Ζητούν την απελευθέρωση των διακοσίων κοριτσιών

Ζητούν την απελευθέρωση των διακοσίων κοριτσιών

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΜΠΟΥΤΖΑ. Την απελευθέρωση των διακοσίων και πλέον κοριτσιών, που απήγαγε η οργάνωση Μπόκο Χαράμ από νιγηριανό οικοτροφείο, ζήτησε χθες μέσω Τwitter η Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών, Μισέλ Ομπάμα και η Πακιστανή μαθήτρια Μαλάλα Γιουσουφτσάι, που επέζησε δολοφονικής επίθεσης των Ταλιμπάν το 2012, για να αναδειχθεί σε παγκόσμιο σύμβολο θάρρους και αποφασιστικότητας.

Για τον εντοπισμό και την απελευθέρωση των απαχθεισών στις 14 Απριλίου μαθητριών δεσμεύθηκε χθες ο πρόεδρος της Νιγηρίας, Γκούντλακ Τζόναθαν, καθώς η υπόθεση έχει επισκιάσει την εναρκτήρια συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που διοργανώνεται στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Αμπούτζα.

Μιλώντας στα εγκαίνια του Φόρουμ, ο πρόεδρος Τζόναθαν ευχαρίστησε τις χώρες του εξωτερικού, που επέδειξαν ενδιαφέρον για την τύχη των κοριτσιών, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Γαλλία και η Κίνα. «Ως κράτος, αντιμετωπίζουμε συντονισμένη επίθεση από τρομοκρατικές οργανώσεις. Εκτιμώ, όμως, ότι η απαγωγή αυτών των κοριτσιών θα αποτελέσει την αρχή του τέλους της τρομοκρατίας στη Νιγηρία», είπε ο πρόεδρος.

Παρά τη δέσμευσή του, όμως, ο πρόεδρος Τζόναθαν ομολόγησε, μιλώντας στην τηλεόραση αυτήν την εβδομάδα, ότι οι υπηρεσίες του δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για το πού κρατούνται τα κορίτσια.

Την Τετάρτη, η Γαλλία προσέφερε επισήμως τη βοήθειά της για τον εντοπισμό των μαθητριών, ανακοινώνοντας την ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών με τη Νιγηρία και την αποστολή «ειδικών» για την αντιμετώπιση της Μπόκο Χαράμ. Το Παρίσι, που διαθέτει ήδη περισσότερους από 4.000 στρατιώτες σε δύο αποστολές σε Μαλί και Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, δεν επιθυμεί την εξάπλωση της επιρροής της Μπόκο Χαράμ προς τον Βορρά και τα κράτη της Σαχάρας.

Αποδεικνύοντας ότι οι προεδρικές εξαγγελίες και απειλές δεν την αφορούν, η Μπόκο Χαράμ πραγματοποίησε στις αρχές της εβδομάδας ακόμη μία αιματηρή επίθεση, προκαλώντας τον θάνατο 125 ανθρώπων σε νιγηριανή κωμόπολη στα σύνορα της χώρας με το Καμερούν.

Ο ηγέτης της Μπόκο Χαράμ, Αμπουμπακάρ Σεκάου, έχει απειλήσει να πουλήσει τις απαχθείσες μαθήτριες σε σκλαβοπάζαρα της Νότιας Σαχάρας, προκαλώντας την αντίδραση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «έγκλημα πολέμου». Η εξέγερση της Μπόκο Χαράμ, που βρίσκεται τώρα στο πέμπτο της έτος, αποσκοπεί στη σύσταση «ισλαμικού χαλιφάτου» στη Νιγηρία των 170 εκατομμυρίων κατοίκων, ο πληθυσμός της οποίας είναι κατά το ήμισυ μουσουλμανικός. Η δημοτικότητα της τρομοκρατικής οργάνωσης οφείλεται εν πολλοίς στις μεγάλες οικονομικές ανισότητες που εμφανίζει η Νιγηρία, παρά τον μεγάλο της ορυκτό και φυσικό πλούτο. Αναγνωρίζοντας την πραγματικότητα αυτή, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Αφρικής, ο Νιγηριανός επιχειρηματίας Αλικο Νταγκότε, δεσμεύθηκε, μιλώντας στο Παγκόσμιο Φόρουμ, να επενδύσει 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε βελτιωμένα συστήματα καλλιέργειας ζάχαρης και ρυζιού, στον πάμπτωχο Βορρά της Νιγηρίας, απ’ όπου αντλεί τη στήριξή της η Μπόκο Χαράμ.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, λέγοντας ότι η απαγωγή των μαθητριών αποτελεί σημάδι «ότι δεν έχουμε κατασβέσει ακόμη τα πιο ποταπά ένστικτα του ανθρώπου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT