Φρένο ΥΠΟΙΚ στην κατάσχεση του κοινωνικού μερίσματος από τράπεζες

Φρένο ΥΠΟΙΚ στην κατάσχεση του κοινωνικού μερίσματος από τράπεζες

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Επρεπε να παρέμβει το υπουργείο Οικονομικών και να υπενθυμίσει τη νομοθεσία για να σταματήσουν οι κατασχέσεις του κοινωνικού μερίσματος λόγω χρεών από κάρτες ή δάνεια. Με την πίστωση των λογαριασμών, τα ηλεκτρονικά συστήματα των τραπεζών δέσμευαν τα ποσά που είχαν κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών στους δικαιούχους του βοηθήματος. Μετά τις παρεμβάσεις, οι τράπεζες δεσμεύθηκαν ότι θα επιστραφούν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, χθες το πρωί πιστώθηκαν οι λογαριασμοί 205.912 νοικοκυριών που υπέβαλαν αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα μέχρι τις 3 Μαΐου και οι οποίες έγιναν αποδεκτές.

Το συνολικό ποσό που πιστώθηκε ανέρχεται στα 133,2 εκατ. ευρώ. Μετά τη δημοσιοποίηση περιπτώσεων κατάσχεσης του κοινωνικού μερίσματος από τράπεζες, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας επικοινώνησαν με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και ζήτησαν να εφαρμοστεί ο νόμος.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υπενθύμισε πως, με βάση τον νόμο, το κοινωνικό μέρισμα καταβάλλεται εφάπαξ, είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ ή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Επίσης, χθες καταβλήθηκε η εφάπαξ χρηματική ενίσχυση των 500 ευρώ σε 75.428 ενστόλους. Συνολικά, δόθηκαν περί τα 35 εκατ. ευρώ. Οσον αφορά το κοινωνικό μέρισμα, 62.000 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί μέχρι τις 3 Μαΐου είναι σε διαδικασία επανελέγχου.

Από τις 4 έως τις 8 Μαΐου υποβλήθηκαν επιπλέον 68.000 αιτήσεις. Υπενθυμίζεται πως ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των αιτήσεων έχει ορισθεί η 30ή Ιουνίου, ενώ ειδικά για τους μακροχρόνια ανέργους, οι αιτήσεις που απορρίφθηκαν επανεξετάζονται αυτεπάγγελτα από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, με βάση τα εισοδήματα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή