Ταϊλάνδη: Η Σιναουάτρα διετάχθη να παραιτηθεί

Ταϊλάνδη: Η Σιναουάτρα διετάχθη να παραιτηθεί

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΑΝΓΚΟΚ. Την παραίτηση της Γινγκλάκ Σιναουάτρα από τα πρωθυπουργικά της καθήκοντα διέταξε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ταϊλάνδης, κρίνοντάς την ένοχη κατάχρησης εξουσίας. Η δικαστική απόφαση αναμένεται να εντείνει ακόμα περισσότερο το πολιτικό αδιέξοδο που μαστίζει τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, η δικαστική απόφαση επιτρέπει στους υπουργούς που δεν εμπλέκονται στην υπόθεση να παραμείνουν στη θέση τους, διασώζοντας κατά τον τρόπο αυτό την υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία ανακοίνωσε ότι το πρωθυπουργικό αξίωμα πρόκειται να αναλάβει ο μέχρι σήμερα υπουργός Εμπορίου και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νιουαταμρόνγκ Μπουνσονγκπαϊσάν. Επίσης η κυβέρνηση επιμένει πως οι προκηρυγμένες εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά στις 20 Ιουλίου. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο νέος Ταϊλανδός πρωθυπουργός διετέλεσε στο παρελθόν στέλεχος σε μία από τις επιχειρήσεις του Τακσίν Σιναουάτρα, πρώην πρωθυπουργού και μεγάλου αδελφού της Γινγκλάκ. Σε τηλεοπτικό της διάγγελμα η μέχρι χθες πρωθυπουργός της χώρας, Γινγκλάκ, χαμογελώντας και εμφανώς σε καλή διάθεση, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σε ολόκληρη τη θητεία μου εργάστηκα για το καλό των συμπατριωτών μου. Ουδέποτε διέπραξα οποιαδήποτε παράνομη πράξη όπως με κατηγορούν. Από αυτή τη στιγμή, σε όποια κατάσταση και αν βρίσκομαι, θα περπατώ το μονοπάτι της δημοκρατίας. Λυπούμαι μόνο που δεν θα μπορέσω να σας υπηρετήσω άλλο».

Αντιθέτως, ο δικαστής που διάβασε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ανέφερε ότι η Γινγκλάκ είχε καταχραστεί την εξουσία της, όταν το 2011 μετέθεσε έναν από τους επικεφαλής ασφαλείας κατά τρόπο ώστε να επωφεληθεί ένα από τα συγγενικά της πρόσωπα. Επίσης το δικαστήριο έκρινε ότι από τα καθήκοντά τους πρέπει να παραιτηθούν και εννιά υπουργοί που συνδέονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με την υπόθεση. Ωστόσο, τα υπόλοιπα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που δεν εμπλέκονται στην υπόθεση παραμένουν στην κυβέρνηση.

Οπως φαίνεται, όμως, η δικαστική απόφαση δεν πρόκειται να αποτελέσει τη λύση του πολιτικού αδιεξόδου στο οποίο έχει βυθιστεί η Ταϊλάνδη τους τελευταίους μήνες, με τις μεγάλες διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Μπανγκόκ να αποτελούν καθημερινή πραγματικότητα. Οι οπαδοί της Γινγκλάκ Σιναουάτρα κατηγορούν το Συνταγματικό Δικαστήριο για μεροληψία εναντίον όλων των κυβερνητικών σχημάτων που παραμένουν πιστά στον Τακσίν Σιναουάτρα. Το 2008 τα δικαστήρια είχαν εξαναγκάσει σε παραίτηση δύο διαδοχικούς πρωθυπουργούς που είχαν διασυνδέσεις με τον Τακσίν και τότε οι οπαδοί τους είχαν μιλήσει για δικαστικό πραξικόπημα. Ο επικεφαλής των οπαδών του Τακσίν, που είναι γνωστοί ως «κόκκινα πουκάμισα» εξαιτίας του κόκκινου ενδύματος που φορούν, ο Γιατουπόρν Προμπάν, δήλωσε χθες ότι η δικαστική εξουσία κάνει τα πάντα για να πλήξει τη δημοκρατική διαδικασία. «Σήμερα το δικαστήριο επέλεξε τη μέση οδό», κατέληξε ο Γιατουπόρν. «Δεν υπάρχει λόγος για να πάρουμε τα όπλα. Ομως θα πραγματοποιήσουμε τη μεγάλη ειρηνική διαδήλωση που έχουμε προγραμματίσει για τις 10 Μαΐου».

Στην Ταϊλάνδη ο πρωθυπουργός ψηφίζεται από την Κάτω Βουλή, αλλά αυτή διαλύθηκε τον Δεκέμβριο, όταν η μικρή αδελφή του Τακσίν προσπάθησε να βάλει τέλος στις καθημερινές διαδηλώσεις και προκήρυξε πρόωρες εκλογές. Η εκλογική διαδικασία του Φεβρουαρίου διακόπηκε από τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, που δεν επέτρεπαν την ελεύθερη προσέλευση των ψηφοφόρων στα εκλογικά κέντρα και αργότερα ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Τελικά η κυβέρνηση και η εκλογική επιτροπή αποφάσισαν επανάληψη των εκλογών στις 20 Ιουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Τακσίν Σιναουάτρα και οι σύμμαχοί του έχουν κερδίσει όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις μετά το 2001. Οι πολιτικοί αναλυτές, εξάλλου, πιστεύουν ότι και στη νέα εκλογική αναμέτρηση θα πλειοψηφήσει το Πουέα Tάι, το κόμμα της Γινγκλάκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή