Η Αγκυρα αρνείται να καταβάλει τα 90 εκατ. ευρώ

Η Αγκυρα αρνείται να καταβάλει τα 90 εκατ. ευρώ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνείται και επίσημα η Τουρκία να εφαρμόσει την ιστορική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και να καταβάλει την αποζημίωση ύψους 90 εκατ. ευρώ που της καταλογίστηκε για την εισβολή στην Κύπρο. Στην επίσημη ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ ισχυρίζεται ότι η νέα απόφαση του ΕΔΑΔ και η ποινή «είναι άδικες, δεν συνάδουν με τις πραγματικότητες της Κύπρου. Βρίθουν λαθών και ασυνεπειών και στερούνται νομικής βάσης. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής τους όσο το πολιτικό πρόβλημα στην Κύπρο παραμένει άλυτο». Το τουρκικό υπουργείο απαξιώνει το Δικαστήριο, κάνοντας λόγο για δικαστικό σφάλμα και υποστηρίζει πως το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσέφυγε το 2010, ενόσω βρίσκονταν σε εξέλιξη εντατικές διαπραγματεύσεις ώστε να υπάρξει συμφωνία, δεν αποτελεί ένδειξη εμπιστοσύνης απέναντι στη διαδικασία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «εξαιρετικά σημαντική την απόφαση» και πρόσθεσε ότι «θα ήταν πρόσφορο και παραγωγικό η Τουρκία να λάβει υπόψη της αυτές τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ ώστε να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης». Ο γενικός εισαγγελέας της Κύπρου Κ. Κληρίδης έκανε λόγο για μεγάλη επιτυχία της Κύπρου και χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την αναφορά του ΕΔΑΔ στο περιουσιακό. «Το δικαστήριο αναγνωρίζει τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο θέμα του περιουσιακού και καλεί την Τουρκία να τις τερματίσει, ανεξαρτήτως της διαδικασίας που έχει θεσμοθετηθεί στα κατεχόμενα με τη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων. Η Τουρκία δεν απαλλάσσεται στο θέμα του περιουσιακού», κατέληξε.

Εν τω μεταξύ, χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ι. Κασουλίδης συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζ. Κέρι στην Ουάσιγκτον. Η συνάντηση εστίασε στις εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και σε διμερή ζητήματα και θέματα της περιοχής.

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Κέρι δήλωσε πως «ο κ. Αναστασιάδης και ο Κύπριος ΥΠΕΞ έχουν αναλάβει την ηγεσία στην προσπάθεια επίτευξης λύσης και είναι τιμή μας που εργαζόμαστε μαζί τους σ’ αυτή την προσπάθεια» και τόνισε ότι οι ΗΠΑ «είναι πολύ υποστηρικτικές σ’ αυτή την πρωτοβουλία». Χαρακτήρισε την Κύπρο στρατηγικό εταίρο και στο θέμα των χημικών της Συρίας, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να επισκεφθεί την Κύπρο και ενδεχομένως την Αθήνα τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες.

«Μιλούμε εδώ και καιρό για μια επίσκεψη. Θέλουμε να προσπαθήσουμε να είμαστε υποβοηθητικοί στη διαδικασία», είπε ο κ. Κέρι. Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι «χρειαζόμαστε τη βοήθεια και το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας, γιατί οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να πιέσουμε με στόχο την εξεύρεση διευθέτησης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή