Στην Κριμαία ο Πούτιν

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια επιβλητική επίδειξη της ρωσικής στρατιωτικής ισχύος, στο φόντο της ουκρανικής κρίσης, η Ρωσία γιόρτασε χθες την 69η επέτειο της αντιφασιστικής νίκης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Είναι μέρα γιορτής κάθε φορά που θριαμβεύει η συντριπτική δύναμη του πατριωτισμού, κάθε φορά που όλοι μας αισθανόμαστε με ιδιαίτερη ένταση τι σημαίνει πίστη στη μητέρα-πατρίδα και πόσο σημαντικό είναι να υπερασπιζόμαστε τα εθνικά συμφέροντα», τόνισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη διάρκεια της επίσημης τελετής στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, που θύμισε το τελετουργικό της σοβιετικής εποχής.

Η εντυπωσιακή παρέλαση ρωσικών στρατευμάτων στη Μόσχα δεν είχε προηγούμενο στα χρόνια που ακολούθησαν τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Περί τις 11.000 στρατιώτες παρήλασαν με το βήμα της χήνας μπροστά από τα τείχη του Κρεμλίνου, συνοδευόμενοι από μονάδες πυροβολικού και διατάξεις βαλλιστικών πυραύλων, ενώ στον ουρανό της ρωσικής πρωτεύουσας πετούσαν μαχητικά ελικόπτερα και αεροπλάνα. «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ την προδοσία των ηρώων μας», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, υπενθυμίζοντας τον τεράστιο φόρο αίματος που πλήρωσε η Σοβιετική Ενωση προκειμένου «να καταδιώξει τους ναζί και να τους καταστρέψει μέσα στην ίδια τη φωλιά τους». Η Ρωσία εκτιμά ότι 26,6 εκατομμύρια Σοβιετικοί έχασαν τη ζωή τους στον «Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο», εκ των οποίων περίπου 8,7 εκατομμύρια έπεσαν στο πεδίο της μάχης.

Σε πείσμα των διεθνών αντιδράσεων και της προσωπικής έκκλησης που του είχε απευθύνει η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν πέταξε στη συνέχεια στη Χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία πρόσφατα αποσχίσθηκε από την Ουκρανία και προσαρτήθηκε από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Ο Ρώσος ηγέτης αποθεώθηκε στη Σεβαστούπολη, έδρα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας και «ηρωίδα πόλη» για τη Ρωσία, λόγω της πεισματικής της αντίστασης στην εχθρική πολιορκία τόσο στον Κριμαϊκό όσο και στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εντελώς διαφορετική ήταν η ατμόσφαιρα στο Κίεβο, όπου οι Αρχές είχαν απαγορεύσει τις παρελάσεις και διαδηλώσεις λόγω του φόβου ότι φιλορωσικά στοιχεία θα προχωρούσαν σε κινήσεις αποσταθεροποίησης, εκμεταλλευόμενα την ατμόσφαιρα της ημέρας. Ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ παραβρέθηκε σε τελετή στον καθεδρικό ναό της ουκρανικής πρωτεύουσας. Μετά το πέρας της τελετής δήλωσε: «Πριν από 69 χρόνια, αγωνιζόμασταν μαζί με τη Ρωσία εναντίον του φασισμού και νικήσαμε. Τώρα η ιστορία επαναλαμβάνεται με διαφορετική μορφή. Σήμερα, είναι η Γερμανία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ που στέκονται στο πλευρό μας». Ο προσωρινός πρόεδρος της χώρας, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, είχε διατάξει να δημιουργηθούν σημεία ελέγχου περιμετρικά του Κιέβου ώστε να αποφευχθούν «προκλήσεις» από την πλευρά της Ρωσίας. Αίσθηση προκάλεσε η διακοπή της λειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης για αρκετές ώρες, κάτι που αποδόθηκε από τις Αρχές του Κιέβου σε σαμποτάζ από την πλευρά της Ρωσίας. «Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ακολουθούν τις διδαχές του Λένιν, ο οποίος έδινε προτεραιότητα στην κατάληψη των ταχυδρομείων, της τηλεφωνίας και του τηλέγραφου», δήλωσε χαρακτηριστικά η Βικτόρια Σγκούμαρ, αναπληρώτρια διευθύντρια της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών SBU.

Ο γιορτασμός της αντιφασιστικής νίκης δεν εμπόδισε τον ουκρανικό στρατό να συνεχίσει την «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση που έχει ξεκινήσει στην Ανατολική Ουκρανία, όπου οι ρωσόφωνοι έχουν εξαγγείλει δημοψήφισμα για αύριο, Κυριακή, με το ερώτημα της αυτονομίας. Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ ουκρανικών στρατευμάτων και ρωσόφωνων διαδηλωτών σημειώθηκαν στο λιμάνι της Μαριούπολης, στην Αζοφική Θάλασσα, με τις πρώτες πληροφορίες να μιλούν για τουλάχιστον 21 νεκρούς, είκοσι φιλορώσους και έναν Ουκρανό στρατιώτη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT