Υπερπτήσεις αμερικανικών κατασκοπευτικών στη Νιγηρία

Υπερπτήσεις αμερικανικών κατασκοπευτικών στη Νιγηρία

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 ΑΜΠΟΥΤΖΑ. Αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν χθες υπερπτήσεις στην αραιοκατοικημένη περιοχή της βορειοανατολικής Νιγηρίας, σε μια προσπάθεια εντοπισμού των διακοσίων μαθητριών που απήγαγε πριν από ένα μήνα η ισλαμική οργάνωση Μπόκο Χαράμ.

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες Νιγηριανοί στρατιώτες έχουν μεταβεί στην περιοχή, έχοντας εξασφαλίσει βοήθεια από αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις.

Η ομαδική απαγωγή από το οικοτροφείο του Τσίμποκ έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, με μεγάλη διαδήλωση να πραγματοποιείται χθες στο Τροκαντερό του Παρισιού. Η κυβέρνηση του προέδρου Γκουντλάκ Τζόναθαν της Νιγηρίας αντιμετωπίζει, από τη μεριά της, έντονες διεθνείς πιέσεις για τον εντοπισμό και τη διάσωση των κοριτσιών. Η υπόθεση έχει ρίξει τους προβολείς και πάνω στην οργάνωση Μπόκο Χαράμ και στην αιματηρή της δράση, αφότου πήρε τα όπλα, το 2009, για τη δημιουργία ισλαμικού χαλιφάτου.

Παρά τις αρχικές απειλές της οργάνωσης να πουλήσει τις μαθήτριες σε σκλαβοπάζαρο, τη Δευτέρα εκπρόσωπός της πρότεινε την ανταλλαγή τους έναντι φυλακισμένων ισλαμιστών.

Σε βίντεο, που ανέβασε τη Δευτέρα, ο ηγέτης της Μπόκο Χαράμ, Αμπουμπακάρ Σεκάου, προτείνει την ανταλλαγή των κοριτσιών, παρουσιάζοντας τις πρώτες εικόνες των νεαρών του κρατουμένων. Στις μαγνητοσκοπημένες εικόνες εμφανίζονται περισσότερα από 110 κορίτσια, καθισμένα στο έδαφος σε χωριό. Τα κορίτσια, που φορούν ισλαμικές μαντίλες, τραγουδούν και ψέλνουν. Μητέρα αγνοούμενου κοριτσιού, που παρακολούθησε το επίμαχο βίντεο, υποστήριζε πως αναγνώρισε σε αυτό την κόρη της.

Στο μεταξύ, σε χθεσινές του δηλώσεις, κυβερνητικός αξιωματούχος της Νιγηρίας υπογράμμισε πως «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά» σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες εντοπισμού και διάσωσης των μαθητριών. Σύμφωνα με αξιωματούχο του Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον, οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει στην περιοχή επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος MC-12, που επιχειρεί από αεροπορική βάση των ΗΠΑ στον Νίγηρα. Εκτός από το MC-12, οι Αμερικανοί επιτελείς εξετάζουν το ενδεχόμενο χρήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα, μετέβη χθες, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο επικεφαλής της Αμερικανικής Στρατιωτικής Διοίκησης Αφρικής, στρατηγός Ντέιβιντ Ροντρίγκεζ, ο οποίος είχε μυστικές επαφές με τη νιγηριανή ηγεσία. Οι ΗΠΑ μοιράζονται ήδη με τις νιγηριανές Αρχές τις δορυφορικές εικόνες της περιοχής, που εξασφαλίζουν από το Διάστημα.

Σε χθεσινό του αίτημα προς την ομοσπονδιακή εθνοσυνέλευση της χώρας, ο πρόεδρος Τζόναθαν ζήτησε τη χρονική επέκταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, στην πολιτεία του Μπόρνο και σε δύο ακόμη όμορές της, για άλλους έξι μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή