Η τουρκική Βουλή συνεδρίασε για το σκάνδαλο δωροδοκιών

Η τουρκική Βουλή συνεδρίασε για το σκάνδαλο δωροδοκιών

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Πέντε μήνες μετά τις καταιγιστικές αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των δωροδοκιών, το τουρκικό Κοινοβούλιο συνεδρίασε για πρώτη φορά χθες και αποφάσισε την παραπομπή τεσσάρων πρώην υπουργών, που κατηγορούνται για την πολύκροτη υπόθεση, σε εξεταστική επιτροπή. Η πρώτη συνεδρίαση του νομοθετικού σώματος για το ζήτημα που έχει διχάσει την Τουρκία πραγματοποιήθηκε ύστερα από αίτημα του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), το οποίο αντιπροσωπεύει την ισχυρότερη πολιτική δύναμη της αντιπολίτευσης. Πρόκειται για τους πρώην υπουργούς Εσωτερικών, Μουάμερ Γκιουλέρ, Οικονομικών, Ζάφερ Τσαγκλαγιάν, και Χωροταξίας-Περιβάλλοντος, Ερντογάν Μπαγριακτάρ, οι γιοι των οποίων συνελήφθησαν στις 17 Δεκεμβρίου κατηγορούμενοι ότι δωροδοκήθηκαν από επιχειρηματίες, όπως και για τον πρώην υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγκίς, ο οποίος επίσης οδηγήθηκε σε παραίτηση.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ταγίπ Ερντογάν είχε ταχθεί υπέρ της διερεύνησης της υπόθεσης από το Κοινοβούλιο, παρότι ο Τούρκος πρωθυπουργός επιμένει να κάνει λόγο για «συνωμοσία» δικαστικών και αστυνομικών, υπό την καθοδήγηση του, αυτοεξόριστου στις Ηνωμένες Πολιτείες, ισχυρής επιρροής ισλαμιστή στοχαστή Φετουλάχ Γκιουλέν. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν έντονα γιατί η κυβέρνηση Ερντογάν επέλεξε να ορίσει τη συνεδρίαση της Βουλής τη Δευτέρα, τη μοναδική ημέρα της εβδομάδας που δεν εκπέμπει το κανάλι του Κοινοβουλίου. Πάντως, η συνεδρίαση μεταδόθηκε ζωντανά από την ιστοσελίδα της Βουλής. Το ΑΚΡ διαθέτει ευρεία πλειοψηφία (313 έδρες σε σύνολο 550) στο τουρκικό Κοινοβούλιο, έτσι που να εγείρονται αμφιβολίες για τη δυνατότητα αμερόληπτης διερεύνησης του προβλήματος από τη συγκροτηθείσα επιτροπή. «Το ζήτημα θα έρθει αναπόφευκτα, κάποια στιγμή, στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η υπόθεση δεν θα συγκαλυφθεί», προειδοποίησε ο εισηγητής του CHP, Ακίφ Χαμζατσεμπί.

Το ΑΚΡ προσήλθε στην κοινοβουλευτική αναμέτρηση ύστερα από τη θριαμβευτική επικράτησή του στις τοπικές εκλογές, γεγονός που έκοψε τα φτερά της αντιπολίτευσης και εδραίωσε την πολιτική ηγεμονία του Ερντογάν, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας, τον ερχόμενο Αύγουστο. Θα είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της σύγχρονης Τουρκίας που ο αρχηγός του κράτους θα εκλεγεί απευθείας από τη λαϊκή ψήφο και όχι από το Κοινοβούλιο. Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, η υποψηφιότητα του Ερντογάν παρέμενε αμφίβολη, καθώς ο εν ενεργεία πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ είχε απορρίψει το «σενάριο Πούτιν-Μεντβέντεφ»: να μεταπηδήσει, δηλαδή, στην πρωθυπουργία με περιορισμένες αρμοδιότητες, αφήνοντας τον πρώτο ρόλο στον Ερντογάν. Ωστόσο, την περασμένη Παρασκευή τo AKΡ απέρριψε το ενδεχόμενο αναθεώρησης του καταστατικού του, το οποίο προβλέπει το πολύ τρεις πρωθυπουργικές θητείες. Με αυτά τα δεδομένα, ο Ερντογάν δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει εκ νέου την πρωθυπουργία, οπότε το δίλημμα που τίθεται ενώπιόν του είναι «προεδροποίηση ή πολιτική συνταξιοδότηση». Ελάχιστοι στην Τουρκία αμφιβάλλουν για την απάντησή του.

Σε ένα άλλο μέτωπο, η τουρκική κυβέρνηση άρχισε χθες την κατασκευή ενός νέου τείχους κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία, προκειμένου να αναχαιτίσει τη μαζική είσοδο μεταναστών και την ανεξέλεγκτη διέλευση εξτρεμιστών τζιχαντιστών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT