Υποψήφιοι κατακλύζουν αγορές και οίκους τυφλών

Υποψήφιοι κατακλύζουν αγορές και οίκους τυφλών

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αν οι υποψήφιοι δούλευαν τόσο σκληρά και μετά την εκλογή τους όσο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, όλα θα ήταν πολύ καλύτερα». Ο απλός ψηφοφόρος σχολιάζει με αυτόν τον τρόπο τις καθημερινές επισκέψεις των υποψηφίων σε διάφορα μέρη, για να δουν αλλά κυρίως για να «τους δουν». Μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι υποψήφιοι περιφερειάρχες, δήμαρχοι αλλά και δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι κάνουν καθημερινά «αγώνα δρόμου». Οι δημοφιλείς προεκλογικοί προορισμοί δεν έχουν κομματικό πρόσημο.

Η Βαρβάκειος Αγορά, για παράδειγμα, προτιμάται από όλους τους υποψηφίους. Ηδη ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας για τον Δήμο Αθηναίων, Αρης Σπηλιωτόπουλος, την έχει «τιμήσει» τέσσερις φορές. Στη Βαρβάκειο βρέθηκαν με διαφορά λίγων ημερών και οι δύο άσπονδοι αντίπαλοι για την Περιφέρεια Αττικής, Γιώργος Κουμουτσάκος και Γιάννης Σγουρός. Ο τελευταίος, πάντως, αποτελεί έτσι και αλλιώς «θαμώνα» της αθηναϊκής αγοράς. Αλλωστε, ο πρόεδρος της Βαρβακείου, Κλεάνθης Τσιρώνης, είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό του. «Θέλω να εκλεγώ για να φτιάξω την αγορά, υπάρχουν πολλά κονδύλια από το ΕΣΠΑ που μπορούν να αξιοποιηθούν», τονίζει ο ίδιος στην «Κ». Πάντως, σε αυτές τις εκλογές οι υποψήφιοι μπορούν να «κάνουν την παρέλασή τους, όπως συνήθιζαν, στην αγορά, γιατί ο κόσμος έχει ηρεμήσει. Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές δεν τολμούσαν να εμφανιστούν, γιατί υπήρχαν πολλές αντιδράσεις», υπενθυμίζει ο κ. Τσιρώνης.

Αντίστοιχα, ψηλά στην ατζέντα των υποψηφίων βρίσκεται και η οδός Ερμού. Μόλις χθες ο υποψήφιος περιφερειάρχης των ΑΝΕΛ, Παύλος Χαϊκάλης, μοίρασε φυλλάδια στους διερχόμενους, που άδραξαν την ευκαιρία να εκφράσουν τα παράπονά τους. Οι περισσότεροι υποψήφιοι, ωστόσο, προτιμούν τους χώρους όπου ξέρουν ότι θα βρουν συγκεντρωμένους πολίτες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, όπως οι κοινωνικές δομές του δήμου. Προεκλογική επίδειξη κοινωνικής ευαισθησίας και φιλανθρωπίας; «Μπορεί εκείνοι να το κάνουν γι’ αυτό. Από την άλλη, εγώ χαίρομαι που έρχονται, έστω και μόνο κάθε παραμονές εκλογών. Γι’ αυτούς είναι εκπαιδευτική διαδικασία να βλέπουν έναν άστεγο να κάνει μπάνιο ή έναν ανασφάλιστο να περιμένει στην ουρά για ένα ντεπόν», απαντά ο πρόεδρος της ΜΚΟ «Praksis», Τζανέτος Αντύπας. Οι περισσότεροι υποψήφιοι δήμαρχοι, αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι, επισκέπτονται και τα κέντρα σίτισης των δήμων. Με αυτόν τον τρόπο δείχνουν ότι δίνουν σημασία ακόμα και στους πολίτες που μπορεί να μην προσέλθουν καν στις κάλπες.

Ο «Φάρος Τυφλών» που στεγάζεται στην Καλλιθέα προσελκύει εξίσου πολλούς υποψηφίους. Κουμουτσάκος, Παχατουρίδης, Σπηλιωτόπουλος, Κακλαμάνης είναι μόνον μερικοί από εκείνους που έχουν δώσει το «παρών». «Πάντως είναι θετικό ότι έρχονται. Τόλμησα να τους ζητήσω και τηλέφωνα, επομένως μετά τις εκλογές δεν θα διστάσω να τους καλέσω και να τους ζητήσω να υλοποιήσουν όσα υποσχέθηκαν», ομολογεί η αντιπρόεδρος του «Φάρου», Γωγώ Ρουκουτάκη. Το κέντρο, που στηρίζει με τη δράση του τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα όρασης, διαθέτει εργαστήριο στο οποίο τα μέλη φτιάχνουν σκούπες και άλλα είδη καθαρισμού, τα οποία πωλούν εν συνεχεία στους δήμους και τον Στρατό για να βγάλουν τα έξοδα του «Φάρου». Τελευταία, όμως, δεν υπάρχουν τα χρήματα ούτε για να αγοραστεί η πρώτη ύλη, οπότε οι παραγγελίες μένουν σε εκκρεμότητα. «Οι εργαζόμενοι είναι πέντε μήνες απλήρωτοι. Για εμάς 20 έως 30.000 ευρώ θα ήταν τεράστια βοήθεια», σημειώνει η κ. Ρουκουτάκη.

Υπάρχουν, ωστόσο, περιπτώσεις που πολλοί υποψήφιοι δημοσιοποιούν μια επίσκεψη χωρίς στην πραγματικότητα να την έχουν πραγματοποιήσει. Ή δηλώνουν ότι στηρίζουν μια προσπάθεια, χωρίς οι υπεύθυνοι να έχουν ενημερωθεί για αυτό. Εν προκειμένω, βέβαια, οι υπεύθυνοι διστάζουν να το καταγγείλουν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT