Στη Ν. Αφρική, φαβορί το κόμμα του Μαντέλα

Στη Ν. Αφρική, φαβορί το κόμμα του Μαντέλα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΑΙΤΩΡΙΑ. Νοτιοαφρικανοί που γεννήθηκαν ελεύθεροι και όχι υπό το καθεστώς του απαρτχάιντ, οι επονομαζόμενοι «bornfree», συμμετέχουν σε μια εκλογική αναμέτρηση που αναμένεται να ενισχύσει το κυβερνών Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC), το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία από το 1994, τη χρονιά που τερματίσθηκε το νοτιοαφρικανικό ρατσιστικό καθεστώς της χωριστής διαβίωσης των φυλών. «Είμαι χαρούμενη που πηγαίνω να ψηφίσω για πρώτη φορά και είμαι υπερήφανη που θα ψηφίσω το ANC», δήλωσε η Νονχλάχλα Νκόμο, μια 20χρονη μαθητευόμενη αισθητικός. «Αξίζουν την ψήφο μου. Ζω σε μια ελεύθερη Νότια Αφρική χάρη στο ANC», πρόσθεσε. Οπως και άλλοι νέοι, η Νκόμο βρισκόταν στην ουρά μαζί με τους γονείς και τους παππούδες της για να ψηφίσει σε ένα σχολείο του Δυτικού Ορλάντο, μιας συνοικίας του Σοβέτο που βρίσκεται μερικές δεκάδες μέτρα μακριά από το σπίτι στο οποίο κατοικούσε παλιά ο Νέλσον Μαντέλα και το οποίο έχει μετατραπεί τώρα σε μουσείο.

Παρά τα σκάνδαλα, το ANC, το ιστορικό κόμμα του Μαντέλα, εξακολουθεί να είναι πολύ ισχυρό και αποτελεί το μεγάλο φαβορί των εκλογών, στις οποίες αναμένεται να λάβει ποσοστό άνω του 60% των ψήφων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Πάνω από 25,3 εκατ. ψηφοφόροι πρόκειται να εκλέξουν 400 βουλευτές, οι οποίοι θα αναδείξουν τον επόμενο αρχηγό του κράτους στις 21 Μαΐου. Ο πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα αναμένεται στα 72 του χρόνια να παραμείνει στην εξουσία για άλλη μία πενταετή θητεία. «Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλό», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους, αφού ψήφισε. «Είμαι πολύ χαρούμενος που μπορώ να ψηφίσω. Σκέφτομαι την Ουκρανία, το Νότιο Σουδάν και αυτά που συμβαίνουν εκεί, και εμείς μπορούμε πάντα να ψηφίζουμε σχετικά ειρηνικά. Αυτό είναι θαυμάσιο, θαυμάσιο», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου αφού κατέθεσε την ψήφο του. «Ανθρωποι πέθαναν για το δικαίωμα αυτό (της ψήφου), δεν πρέπει να το σπαταλάμε!», υπογράμμισε ο νομπελίστας της Ειρήνης, ο οποίος ανακοίνωσε πρόσφατα ότι δεν θα ψηφίσει ξανά το ANC, καταγγέλλοντας «μια κοινωνία στην οποία τα παιδιά πηγαίνουν για ύπνο με άδειο το στομάχι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT