Η Μπόκο Χαράμ απήγαγε τα κορίτσια

Η Μπόκο Χαράμ απήγαγε τα κορίτσια

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΜΠΟΥΤΖΑ. «Στις αγορές» απείλησε χθες ότι θα προωθήσει η Μπόκο Χαράμ τις διακόσιες και πλέον μαθήτριες που απήγαγε στις 14 Απριλίου από το χωριό Τσιμπόκ της πολιτείας Μπόρνο στη Νιγηρία.

Αναλαμβάνοντας χθες την ευθύνη για την απαγωγή των μαθητριών, ηλικίας από δώδεκα έως και δεκαέξι ετών, ο ηγέτης της ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, Αμπουμπακάρ Σεκάου, είπε σε βίντεο: «Εγώ απήγαγα τα κορίτσια σας. Θα τα πουλήσω στις αγορές, μα τον Αλλάχ!».

Σε παράτολμη νυχτερινή επιχείρηση στο χωριό Τσιμπόκ τη 14η Απριλίου, ένοπλοι μαχητές της Μπόκο Χαράμ εισέβαλαν στο οικοτροφείο του σχολείου και απήγαγαν τα κορίτσια, για να τα οδηγήσουν με φορτηγά σε άγνωστη τοποθεσία στη συνοριακή ζώνη μεταξύ Νιγηρίας και Βόρειου Καμερούν. Παρότι η ενέργεια προκάλεσε αίσθηση στη Νιγηρία, ο δυτικός Τύπος αδιαφόρησε επιδεικτικά για το θέμα, που δεν απασχόλησε καν τις στήλες των «Συντόμων» στις μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες. Την υπόθεση έφεραν στο προσκήνιο, χάρη στις επίμονες προσπάθειές τους τις τελευταίες εβδομάδες, ευρωπαϊκές φεμινιστικές οργανώσεις.

Η απαγωγή των μαθητριών προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην κυβέρνηση του προέδρου Γκουντλάκ Τζόναθαν, που υποδέχεται αύριο ηγέτες από όλο τον κόσμο στη χώρα του, για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) μεταξύ 7 και 9 Μαΐου.

Η προφανής αδυναμία των Αρχών να περιορίσουν τη δράση της Μπόκο Χαράμ, αλλά και να εντοπίσουν τις απαχθείσες μαθήτριες, έχει οξύνει τα πνεύματα και το αντικυβερνητικό αίσθημα στη Βορειοανατολική Νιγηρία και την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, Αμπούτζα.

Την Κυριακή, η αστυνομία συνέλαβε τη διοργανώτρια διαμαρτυρίας την περασμένη εβδομάδα, που είχε απαιτήσει δημόσια τη διαλεύκανση της απαγωγής από τις Αρχές. Η σύλληψη της Ναόμι Μουτά Νιαντάρ προκάλεσε νέο κύμα οργής στην Αμπούτζα, καθώς η Νιαντάρ συνελήφθη λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση συνάντησης που είχε για το θέμα με την πρώτη κυρία της Νιγηρίας και σύζυγο του προέδρου, Πέισενς Τζόναθαν.

Σε χθεσινό της δελτίο Τύπου, η πρώτη κυρία διέψευσε κατηγορηματικά ότι διέταξε τη σύλληψη της Νιαντάρ, καλώντας ωστόσο τους διαδηλωτές να επιστρέψουν στις οικίες τους. «Παίζετε παιχνίδια. Μη χρησιμοποιήσετε ξανά παιδιά και γυναίκες ως αφορμή για να διαδηλώσετε. Ας μείνουν όλα αυτά στο Μπόρνο», είπε η κ. Τζόναθαν.

Οπως όλα έδειχναν, όμως, χθες η έκκληση της πρώτης κυρίας δεν συγκίνησε τους πολίτες, που πραγματοποίησαν το απόγευμα νέα ειρηνική διαδήλωση στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα.

Προεδρικές διαβεβαιώσεις

Ενδεικτικές της ανησυχίας που προκαλεί στο νιγηριανό καθεστώς η ενίσχυση του διεθνούς ενδιαφέροντος για την απαγωγή ήταν οι δηλώσεις του προέδρου Τζόναθαν το βράδυ της Κυριακής. «Θέλω να διαβεβαιώσω τους γονείς ότι θα βρούμε τις κόρες τους. Για τον λόγο αυτό έχουν αποσταλεί στρατιωτικές ενισχύσεις και αεροσκάφη στην περιοχή», είπε ο Νιγηριανός πρόεδρος σε τηλεοπτική συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή