Αυξήθηκαν τα χρέη Δημοσίου-ιδιωτών στο α΄ τρίμηνο του 2014

Αυξήθηκαν τα χρέη Δημοσίου-ιδιωτών στο α΄ τρίμηνο του 2014

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνονται τα «φέσια» τόσο του Δημοσίου, όσο και του ιδιωτικού τομέα, αναδεικνύοντας τα προβλήματα ρευστότητας που συνεχίζουν να ταλανίζουν την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Οικονομικών, στο πρώτο τρίμηνο του 2014, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα δεν κατάφεραν να καταβάλουν φόρους και τέλη ύψους 3,56 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, οι υποχρεώσεις του κράτους προς τους ιδιώτες στο ίδιο διάστημα έχουν αυξηθεί κατά 549 εκατ. ευρώ συνολικά εξαιτίας δύο σημαντικών παραγόντων και διαμορφώθηκαν στα 5,19 δισ. ευρώ.

Πρώτον, λόγω των οφειλών του ΕΟΠΥΥ που αυξήθηκαν κατά 329 εκατ. ευρώ και δεύτερον εξαιτίας των χρεών των νοσοκομείων που αυξήθηκαν κατά 198 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι οι οφειλές αυτές θα εξυπηρετηθούν μόλις εφαρμοστεί το claw back (αυτόματης επιστροφής) στον χώρο της υγείας.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα χρέη των ιδιωτών προς το Δημόσιο, αυτά αυξήθηκαν κυρίως λόγω της σημαντικής αύξησης της φορολογίας τα τελευταία έτη και των πολλαπλών φόρων που καλούνται να πληρώσουν επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα ανά μήνα.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, όπως ορίζει και το Μνημόνιο, μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν εισπραχθεί 2 δισ. ευρώ από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη, καθώς και το 25% των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα δημιουργηθούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Αυτό σημαίνει ότι το 2014 θα πρέπει να εισπραχθούν από τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη περίπου 3,5 δισ. ευρώ, εφόσον συνεχισθεί ο ρυθμός αύξησής τους.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων:

1. Από την αρχή του χρόνου έως τον Μάρτιο οι οφειλές προς το Δημόσιο έφτασαν στα 3,56 δισ. ευρώ, τα οποία προστίθενται στο απόθεμα των 61,88 δισ. ευρώ των παλαιότερων οφειλών.

2. Από τις νέες οφειλές, η ΓΓΔΕ οφείλει να εισπράξει έως το τέλος Ιουνίου το 16%. Μέχρι στιγμής έχει εισπραχθεί το 9,27% των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών. Εως το τέλος του έτους πρέπει να εισέλθει στα κρατικά ταμεία το 25% των ανωτέρω οφειλών.

3. Οι παλαιές οφειλές ανέρχονται στο ποσό των 61,88 δισ. ευρώ. Στο πρώτο τρίμηνο έχουν εισπραχθεί από τα παλαιά χρέη περί τα 561 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τους στόχους του Μνημονίου μέχρι τα τέλη Ιουνίου πρέπει να εισπραχθούν οφειλές ύψους 1 δισ. ευρώ και συνολικά στο έτος 2 δισ. ευρώ.

4. Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές (παλαιές και νέες) φθάνουν τα 65,4 δισ. ευρώ. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου εισπράχθηκαν 889 εκατ. ευρώ, ενώ διεγράφησαν οφειλές ύψους 141 εκατ. ευρώ.

Προς ιδιώτες

Από την άλλη πλευρά και σε ό,τι αφορά τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, αυτά αυξήθηκαν από τις αρχές του έτους συνολικά (μαζί με τις επιστροφές φόρων που δεν έγιναν) κατά 549 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, στο τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους οι οφειλές:

1. Των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (κυρίως ασφαλιστικών ταμείων) ανήλθαν στα 2,9 δισ. ευρώ, από 2,5 δισ. ευρώ στις αρχές του έτους. Τη μερίδα του λέοντος έχει ο ΕΟΠΥΥ με 1,8 δισ. ευρώ και σε αυτόν αποδίδεται σχεδόν εξ ολοκλήρου η αύξηση των οφειλών.

2. Των νοσοκομείων ανήλθαν στα 885 εκατ. ευρώ από 687 εκατ. ευρώ στις αρχές του 2014.

3. Των νομικών προσώπων υποχώρησαν στα 227 εκατ. ευρώ από 248 εκατ. ευρώ.

4. Των υπουργείων διαμορφώθηκαν στα 242 εκατ. ευρώ από 220 εκατ. ευρώ.

5. Των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης έφθασαν στα 461 εκατ. ευρώ από 428 εκατ. ευρώ.

6. Οι επιστροφές φόρων που δεν έγιναν μειώθηκαν στα 459 εκατ. ευρώ από 519 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή