Στροφή καταθετών σε προθεσμιακές ετήσιας διάρκειας

Στροφή καταθετών σε προθεσμιακές ετήσιας διάρκειας

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μηνιαία βάση ανατιμολογούν πλέον οι τράπεζες τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, με στόχο την αποκλιμάκωσή τους άμεσα κάτω από το 2%. Το φράγμα του 2% αναμένεται να σπάσει πριν από το τέλος του εξαμήνου, κυρίως στις βραχυχρόνιες διάρκειες των τριών μηνών και η προώθηση από την πλευρά των τραπεζών των προθεσμιακών μακράς διαρκείας οδηγεί τους αποταμιευτές στις ετήσιες προθεσμιακές καταθέσεις.

Τα προϊόντα που προωθούν οι τράπεζες διασφαλίζουν τη διατήρηση των αποδόσεων για όσο μεγαλύτερο διάστημα ο καταθέτης παραμείνει στο προϊόν, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις πριμοδοτούνται με συνδυασμούς κατάθεσης και προνομίων στις κάρτες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Alpha Bank, που συνοδεύει την προθεσμιακή κατάθεση «Alpha Προθεσμιακή με Bonus» με το πρόγραμμα επιβράβευσης των καρτών της, που επιτρέπει την εξαργύρωσή τους στα συνεργαζόμενα καταστήματα. Το προϊόν διατίθεται για ποσά 10.000, 30.000 ή 50.000 ευρώ με διαφοροποιημένα επιτόκια, που διαμορφώνουν την ετήσια απόδοση στο 1,80%, 2,10% και 2,40% αντίστοιχα, ενώ η απόδοση των τόκων γίνεται ανά τρίμηνο και χωρίς κόστος πρόωρης απόδοσης του κεφαλαίου στην περίπτωση που ο πελάτης επιλέξει να ρευστοποιήσει την κατάθεση στην επέτειο του προϊόντος, δηλαδή ανά τρίμηνο.

Ανάλογη είναι η λογική της Εθνικής Τράπεζας, που προωθεί την προθεσμιακή κατάθεση «Ανοδο», που προϋποθέτει ελάχιστο ποσό κατάθεσης τα 20.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως και τους 18 μήνες. Το επιτόκιο ξεκινάει από 2% για τους πρώτους τρεις μήνες, κλιμακώνεται ανά τρίμηνο και μπορεί να φτάσει έως και το 3,15% το έκτο τρίμηνο, διαμορφώνοντας το συνολικό μέσο επιτόκιο, εφόσον το προϊόν διατηρηθεί μέχρι τη λήξη του, στο 2,39% ετησιοποιημένο. Για μικρότερη διάρκεια η Εθνική προτείνει την προθεσμιακή κατάθεση «Μηνιαίο» με μηνιαία καταβολή των τόκων και την «Εθνική 4 x 2» με απόδοση των τόκων ανά δίμηνο.

Αντίθετη λογική έχει η προθεσμιακή κατάθεση «Step Up» της Eurobank, που προσφέρει υψηλότερο επιτόκιο 2,20% το πρώτο τρίμηνο, 2,15% το εξάμηνο και 2,05% στο έτος, για ποσά από 10.000 έως 30.000 ευρώ. Οι μέσες αποδόσεις κάθε τριμήνου ή εξαμήνου διαμορφώνονται από 2,40% σε 2,25% για ποσά από 30.000 έως 60.000 και από 2,45% έως 2,35% για ποσά έως 100.000 ευρώ. Το «Step Up» επιτρέπει στον καταθέτη να βγει από το προϊόν κάθε μήνα ή δίμηνο ανάλογα με τη διάρκεια της κατάθεσης.

Ελεύθερη έξοδο από το προϊόν κάθε μήνα επιτρέπει και η κατάθεση «Απόδοση και Ελευθερία» της Τράπεζας Πειραιώς, που προϋποθέτει ελάχιστο ποσό κατάθεσης τα 5.000 ευρώ. Το προϊόν είναι προθεσμιακή κατάθεση εξάμηνης, δωδεκάμηνης ή δεκαοκτάμηνης διάρκειας, με επιτόκιο που αυξάνεται κάθε μήνα και διαμορφώνει τη μέση απόδοση στο 2,10% για τους έξι μήνες και στο 2% για μεγαλύτερη διάρκεια και για ποσά έως 20.000, ενώ μεγαλύτερα είναι τα επιτόκια για ποσά από 20.000 ευρώ και πάνω. Για καταθέτες που μπορούν να δεσμεύσουν τα χρήματά τους, η Τράπεζα Πειραιώς προτείνει εναλλακτικά την προθεσμιακή κατάθεση «Μπροστά», με προκαταβολή των τόκων και αποδόσεις που ξεκινούν από 2,20% έως 2,05% για ποσά από 5.000 έως 20.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση που ο πελάτης επιλέξει την ηλεκτρονική τραπεζική μέσω της winbank ή phone banking, τα επιτόκια προσαυξάνονται κατά 0,15%.

Η Τράπεζα Αττικής διαθέτει την προθεσμιακή κατάθεση «Monthly Profit», με ελάχιστο ποσό κατάθεσης τα 15.000 ευρώ και διάρκειες τρεις, έξι, εννιά ή δώδεκα μήνες και επιτόκια από 2,75% έως 2,85%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT