Συλλήψεις στην Ισπανία

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Τριανταπεντάχρονη, προ τριετίας απολυθείσα εποχική δημοτική υπάλληλο, ανακρίνει η αστυνομία της πόλης Λεόν στην Ισπανία, ως ύποπτη για την εν ψυχρώ δολοφονία της περιφερειάρχου της Λεόν και υψηλόβαθμου στελέχους του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος, Ιζαμπέλ Καράσκο, στη μέση του δρόμου το βράδυ της Δευτέρας. Εκτός από την 35χρονη, η αστυνομία προσήγαγε και την 55χρονη μητέρα της, που συνεχίζει να ανακρίνεται.

Φωτογραφία της σορού της Καράσκο, σκεπασμένη με λευκό σεντόνι στο σημείο της δολοφονίας σε πεζογέφυρα στην πανεπιστημιούπολη της Λεόν, δημοσιεύθηκε στα πρωτοσέλιδα των ισπανικών εφημερίδων, υπογραμμίζοντας την περιρρέουσα καχυποψία και το μίσος με το οποίο αντιμετωπίζεται ο ισπανικός πολιτικός κόσμος.

Το συμβόλαιο ορισμένου χρόνου της 35χρονης υπόπτου με τον Δήμο της Λεόν διεκόπη, όταν η θέση της αποδόθηκε σε άλλον υποψήφιο το 2011. Ο δήμος, όμως, απαίτησε από την απολυθείσα την επιστροφή 12.000 ευρώ, τα οποία εσφαλμένα της είχε καταβάλει. «Ο δήμος δικαιώθηκε, ύστερα από δικαστικό αγώνα, ενώ η επιστροφή των χρημάτων τής προκάλεσε οξύ οικονομικό πρόβλημα», είπε στο AFP πηγή του δημοτικού συμβουλίου.

Η ύποπτος είναι κόρη αστυνομικού, ενώ αυτή και η μητέρα της υπήρξαν ενεργά μέλη του Λαϊκού Κόμματος. Η αστυνομία δεν έχει εντοπίσει ακόμη το όπλο του εγκλήματος.

Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα και η αξιωματική αντιπολίτευση των Σοσιαλιστών διέκοψαν χθες τις προεκλογικές τους εκστρατείες ενόψει των ευρωεκλογών της Κυριακής, ενώ ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι μετέβη στο κοιμητήριο της Λεόν όπου πραγματοποιήθηκε η κηδεία της Καράσκο.

Η εκλιπούσα υπήρξε δικηγόρος, ενώ ο τοπικός Τύπος την περιέγραφε ως «δυναμική προσωπικότητα» και υπεύθυνη για την εφαρμογή της πολιτικής σκληρής λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση Ραχόι, συρρικνώνοντας δραματικά μεταξύ άλλων τις δαπάνες των κατά τόπους δημοτικών αρχών.

Το Λαϊκό Κόμμα έχει πληρώσει βαρύ φόρο αίματος στον βωμό της πολιτικής βίας, με δεκάδες στελέχη του να έχουν χάσει τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της δράσης της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT