Αυξημένο ενδιαφέρον των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών για τους ελληνικούς τίτλους, αναφέρει ο γαλλικός Τύπος

Αυξημένο ενδιαφέρον των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών για τους ελληνικούς τίτλους, αναφέρει ο γαλλικός Τύπος

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαιτέρως αυξημένο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών έναντι των ελληνικών τίτλων, «βλέπουν» οι γαλλικές εφημερίδες «Le Figaro» και «Les Echos», οι οποίες, σε σημερινά τους άρθρα, κάνουν λόγο για «σχετική ευφορία» ως προς τις ελληνικούς τίτλους, αλλά και για «ουρά» που κάνουν οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες ((Goldman Sachs, JPMorgan, Barclay's, Credit Suisse, BNP), προκειμένου να διαχειριστούν τα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών.

  

Ειδικότερα, στη «Le Figaro», η Αλεξία Κεφαλά αναφέρει ότι «οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες (Goldman Sachs, JPMorgan, Barclay's, Credit Suisse, BNP) "κάνουν ουρά" για να διαχειριστούν τα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών» και προσθέτει πως «οι τράπεζες αυτές συναγωνίζονται ποια θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες στην αύξηση του κεφαλαίου τους». Σημειώνει, ωστόσο, η αρθρογράφος ότι «το ενδιαφέρον αυτό, δεν οφείλεται στις προοπτικές μακροοικονομικής ανάκαμψης της χώρας, αλλά στο γεγονός ότι μπορούν να επιτύχουν άμεσα καλές προμήθειες».

  

Αναφέρεται ακόμη στο άρθρο ότι από τις αρχές του χρόνου, 10 ελληνικές τράπεζες, εκ των οποίων και οι 4 μεγάλες, έχουν καταθέσει στις επενδυτικές τράπεζες του εξωτερικού περίπου 20 με 30 εκ ευρώ η καθεμία. «Παρά το γεγονός ότι ακόμα ενέχουν ρίσκο, εάν οι αυξήσεις κεφαλαίου πετύχουν, είναι μία πολύ αποδοτική επένδυση. Η προμήθεια ανέρχεται σε 3,5 έως και 3,7%» σημειώνεται.

  

Το άρθρο αναφέρει ακόμη ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν την τεχνογνωσία στο εσωτερικό τους για το πώς θα επιστρέψουν στις αγορές, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να πληρώσουν τις επενδυτικές αυτές συμβουλές ακριβά. Ωστόσο, προστίθεται, «αυτό τους επιτρέπει να εξαγοράσουν την αξιοπιστία τους μακροπρόθεσμα και αυτό φαίνεται να αποδίδει καρπούς, καθώς οι συμβουλευτικές τράπεζες παρουσιάζουν στους επενδυτές την Ελλάδα πολύ θετικά».

  

Στη «Les Echos» η Sharon Wajsbrot αναφέρεται στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και σημειώνει ότι η τράπεζα θα επωφεληθεί από το θετικό κλίμα για τους ελληνικούς τίτλους στις αγορές. Όπως δε σχολιάζει στην εφημερίδα ο ανάλυτής στη Moody's, Νώντας Νικολΐδης, «υπάρχει μία σχετική ευφορία ως προς τις ελληνικές τράπεζες, καθώς οι ξένοι επενδυτές στρέφονται προς την Ελλάδα, επειδή μπορούν να επιτύχουν υψηλότερες αποδόσεις».

  

«Από την άλλη» προστίθεται «η επιστροφή στις αγορές επιτρέπει στις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν τη συμμετοχή του κράτους στο κεφάλαιό τους και να επωφεληθούν από τις σχετικά ευνοϊκές συνθήκες στην αγορά για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη χρηματοδότηση της Κεντρικής Τράπεζας».

  

Στηρίζοντας αυτό το κλίμα ευφορίας, η Moody's -τονίζεται στο άρθρο- αναθεώρησε τις προβλέψεις για τις ελληνικές τράπεζες, μεταβάλλοντας την προοπτική τους από αρνητική σε σταθερή. «Οι 4 μεγάλες τράπεζες της Ελλάδας καλύπτουν σχεδόν το 90% της αγοράς» σημειώνει η αρθρογράφος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή