είναι ο νέος τρόπος να είσαι cool, κάνοντας ουσιαστικά προσπάθεια να δείχνεις ότι ΔΕΝ έχεις κάνει προσπάθεια και ότι είσαι απλός, καθημερινός, ίδιος σαν όλους τους άλλους. Στον χώρο της μόδας τουλάχιστον, αυτή η τάση έκανε την εμφάνιση της ήδη από πέρυσι, με πολλούς γαλλικούς οίκους να προτείνουν μια πιο χαλαρή αισθητική με πολλά μινιμαλ και σπορ στοιχεία. Ο πανικός που προκάλεσαν για παράδειγμα πέρυσι τα φλατ τύπου Scholl της Céline και τώρα τα βλέπουμε παντού, η ακόμη o Raf Simons που συνδύασε τουαλέτες Christian Dior Υψηλής Ραπτικής με sneakers .

Και εκεί λοιπόν που πριν δυο χρόνια κορόιδευα την μάνα μου που φόραγε τα ορθοπεδικά της σανδάλια και το παμπάλαιό της τζίν που φώναζε 90ίλα από χιλιόμετρα, τώρα τρέχω να αγοράσω την τελευταία «παντοφλέ» εκδοχή του Christοpher Kane και  βγάζω τα παλιά ρούχα από το χρονοντούλαπο. Και ενώ θα πήγαινα στην όποια soirée με τα στιλέτο μου, τώρα θα συνδυάσω άνετα το βραδινό φορεματάκι μου με τα αθλητικά μου ή με ένα ζευγάρι Birkestock. Αναπαυτικά και cool. Ναι, αυτά που πριν τρία χρόνια τα έβλεπες στα κουρασμένα πόδια Γερμανών τουριστών στην Πλάκα και έβαζες τα γέλια….

Το style του anti-style-1

*Το σχέδιο είναι δημιουργία της Τάνιας και το έχει παραχωρήσει αποκλειστικά στη ΓΥΝΑΙΚΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT